Exterieur van de herberg

De Zonnedauw is een herberg in het verhaal van Baron 1898. Het is een natuurstenen gebouw met leien dak en een puntgevel met daarin de deelbare toegangsdeur, gelegen aan de rand van het dorp Heikant, nabij de Zompige Heide.

In deze herberg werken de herbergier, zijn zoon Jochem, en Doortje, een meisje uit het dorp dat er kookt. In 1893 is Gustave Hooghmoed er te gast, en krijgt hij van Jochem de tip om over de Zompige Heide te reizen. Aldaar vindt hij zijn eerste goud. In 1898 keert Hooghmoed terug in de herberg, en ontvouwt daar zijn plannen voor het bouwen van zijn eigen mijn, getiteld Baron 1898. Hij neemt zijn intrek in de herberg tijdens het bouwen en houdt er kantoor. De herberg speelt daarmee een centrale rol in het boek Baron 1898.

In de film Het verhaal achter Baron 1898 is het interieur te zien. Het heeft verrassend veel weg van het interieur van Het Wapen van Raveleijn.

De zonnedauw (Drosera) is een geslacht van vleesetende planten in de Zonnedauwfamilie (Droseraceae). Saillant is dat de 'dauwdruppels' die deze plant produceert door alchemisten in de 13e eeuw als ingrediënt gezien werden voor het produceren van goud.