De Vliegende Klomp
Klompkaft.jpg
De Vliegende Klomp
Auteur Paul Geerts
Vormgeving Studio Vandersteen
Taal Nederlands
Onderwerp Noord-Brabant
Genre Strips
Uitgever Standaard Uitgeverij
Uitgavedatum 1975
Pagina's 32
Grootte 5x262x201 mm
Uitvoering Paperback
ISBN 9002133022
Prijs ƒ 3,25
Boeken

De Vliegende Klomp is een album van Suske en Wiske dat verscheen in 1975 en waarin de hoofdrolspelers onder andere een bezoek brengen aan de Efteling.

Het album is geen onderdeel van de standaard genummerde reeks, maar door Paul Geerts van Studio Vandersteen in opdracht gemaakt voor de VVV Noord-Brabant. Het is wat dat betreft een sterk veredelde reclamefolder voor de provincie, en Suske en Wiske doen dan ook veel plaatsen in Brabant aan, waaronder de Efteling. Het album heeft niet een rode maar een okergele kaft met de titel in turquoise belettering.

Het is in 1979 herdrukt, en 1999 heruitgegeven met een blauwe kaft ter gelegenheid van het Brabants Stripspektakel. Dit laatste wordt in 2011 herhaald. Later laat de Efteling zelf ook een album in opdracht maken: Fata Morgana.

Het plot

De opening van het verhaal maakt al duidelijk dat het hier een gesponsord album betreft. Wiske roept namelijk: "We willen alle toeristische bezienswaardigheden van Noord-Brabant gaan bezoeken, maar we weten niet hoe!" Barabas heeft de oplossing: een vliegende klomp, hoe toepasselijk voor een bezoek aan Nederland. Sidonia, Suske en Wiske zien dit wel zitten. Lambik wil niet met een klomp en voor hem en Jerom heeft de professor dan ook een Hollandse fiets. Het wordt een weddenschap: het team dat het eerst alle toeristische hoogtepunten van Brabant gezien heeft, krijgt van Barabas een niet nader genoemd geldbedrag.

Ze starten in Baarle Nassau/Hertog bij de toeristische Stoomtrein Tilburg-Turnhout (rond die tijd opgezet door Marc Taminiau, die op dat moment bij de streek-VVV Hart van Brabant werkt) en bezoeken daarna in recordtempo een enorme serie dorpen waar telkens de bezienswaardigheid getoond en genoemd wordt. De rest van het verhaal bestaat uit de race waarbij de vrienden steeds in een volgend dorp of stad terechtkomen. Vaak wordt er niet eens een plotpunt gemaakt maar bezoekt men gewoon achter elkaar de verschillende locaties, met één of twee panelen per dorp. Sommige locaties zijn zelfs helemaal niet in het verhaal verwerkt maar worden in een paneel los getoond. Aan de grote steden wordt iets meer aandacht geschonken.

Tijdens deze bezoeken zijn er nog enkele plotelementjes in de race: Lambik saboteert de klomp bij een tankstation, Lambik wordt dronken van Oudenbossche pop en draait de bak in. De twee teams komen samen in een restaurant in Geertruidenberg, maar Sidonia steelt de portemonnee van Lambik zodat hij met Jerom moet afwassen. In Schijndel treffen ze elkaar weer maar een botsing breekt hun klomp, die een lokale klompenmaker repareert. Terug bij de spoorlijn Tilburg-Turnhout wordt Lambik aangereden en belandt hij in het ziekenhuis. Daarna komt men nog in de Beekse Bergen waar Lambik biefstukken strooit rond de klomp. Tijdens het laatste stukje race gooit Lambik nog peper naar de klompvliegers waardoor hij en Jerom de race winnen. Hij hoeft het geld van Barabas echter niet omdat hij zich realiseert dat hij vals gespeeld heeft. Wiske besluit het geld dan maar aan de derde wereld te schenken. Einde.

De Efteling

Alles wat de Efteling te bieden heeft is samengevat in deze halve pagina

Nadat ze in Drunen het door Pieck ontworpen Autotron hebben gezien, komen Sidonia, Suske en Wiske op pagina 12 terecht in de Efteling. Aan het park is een halve pagina gewijd waarop we één groot tableau vinden met de highlights van het park en in de onderhoek één paneeltje. De ronkende tekst, zoals een reclamefolder betaamt, beschrijft de Efteling als een "wereld buiten de werkelijkheid", "een fantastische kinderwereld waar alles kan!". In het tableau zien we de rustende kabouters, de witte olifant van het kinderbad, een wachter van de Indische Waterlelies, de molen van het Kinderspoor, stoomtrein Aagje, de Prinsenpoort en kikkerfontein van het Herautenplein en natuurlijk het kasteel van Doornroosje.

Wiske vraagt: "Tante, waar is hier..." om in het paneeltje beantwoord te worden door Kleine Boodschap. Na deze halve pagina staan de vrienden alweer in Esch en komt de Efteling in het hele album niet meer voor.

Zoals ook bij latere albums kloppen veel details van de tekeningen en is er goed gekeken naar hoe de attracties er in het echt uitzien. In dit geval vormt Kleine Boodschap wel een uitzondering, hij zit dan wel op een muurtje maar ziet er bijzonder feminien uit.