Pardoes de Tovernar
Logo op de boekjes
Auteur diverse
Illustraties diverse & Henny Knoet
Taal Nederlands
Aantal delen 5
Uitgever Zwijsen Thuis
Uitgavedatum 2002
Pagina's 24 / 12
Grootte 21x21 / 16x16
Boeken

Onder de naam Pardoes de Tovernar verschenen in 2002 bij uitgeverij Zwijsen Thuis vijf boekjes met Pardoes als gastheer.

Alhoewel de boekjes allemaal in hetzelfde jaar verschenen en onder hetzelfde Pardoes de Tovernar-logo in licentie uitgebracht zijn, is er een duidelijke tweedeling zichtbaar.

De eerste twee boekjes zijn aanmerkelijk groter en zijn bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar. De titel wordt vooraf gegaan door "Er was eens...". Ze beginnen elk met een introductie over twee pagina's met Pardoes, voorzien van tekeningen van Henny Knoet (dezelfde in elk van de twee boekjes) en tjokvol Efteling-referenties als papier hier, Ezeltje Strek Je, en de Muzikale Paddenstoelen. Bij die laatste hoort Pardoes een verhaal. Dat wordt op de resterende pagina's van het boekje verteld, zonder nog enige referentie aan Pardoes of de Efteling, en ook de illustraties hebben niets meer met de Efteling van doen. Het lijkt wel alsof een introductie door Pardoes voor een reeds bestaand verhaal is geplakt.

De laatste drie boekjes zijn kleiner van formaat en bevatten kartonnen bladzijden, en zijn dan ook voor peuters geschikt. De titel begint met "Pardoes tovert" en op de voorkant staat de aanduiding "Twinkelboek". Een dier wil iets van Pardoes. Die doet een paar niet helemaal juiste pogingen met zijn spreuk "Tinkel, twinkel, tinkel", tot het in de laatste poging slaagt en iedereen blij is. Op elke andere pagina staat Pardoes getekend door Henny Knoet, terwijl de rest van de tekeningen van een andere illustrator zijn.

Nr Voorplat Titel Auteur / Illustrator Afmeting ISBN 90-246-…
1 Er was eens... een viespeuk Er was eens... een viespeuk Annemarie Bon
Joyce van Oorschot
21×21 4731-3
2 Er was eens... een steen, en wat voor een! Er was eens... een steen, en wat voor een! Ibis
Mark Janssen
21×21 4732-1
3 Pardoes tovert een vriendje Pardoes tovert een vriendje Alice Hoogstad 16×16 4794-1
4 Pardoes tovert weer Pardoes tovert weer Nicolle van den Hurk 16×16 4802-6
5 Pardoes tovert heel veel lekkers Pardoes tovert heel veel lekkers Barbara de Wolf 16×16 4795-X