Jonge Hooghmoed in de herberg
Getekende scène
Jochem en Doortje bij de mijn
Gustave en Jochem dalen af
De verteller
Baron Hooghmoed

Het verhaal achter Baron 1898 is een korte film waarvan de titel de lading dekt.

In 13,5 minuut wordt het verhaal verteld middels een verteller, flashbacks uit zijn leven en getekende fragmenten. We zien hoe Gustave Hooghmoed goud vindt, geconfronteerd wordt met Witte Wieven en uiteindelijk zijn eigen mijn opent: Baron 1898.

Verhaal

Een oude man bevindt zich in een kamer vol aandenkens aan een wereldreis. Hij bladert in een boek en een tekening toont ons dat we ons in 1893 bevinden, in herberg De Zonnedauw. In de herberg plant een man van middelbare leeftijd, Gustave Hooghmoed, een reis. Hij heeft al veel gezien van de wereld, maar wil nu naar Zuid-Amerika om zijn geliefde te vinden. Hij heeft haast om naar de boot te komen. Bediende Jochem vertelt hem dat hij wel een shortcut over de Zompige Heide kan nemen. Iedereen valt stil. Bediende Doortje zegt: er dwalen daar geesten!

Gustave en Jochem wagen het erop. Ze komen bij een grot die men de Heksenbult noemt. Gustave vindt er een goudklompje, maar wordt belaagd door witte mist.

Vijf jaar later. We zijn weer terug in de herberg waar Jochem en Doortje nog steeds werken. Hooghmoed treedt weer binnen. Hij noemt zich nu Baron Hooghmoed en kondigt aan een mijn te gaan bouwen. En zo geschiedde op de Zompige Heide. Tijdens het bouwen komen er plagen voorbij: honderden spinnen, bloed uit de muren en er werd een skelet gevonden. En natuurlijk was er de bedreigende mist. De Baron zet echter door.

In oktober 1898 is de mijn gereed. De Baron zal zelf als eerste afdalen en vraagt Jochem met hem mee. Hij vertelt dat de liefde die hij zocht, hem al vergeten was. De mijnlift maakt een vrije val loodrecht naar beneden. Beneden is inderdaad veel goud. Maar ook de witte mist komt weer op hen af. Er vindt een ontploffing plaats. Bovengronds gaat Doortje als een bezetene aan de slag om een opening te maken. Het lukt haar om Jochem te redden en hij kust haar. Ook de baron komt uit het gat en kijkt goedkeurend toe.

De verteller blijkt Jochem te zijn. Jonge Jochem en Doortje gaan op wereldreis. De Baron begint met het uitbaten van zijn mijn, en roept kompels op voor hem te komen werken.

Productie

De korte film van 13,5 minuut werd bij de opening van Baron 1898, op 30 juni 2015, door de Efteling op YouTube geplaatst. Enkele fragmenten werden bij de opening vertoond op grote schermen. Hij verscheen eind 2015 ook als 'bonus' op de dvd The Making-of: Baron 1898.

De film werd geproduceerd door Bijker Film & TV, regisseur van de film is Tim Oliehoek en de hoofdrollen zijn voor:

  • Oude Jochem (Verteller): Han Kerckhoffs
  • Gustave Hooghmoed: Hein van der Heijden
  • Jonge Jochem: Nils Verkooijen
  • Doortje: Abbey Hoes

Qua locaties komen Het Wapen van Raveleijn, het Heksenpad en natuurlijk Baron 1898 in de Efteling voorbij. De scènes beneden in de mijn zijn opgenomen in een Limburgse mergelgrot.