Het Loonlokaal is de tweede voorshow van Baron 1898. De kompels stellen zich hier op in rijen om straks plaats te nemen in de mijntrein.

Kantoortje

Kantoortje

Na het openslaan van de deuren van het Kleedlokaal is rechts een raam waardoor een kantoortje te zien is. Met name de kompels die de meest rechter deur kozen (noodzakelijkerwijs van ploeg B) kunnen dit goed zien. Er staat een bureau met een telefoon en typemachine en een kast met allerlei nuttige objecten. Aan de muur hangt ook een emaillen schild met de afbeelding van een ekster die waarschuwt tegen diefstal.

Kantoortje

Op de bouwtekeningen werd deze ruimte aangeduid als het inpriklokaal. De prikklok is echter in het Entreeportaal te vinden. Wellicht dat deze plannen later bijgesteld zijn.

Loonadministratie en Baron

Baron Hooghmoed spreekt de kompels toe

De bezoekers nemen een trap en komen in het Loonlokaal, een met hout betimmerde ruimte waarin ze voor zich drie genummerde gesloten loketten treffen met daarboven de aanduiding loonadministratie, waarachter het geluid van typemachines klinkt, en een verdieping hoger een balkonnetje waar Gustave Hooghmoed in hoogst eigen persoon staat.

De leden van ploeg B worden direct naar de drie deuren aan hun rechterhand geleid, terwijl ploeg A achter een hekje moet wachten. Als men binnenkomt spreekt de baron eerst nog even tegen een onzichtbare medewerker, maar richt zich dan tot de kompels:

Engelstalige instructies
(Wat is de dagopbrengst van de vorige afdaling? Zegt u mij: hoeveel kilo goud is dit? Is de eerste ploeg al vertrokken?)

Spoedt u zich hierheen! For my foreign mineworkers: please take a closer look at the instructions above the doors.

Opstellen in rijen van drie ter voorbereiding op de afdaling. Weldra wordt u verwacht in het ophaalgebouw, waar uw transport gereed staat. Kompels, tijd is geld! Blijft u bij elkaar. Wacht op het sein, en daal af in de mijnschacht. Delf voor mij het goud, en rijkdom zal u ten deel vallen.

Glück auf!
Ontwerptekening Loonlokaal

Ondertussen heeft een attractiemedewerker de leden van ploeg B aan de hand van hun tickets opgesteld in drie rijen voor de deur, genummerd 1 t/m 3 middels een tegel in de vloer. Een groene lamp gaat knipperen, opzwepende muziek klinkt en de deur gaat open. Zij betreden nu het Ophaalgebouw. Daarna spreekt de baron verder tegen ploeg A:

Kompels, de eerste ploeg is u voorgegaan.

Maakt u zichzelf ook gereed voor de afdaling. Maakt voort! Snel opstellen in rijen van drie want uw transport wordt al gereedgemaakt in het ophaalgebouw.

Ach, in uw blik zie ik de vastberadenheid die ik in de vorige ploeg zo node gemist heb. U bent de beste kompels: moedig, standvastig en loyaal. Wacht op het sein en daal vervolgens af naar de duisternis van het ondergrondse gangenstelsel. Delf daar voor mij het goud en ontvang loon naar werken. Want weet: goud verzoet de arbeid. Hahaha!

Glück auf!

Ook deze ploeg wordt opgesteld en vertrekt richting Ophaalgebouw.

Wanneer er vertraging is in de afhandeling van de bezoekersstroom in het station van de attractie heeft de Baron een extra tekst, waarbij hij zich omdraait naar een fictieve persoon achter het gordijn die hem de ongewenste boodschap brengt. Deze tekst is pas sinds herfst 2016 in gebruik:

Hè, is er vertraging? Waarom staan de seinen op rood? Zijn er problemen in de mijnschacht? Wát? Trekt er zich een groep kompels terug? Vuile lafaards!