Fotoboekje 1978
Fotoboekje1978.jpg
Het Spookslot (donkercyaan)
Boekje nr. 7
Aantal pagina's 36
Aantal foto's 53
Nieuwe foto's Het Spookslot, de Stenen Kip, de Sint Nicolaasplaets, Het Witte Paard, Wankelbrug en Station Noord
Uitklappagina's nee
Werd verkocht in seizoen 1978 en 1979
Vorige fotoboekje 1977
Volgende fotoboekje 1980
Fotoboekje

Fotoboekje 1978 is het zevende boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was samen met de parkplattegrond te koop in de souvenirwinkels van de Efteling tijdens seizoen 1978 en 1979. Het is vandaag de dag enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Het telt 53 foto's.

Hoewel niet zo drastisch als in 1975, zijn er enkele aanpassingen gemaakt aan de lay-out van dit boekje. Kaders om foto's hebben een glanzende goudlaag, het font van de teksten is aangepast (een iets strakker, maar vrij gelijkend lettertype) en de kleuren van de pagina's zijn iets natuurlijker. Er zijn veel nieuwe foto's toegevoegd, waaronder van de grote attractie van 1978: het Spookslot. Het dankwoordje van de wolf heeft daarvoor moeten wijken. Het is tevens het eerste boekje dat zonder enige aanpassing langer dan een jaar in het park werd verkocht. We spreken daarom niet van een fotoboekje 1979.

Foto's

De eerste foto in het binnenwerk is voor het eerst geen foto van het Herautenplein, maar van Kleine Boodschap verscholen in het struikgewas. Er is een nieuwe foto van het kasteel van Doornroosje. De volgorde van het boekje is vervolgens verrassend anders. Foto's van het Kabouterdorp vinden we hier, maar er zijn later in het boekje nog eens twee pagina's aan de paddenstoelen en de Kabouterboom gewijd. Langnek treffen we pas halverwege aan. Foto's van het Herautenplein staan bij elkaar (Sneeuwwitje, de Kikkerkoning en de Magische Klok).

Er is een nieuwe foto van het huisje van Hans en Grietje. De figuren zijn geen beelden, maar bewegende poppen. Het gat waar de blazende kat uit verschijnt is nu in de gevel te zien. Het huisje zelf is ook opvallend gerenoveerd en ziet er veel schoner en witter uit dan in het boekje van vorig jaar. Op de volgende pagina's zijn enkele kleinere attracties te zien. Nieuw hier zijn een foto van de Stenen Kip en de Kleine Zweef, dan nog nieuw in de Speeltuin en zonder gedecoreerde paal.

De vier pagina's centraal in dit boekje schotelen ons beelden van de nieuwe attractie van 1978 voor: Het Spookslot. We zien de Oosterse Geest, de tuinman aan het klokkenkoord, de schedels in de nis, de Vlederiken in de Ronde Zaal, de rechters in het zolderraam en een grote overzichtsfoto van de hoofdshow.

De tweede helft van het boekje is een vrij rommelige volgorde van attracties, sprookjes en restaurants die nog niet aan bod zijn gekomen. Een nieuwe foto van twee locomotieven die elkaar passeren, de Sint Nicolaasplaets, Langnek, Holle Bolle Gijs (de mobiele versie die elders in het park stond), het Carrouselpaleis (met een dubbele pagina voor drie Diorama-foto's). Het voorplein en de show van de Indische Waterlelies staan gescheiden van elkaar en ook de Fakir staat ver van de andere foto's Sprookjesbos, maar krijgt wel een nieuwe foto waarop de tapijtvlieger te zien is wanneer hij net uit de linkertoren komt.

Opa Gijs is terug in het souvenirboekje met een nieuwe foto. Eveneens terug is de Kanovijver, met op de achtergrond de Wankelbrug, voor het eerst te zien in het fotoboekje. Het Witte Paard en Station Noord (op de achtergrond van de foto waar bezoekers de eendjes voeren bij het Café-Restaurant) zijn ook nieuw in het boekje.

Teksten

In 1975 werden de teksten in het fotoboekje al iets speelser van toon, maar in 1978 lijkt men er een schepje bovenop te doen. De onderschriften zijn suggestief en soms vrij brutaal. Zo staat er bij de foto van Opa Gijs, waar een jongetje zijn hand in de mond heeft "Bijt eens als je durft!" en bij de Veulenweide, waar o.a. ezels, geiten en herten bij de voederbak staan, "De wolf hééft al gegeten." Bij Langnek wordt gemeld dat je kan zien tot hoever hij z'n nek wast.

Opvallend is dat geen enkele attractie of sprookje bij naam genoemd wordt.