Fotoboekje 2015
Fotoboekje2015.jpg
Baron 1898 (donkergroen met gouden lijst)
Boekje nr. 39
Aantal pagina's 60
Aantal foto's 109
Nieuwe foto's Game Gallery, Baron 1898, Boshoeve
Uitklappagina's nee
Werd verkocht sinds 17 september 2015
Vorige fotoboekje 2014
Volgende fotoboekje 2016
Fotoboekje

Fotoboekje 2015 is het negendertigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was te koop in de souvenirwinkels van de Efteling sinds 17 september 2015 tot 7 september 2016. Het is nu enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Inclusief uitsneden telt het boekje 109 foto's.

Boven 2014, onder 2015. Veel foto's hebben warmere kleuren.

Het boekje van 2015 kwam erg laat in het jaar uit, maar dat had alles te maken met de opening van de nieuwe attractie Baron 1898 die op 1 juli viel. Het boekje bevat dan ook foto's van de divecoaster, die zelfs op de cover mag staan. Er lijkt verder weinig verschil te zijn met het vorige boekje, maar de inhoud is op sommige plaatsen toch wat gehusseld en er zijn enkele nieuwe foto's.

De opmaak is gelijk, maar het rood van de omslag en de omkadering van foto's is aangepast naar een groen kleurtje, wellicht als verwijzing naar de nieuwe achtbaan. Wie goed kijkt ziet dat veel foto's licht bewerkt zijn. Veel donkere en koude kleuren zijn meer levendig en warmer gemaakt. Achterin staat bij de copyrightmelding het jaartal 2015.

Foto's

De foto's van Hans en Grietje en Draak Lichtgeraakt zijn van plek gewisseld. De wachters van de Indische Waterlelies zijn meer naar binnen geplaatst. Bij De Nieuwe Kleren van de Keizer zien we de keizer nu dichterbij, en de hofdames van verder af.

Verderop in het souvenirboekje is er gekort op het Kinderspoor en de Oude Tufferbaan om plaats te maken voor de Game Gallery, die begin 2015 heropend werd met een nieuw uiterlijk en nieuwe spellen en winkels. Het is daarmee voor het eerst in 34 jaar (!) dat deze attractie in het fotoboekje te vinden is. Op de pagina ernaast heeft Polka Marina een nieuwe foto.

Joris en de Draak is naar voren geschoven op de plek waar eerder de Piraña te vinden was. De Ruigrijk-attracties worden nu niet onderbroken door de attractie in Anderrijk. Joris moet wat ruimte inleveren, maar er is een nieuwe avondfoto.

Baron 1898 in fotoboekje 2015

Op de plek waar vorig jaar Joris stond, zijn de twee pagina's nu ingeruimd voor Baron 1898. Er is een foto van de ingang met de schachttoren op de achtergrond, het kleedlokaal waar enkele Witte Wieven overheen gefotoshopt zijn, een close-up van mijnbaron Gustave Hooghmoed en een grote foto van de toren en de immelmann waar een treintje doorheen raast.

Op de pagina van het Spookslot heeft de foto van de hoofdshow plaats moeten maken voor een nieuwe foto van de Piraña. Fata Morgana heeft maar liefst vier nieuwe foto's, die recent gemaakt zijn. We zien de scène van de kamelen en ezel van boven, de kinderen op de markt, de fruitstal en een veel mooiere foto van de troonzaal met de Pasja dan die van vorig jaar. De attractie heeft nu bij alle foto's onderschriften, met leuzen die bekend zijn uit oudere boekjes.

Polles Keuken heeft een nieuwe foto waarbij een gezin aan de pannenkoeken zit. De blauwe winterpagina's zijn ook aangepast. Een foto van Geeuwende Gijs met sjaal in de sneeuw heeft de plek ingenomen van het kabouterhuis, dat op zijn beurt verplaatst is naar de plek van Vogel Rok. De grote vogel is nu zichtbaar op de achtergrond van een nieuwe foto van een kampvuur, volgens het onderschrift nu 'Vreugdevuur' genoemd.

Bij het golfpark is het Clubhuis nu van dichterbij te zien. Het dorpsplein van Bosrijk is foetsie, daar staat nu een boshoeve, een nieuwe type huis in het vakantiepark dat sinds dit jaar in gebruik is.