Gustave Hooghmoed in Baron 1898
Ontwerp door Sander de Bruijn
In de film, 1893
In de film, 1898

Gustave baron Hooghmoed is de hoofdpersoon van de attractie Baron 1898 en is als animatronic te zien in het Loonlokaal (de tweede voorshow) van de attractie. Hooghmoed is de eigenaar van de rijksmijn en neemt kompels aan om naar goud te spitten.

Levensverhaal

Gustave Hooghmoed heeft al veel reizen over de wereld gemaakt. In 1893 plant hij een reis naar Zuid-Amerika, om daar zijn verloren liefde terug te vinden. Hij wil afreizen vanaf Antwerpen, maar heeft weinig tijd om er te komen. In het dorpje Heikant ontmoet hij herbergierszoon Jochem die een snelle route weet: ze steken over via een vervloekt gebied, de Zompige Heide. Hier vindt hij in een verlaten gangenstelsel een goudklompje. Niettemin zet hij zijn reis voort.

In Zuid-Amerika blijkt dat zijn geliefde Dolores inmiddels een rijke bankier aan de haak heeft geslagen. Gustave keert gefrustreerd, vernederd en voorzien van een enorme geldingsdrang weer terug.

Vijf jaar later komt Hooghmoed, die inmiddels de titel baron gekocht heeft, terug naar Heikant met plannen voor een goudmijn. Hooghmoed is, ongeacht de geruchten over dat het gebied behekst is, extreem gemotiveerd om zoveel mogelijk goud te delven. Hij slaagt erin de sceptische bewoners (mede via financiële prikkels) voor zijn project te winnen. Ondanks enkele flinke tegenslagen bouwt hij zijn mijn, die hij Baron 1898 noemt.

Optredens

In de attractie

Bezoekers van de attractie horen Baron Hooghmoed in de eerste voorshow, waarin hij de kompels toespreekt en motiveert voor hem te gaan werken. Zijn afbeelding is dan al te zien op een dia. In levende lijve zien ze hem vervolgens in de tweede voorshow. Vanaf een balkon spreekt hij als animatronicfiguur de werkers toe voordat ze aan de afdaling beginnen. De ontwerper van deze figuur is Sander de Bruijn. De animatronic werd gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Garner Holt en de baron is van stem voorzien door Paul van Gorcum.

Korte film

Over de achtergrond van mijnbaron Hooghmoed is meer te zien in de korte film Het verhaal achter Baron 1898 die sinds de dag van de opening van de attractie op YouTube te vinden is. Hierin wordt hij gespeeld door Hein van der Heijden‎, die ook de Baron speelde tijdens de openingsceremonie op 30 juni 2015.

Boek

Zijn levensverhaal komt het meest aan de orde in het boek Baron 1898. We lezen over zijn eerste goudvondst op de Zompige Heide en zijn belevenissen in Zuid-Amerika komen kort aan bod. Zijn geldingsdrang komt duidelijk naar voren tijdens het bouwen van de mijn, waar het grootste deel van het boek over handelt. Als hij met Jochem vast komt te zitten onderin de mijn, vertelt Gustave hem meer over zijn drijfveren.