De Bende van de Witte Veer
Cover De Bende van de Witte Veer
De Bende van de Witte Veer
Auteur Paul van Loon
Illustraties Hugo van Look
Vormgeving Caren Limpens, Annemieke Groenhuijzen
Taal Nederlands
Onderwerp Raveleijn
Genre fantasie
Uitgever Leopold
Uitgavedatum 2017
Pagina's 304
Grootte 221 x 155 x 24 mm
Uitvoering gebonden
ISBN 9789025867638
Prijs € 17,50
Koop bij bol.com
Boeken

Raveleijn - De Bende van de Witte Veer is het tweede boek over de Wereld van Raveleijn. Het werd geschreven door Paul van Loon en verscheen in mei 2017.

Het verhaal is vooralsnog niet gepubliceerd buiten deze boekvorm, zoals bijvoorbeeld in een tv-serie. De Raveleijn-parkshow, losjes gebaseerd op het eerste boek, blijft dagelijks in ongewijzigde vorm te zien.

Over het boek

Raveleijn-etalage van een boekhandel in Eindhoven in mei 2017

Het boek is een vervolg op het boek Raveleijn uit 2011 en werd oorspronkelijk al in januari 2015 aangekondigd om te verschijnen op 27 mei daarop. De verschijningsdatum werd echter een paar keer naar achteren geschoven. Uiteindelijk kwam het pas precies twee jaar later te koop, op 27 mei 2017. De synopsis, prijs en uitvoering zijn uiteindelijk allemaal identiek aan wat er al in 2015 werd aangekondigd, maar de tekening op het voorplat is subtiel aangepast én er zitten vijftig pagina's meer in het boek.[1] Het boek verscheen in een periode rond het 65 jarig jubileum van de Efteling, waarin er al ontzettend veel ander Efteling-nieuws was met onder andere een nieuw vakantiepark, attractie Symbolica en het boek Roodkapje. Het werd officieel gepresenteerd in de arena van Raveleijn, op 7 juni, toen het boek dus al enige tijd te koop was.

Van Loon bij de boekpresentatie

Het boek is in typische Paul van Loon-stijl geschreven in korte, vlotte en eenvoudige zinnen en heeft 10-12 jarigen als doelgroep. Er wordt niet al te veel tijd verdaan met het verklaren van magische gebeurtenissen, 'dat werkt nou eenmaal zo'. In het boek staat als illustrator slechts 'Efteling' vermeld, maar de plaatjes werden getekend door Hugo van Look, onder andere vaste illustrator van Paul van Loons Dolfje Weerwolfje-boeken. Hij heeft verder geen relatie met de Efteling. De omslag werd ontworpen door Annemieke Groenhuijzen.

De eerste paar hoofdstukken spelen zich om en om parallel in Raveleijn en in onze wereld af. Om dat verschil helder te houden zijn de hoofdstukken in Raveleijn geheel in cursief gezet. Als de helden eenmaal weer door de poort zijn wordt dit losgelaten en zijn alle hoofdstukken weer in romein gezet.

Plot

Het boek speelt zich af na de gebeurtenissen in het eerste boek van Raveleijn: de stad is bevrijd en de vijf helden zijn weer huiswaarts gekeerd. Thomas studeert inmiddels aan de rockacademie in de stad, Maurits is een gamer, de tweeling draagt nu gotische kleding en heeft hun haar zwart geverfd. Joost is nog gewoon Joost. Hij heeft echter hele nare dromen over de poort naar Raveleijn en wolfachtige wezens.

In Raveleijn zijn Samira en Jarno geadopteerd door Halina, nadat hun vader aan een hartstilstand is overleden. Er zijn echter een aantal problemen. Er zijn veel klachten over een 'Bende van de Witte Veer' die de buitengebieden van het graafschap terroriseert. Het landschap wordt steeds grauwer en killer. Tot overmaat van ramp is een snode figuur een boom aan het kweken waar weinig goeds van lijkt te komen. De als altijd makkelijk beïnvloedbare graaf Olaf Grafhart laat zich door zijn Orde van de Raven overtuigen dat er niks aan de hand is. Hij raakt steeds meer in de ban van de boom op het marktplein.

Halina stuurt Samira en Jarno als raaf naar onze wereld. Na zich even verbaasd te hebben over de technologie nemen zij de Vijf én hun hond Spike mee terug naar Raveleijn. De helden veranderen weer in de oudere versie van zichzelf en krijgen hun wapens terug. Ze komen in de stad Valkenoord waar de kwade krachten iedereen al versteend hebben. Mechanische spinachtige monsters, die onomatopeïsch Skrilliks genoemd worden, slepen de stenen beelden weg met onbekende bestemming. Alleen de kinderen komen elke dag wenen om het gebeurde. Hun tranen vangt Thomas op omdat een witte raaf hem vertelt dat dat nog wel eens handig zou kunnen zijn.

Eenmaal in de stad Raveleijn gearriveerd worden de Vijf opgesloten in een ondergronds gewelf waar alle versteende personen opgeslagen blijken te zijn. Ze weten te ontsnappen. Buiten blijkt dat de boom die de bron van alle kwaad is, tot enorme proporties gegroeid is. Zijn kweker blijkt Falco Peregrinus, kwade mastermind van het eerste verhaal, die zelf ook helemaal vergroeid is met de boom. Tot overmaat van ramp heeft hij ook Draconicon nieuw leven weten in te blazen als onderdeel van de boom. Ook komen nog de Skrilliks van alle kanten om de Vijf aan te vallen. Uiteindelijk weten onze helden, hoe kan het ook anders, dit allemaal op te lossen door elk hun eigen speciale krachten in te zetten, én de kindertranen uit Valkenoord.

Na het sneuvelen van de boom wordt Peregrinus afgevoerd door de raven met onbekende bestemming. De versteende inwoners komen weer tot leven en overal schijnt weer de zon. De helden en Spike worden geridderd en keren huiswaarts - behalve Thomas. Hij besluit definitief in Raveleijn te blijven en met Samira te trouwen.

Historische Bende van de Witte Veer

Inspiratie voor de naam Bende van de Witte Veer heeft Paul van Loon wellicht opgedaan in de lokale geschiedenis van Loon op Zand en omgeving. Rond de jaren twintig van de achttiende eeuw was hier namelijk een roversbende met die naam actief.[2] Deze bende toont veel overeenkomsten met het verhaal van de Bokkenrijders. Inhoudelijk hebben de historische rovers en de boekbende weinig gemeen.

Wetenswaardigheid

  • Eén hoofdstuk in het boek is getiteld 'De Witte Raaf'. Dit is ook de titel van een (verder ongerelateerd) sprookjesboek uit de jaren zeventig waarvoor Ton van de Ven illustreerde.
  1. Folder Leopold voorjaar 2015
  2. Genealogie Bos: De 18e eeuwse "Bende van de Witte Veer" (20 februari 2013)