Baron 1898
Cover van het boek
Auteur Jacques Vriens
Illustraties Sander de Bruijn
Taal Nederlands
Onderwerp Baron 1898
Genre fictie
Uitgever Van Holkema & Warendorf
Uitgavedatum september 2015
Pagina's 208
Uitvoering gebonden, paperback
ISBN 978 90 00 34470 3
Prijs € 14,99
Koop bij bol.com
Boeken

Baron 1898 is een boek van de bekende kinderboekenschrijver Jacques Vriens over het verhaal achter de attractie Baron 1898: "een verhaal over hoogmoed, hebzucht en liefde." Het werd geïllustreerd door Sander de Bruijn, tevens ontwerper van de attractie. Het boek richt zich op kinderen tussen de tien en twaalf jaar en wordt zowel in gebonden editie als in e-bookvorm uitgegeven. In juli 2020 werd het ook in paperback uitgegeven, verkrijgbaar voor € 10,-.

Auteur en vormgeving

Jacques Vriens is een zeer gevestigde auteur van kinderboeken die sinds 1993 fulltime schrijver is en diverse bekroningen heeft binnengehaald. Veel van zijn werk gaat over het leven op de basisschool. Vriens was zelf tien jaar lang basisschoolleraar. Zijn boek Achtste groepers huilen niet is onder regie van Dennis Bots verfilmd en won een Gouden Kalf.

Op aanraden van zijn uitgever Unieboek | Het Spectrum, waar de Efteling al langer mee samenwerkte, werd Vriens door de Efteling gevraagd om dit boek te schrijven. Gegeven werden de elementen dat de hebzuchtige mijnbaron Gustave Hooghmoed een goudmijn exploiteert en daarbij gehinderd wordt door de geestverschijningen Witte Wieven die de grond willen beschermen. Vriens heeft vervolgens twee kinderen geïntroduceerd en veel focus op de onderlinge relaties tussen deze twee kinderen en de baron. Vanuit de Efteling heeft Olaf Vugts zich bemoeid met het verhaal en een aantal details gewijzigd.

Het boek verscheen in gebonden uitgave met goudopdruk op de kaft. De hoofdstukken die zich ondergronds afspelen zijn met witte tekst op zwarte achtergrond gedrukt. De illustraties van de hand van Sander de Bruijn bestaan uit een mengeling van ontwerptekeningen, attractiedecoratie, elementen uit promotiemateriaal, bewerkte foto's en speciaal voor het boek gemaakte, meer gestileerde tekeningen.

Verhaal

We leren het dorp Heikant kennen, waar herberg De Zonnedauw gevestigd is. In deze herberg wonen de herbergier, diens vader en zijn zoon Jochem. In de keuken werkt ook Doortje, een meisje uit het dorp. Jochem en Doortje zijn goede vrienden.

Op een dag arriveert avonturier Gustave in de herberg. Zijn achternaam wil hij niet zeggen. Wel laat hij weten nieuwsgierigheid een erg belangrijke kwaliteit te vinden. Gustave is op weg naar Antwerpen, waar hij op tijd moet zijn om de boot te halen. Hij gaat namelijk in Zuid-Amerika zijn geliefde Dolores bezoeken. Om de boot te kunnen halen, wijst Jochem hem op een korte route over de gevaarlijke Zompige Heide. Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen. Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak maar vertelt Jochem niets.

Eenmaal in Zuid-Amerika blijkt de ontmoeting van Gustave met Dolores een fikse afknapper. Gustave was te lang weg, en Dolores is inmiddels met een rijke bankier getrouwd. Hij wordt vernederd door haar familie, die hem een klaploper en mislukkeling vinden.

Vriens met de cover van het boek

Jaren later in Heikant is Doortje inmiddels verloofd en mag niet meer in de Herberg werken. Jochem heeft ook een vriendin. Hun vriendschap is bekoeld. Op een dag keert Gustave terug als Baron Hooghmoed, een titel die hij inmiddels gekocht heeft, naar Heikant, en wendt voor dat hij Jochem en Doortje niet meer kent. Hij neemt zijn intrek in de Zonnedauw, koopt het grondgebied van de Zompige Heide en bouwt een goudmijn. Hij belooft de sceptische dorpsbewoners gouden bergen als ze voor hem werken, waarop de meesten overstag gaan.

Jochem en Doortje raken ook betrokken bij de mijn, die Baron 1898 gaat heten. Er ontstaan spanningen tussen hun en hun respectievelijke geliefden. Hooghmoed heeft ondertussen een oogje op Doortje. In die tijd gebeuren er tijdens de bouw steeds vreemde dingen rondom de mijn. Als hij klaar is, wordt hij officieel geopend. Jochem en de Baron dalen ceremonieel af. Helemaal beneden komen ze echter vast te zitten en het ziet er naar uit dat ze voorlopig niet bevrijd kunnen worden. Gustave vertelt Jochem over zijn ervaringen in Zuid-Amerika en zijn drijfveren. Opeens komt er licht in de donkere mijngang. Doortje heeft een route gegraven via de aloude grot waar Gustave oorspronkelijk zijn goud vond. Na hun bevrijding sluiten Doortje en Jochem elkaar in de armen. Het is duidelijk dat ze vanaf nu een stel zijn. Ze vertrekken samen op een wereldreis.

Als afsluiter volgt nog een wat vreemd aandoend hoofdstuk waarin uitgelegd wordt dat de baron dagelijks op zoek is naar nieuwe kompels om zijn goud te delven; terwijl het boek eigenlijk al afgerond was. Het lijkt een geforceerde toevoeging om ook nog 'uitleg' te geven aan het betreden van Baron 1898 door Eftelingbezoekers.