Ophaalgebouw
Een trein vertrekt

Het Ophaalgebouw in Baron 1898 is de plek waar de kompels in de mijntrein geladen worden, dus het station van de achtbaan.

Door de grote hoge ruimte loopt het spoor van de achtbaan. Aan het plafond hangen grote wielen die een kabel geleiden. Overal staan mijnwerkersbenodigdheden opgesteld. In het Loonlokaal was elke ploeg van 18 kompels al opgedeeld in drie rijen, die hier via een trappetje recht op hun rij in een klaarstaande trein aflopen. Ze kunnen plaatsnemen in de trein terwijl een hek voor hen de toegang tot de baan nog afsluit, dat zich bevindt onder de tekst Naar de schacht. Ondergronds personenvervoer. Losse objecten kan men kwijt in drie carrouselkastjes (zuilen met openingen) aan de overzijde van het perron. Aan de entreekant is ook de controleruimte gevestigd.

Ontwerptekening Ophaalgebouw

Als iedereen zit, haalt de attractiemedewerker een grote hendel over, waarna de hekken zich openen, het plateau onder de trein wegzakt, een mistwolk ontstaat en de trein zich in beweging zet. Hij rijdt een stukje naar voren, de Machinekamer in.

Na terugkeer in het Ophaalgebouw kan men aan de linkerzijde weer uitstappen en de bagage meenemen. Een trap naar boven leidt naar een omloop waarlangs men via de achterzijde en rechterzijde van de ruimte, achter de grote raderen langs, de hal verlaat. Hier zijn veel interessante mijnwerkersmemorabilia te zien, zoals nog een stel lockers en prikborden met verwijzingen naar andere Efteling-gerelateerde zaken, waaronder een ansichtkaart van Kaatsheuvel.

De met de stoommachine in de Machinekamer verbonden katrollen in de ruimte hebben na opening van de attractie voor de nodige problemen gezorgd. De staalkabel werd vervangen door een touw, maar ook daarmee kwam het effect tot stilstand. In oktober 2016 werd rond de staalkabel een transparante stalen koof geplaatst, waarna de wielen vanaf 25 oktober weer in beweging werden gezet. Een fraai dynamisch element dat deel uitmaakt van de programmering van de attractie werd daarmee hersteld.