De Belhamel-bende
Bebe cover.jpg
De Belhamel-bende
Auteur Willy Vandersteen
Vormgeving Paul Geerts
Taal Nederlands
Genre Strips
Uitgever Standaard Uitgeverij
Uitgavedatum 1982
Pagina's 58
Grootte 9x261x188 mm
Uitvoering Paperback
ISBN 9002146515
Prijs €5,99 (in 2012)
Boeken

De Belhamel-bende is nummer 189 van de stripreeks Suske en Wiske. Een klein gedeelte van de strip (pagina 47 t/m 51) speelt zich af in de Efteling, en ander deel in de Beekse Bergen. Het verhaal is getekend door Paul Geerts en verscheen in 1982, eerst als voorpublicatie in De Standaard, daarna als album. Zoals vele andere verhalen is het verscheidene keren heruitgeven, meest recent in 2010 met een hertekende kaft.

Het gedeelte in de Efteling is met zijn vijf pagina's relatief klein: Sidonia moet verstopt worden en men doet dat door haar aan te kleden als een "grote boodschap-kabouter" en haar op het muurtje van Kleine Boodschap te plaatsen. Ook Anton Pieck komt nog even langs.

Het plot

De Belhamels, hun tekenleraar en de gemaskerde man

In de stad van Sidonia en Barabas wordt opeens prehistorische graffiti in de vorm van muurtekeningen aangebracht. Een gemaskerde en in een wit gewaad geklede man vraagt Barabas midden in de nacht om hulp met problemen veroorzaakt door de teletijdmachine. Uit het niets verschijnen drie prehistorisch geklede kinderen die de gemaskerde snel meenemen naar hun schuilplaats, waar zich ook een volwassen prehistorische sjamaan bevindt. Naar blijkt zijn ze per abuis in onze tijd beland en willen terugkeren.

Suske, Wiske en Sidonia komen de drie belhamels op het spoor maar deze weten met behulp van de gemaskerde man te ontkomen. De belhamels en hun sjamaan annex tekenleraar willen inmiddels echter niet meer terugkeren omdat ze graag tekenen en ze in hun tijd niet zo'n fantastisch model als Sidonia hebben.

De bende ontvoert Sidonia, maar de gemaskerde man weet dit te stoppen en neemt ze mee. Onze vrienden zoeken een plek om Sidonia te verstoppen zodat ze niet nogmaals ontvoerd wordt, en besluiten tot Safaripark de Beekse Bergen, waar ze in een leeuwenpak verstopt wordt. Lambik lekt echter de locatie per abuis aan de belhamelbende.

Ondertussen zijn Suske, Wiske en Barabas met een nieuw apparaat van laatstgenoemde een foto van de gemaskerde aan het analyseren, en zien hierbij steeds een cryptische scène uit zijn leven: een tent, een legersituatie, reiskoffers in Japan.

Sidonia is "vermomd" als kabouter Grote Boodschap

De bende ontvoert Sidonia uit de Beekse Bergen en gaat haar tekenen, maar Lambik en Jerom bevrijden haar, om haar daarna in de Efteling onder te brengen, als kabouter Grote Boodschap. De gemaskerde man zorgt er echter voor dat de bende kan vluchten. Sidonia maakt zich bekend aan de bende en poseert toch voor hen als model, in de Efteling.

Suske en Wiske weten op basis van de fragmenten uit het leven van de gemaskerde met wie ze te maken hebben en reizen af naar Studio Vandersteen in Heide. Daar treffen ze eerst diverse tekenaars waaronder auteur Paul Geerts, maar uiteindelijk Willy Vandersteen zelf, hun geestelijk vader die inderdaad de gemaskerde blijkt. Hij had de prehistoriërs naar hier gehaald zodat hij kennis kon maken met deze eerste tekenaars. Barabas stuurt de belhamelbende met zijn teletijdmachine weer terug naar huis.

De Efteling

De bende arriveert in het Kabouterdorp

De Efteling komt, zeker vergeleken met verhalen als De Efteling-elfjes of Fata Morgana, relatief weinig voor: het bezoek verspreidt zich over slechts vijf pagina's.

Anton Pieck zelf is degene die Lambik belt dat Sidonia weer uit de Efteling is verdwenen. Daarna zien we enkele beelden van wat er in het park geschiedt: de belhamels rennen door het Kabouterdorp en treffen Sidonia roepend "grote boodschap!" op het muurtje van en verkleed als Kleine Boodschap. Op de achtergrond zien we vervolgens nog verschillende gebouwtjes: Roodkapje, het Spookslot, Doornroosje en Hans en Grietje. Sidonia staat vervolgens model achter Vrouw Holle, een locatie die ze nog kent uit De Efteling-elfjes (een tekstje herinnert de lezer daaraan). Ook zien we Lambik nog even langs Draak Lichtgeraakt lopen.

Zoals ook in de andere alba zijn de afbeeldingen van de Efteling-gebouwen zelf behoorlijk natuurgetrouw uitgevoerd, alhoewel hun locatie ten opzichte van elkaar niet correct is.

In andere talen

De Belhamel-bende verscheen ook in het Frans onder de titel Bob et Bobette - Les troglodytes (De holbewoners) en in het Zweeds als Finn och Fiffi - De bråkiga grottmänniskorna (De ruziënde holbewoners).