Fotoboekje 2000
Cover fotoboekje 2000: een klaroen, Pardoes en een vrouw
Klaroen met vaandel met Pardoes en vrouw (bruin)
Boekje nr. 27
Aantal pagina's 40 (exclusief omslag)
Aantal foto's 89
Nieuwe foto's Winter Efteling
Uitklappagina's nee
Werd verkocht in seizoen 2000, winter 2000-2001 en begin 2001
Vorige fotoboekje 1999
Volgende fotoboekje 2001
Fotoboekje

Fotoboekje 2000 is het zevenentwintigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het was samen met de parkplattegrond te koop in de souvenirwinkels van de Efteling tijdens seizoen 2000, de tweede Winter Efteling en begin 2001. Het is vandaag de dag enkel te verkrijgen via ruilhandel, Efteling-verzamelbeurzen of verkoopsites. Inclusief uitsnedes telt het boekje 89 foto's.

De bruine cover vol Efteling Club-tekens toont de gouden nachtegaal en de binnenkomende dienaar uit het vorig jaar geopende sprookje van de Chinese Nachtegaal, maar opvallender is de klaroen met vaandel waar een foto van Pardoes die een vrouw in een paars cheerleaderpakje omhelst op te zien is. Zonder enige twijfel de meest obscure cover voor een fotoboekje ooit.

Foto's

De inhoud van het boekje lijkt alweer erg veel op het voorgaande. De eerste helft met het Sprookjesbos en Vogel Rok is ongewijzigd. De pagina's die vorig jaar nog werden gedeeld door de Stoomtrein, d'Oude Tuffer, Polka Marina en de Roeivijver zijn verdwenen. Alle opvolgende attracties zijn daarmee een plekje richting het midden opgeschoven om zo aan het eind van het boekje plaats te maken voor een spread van de Winter Efteling. Het gele perkament op de achtergrond is hier blauw. Er zijn foto's van Pardoes met kinderen op het ijs, muzikale kaarsen op het Dwarrelplein voor een verlicht Fata Morgana, een close-up van Langnek met oorwarmers, het Carrouselpaleis en Pagode bij avond en een besneeuwd uithangbord van Herberg de Ersteling.

De verdere veranderingen zijn miniem: Er is een nieuwe foto van de Python waarop twee treintjes tegelijkertijd door de baan gaan (duidelijk bewerkt) en de tak waar het bosgeestje op zit bij Droomvlucht is voorzien van een uiteinde. In de boekjes van 1998 en 1999 zag de tak er plat uit. Van de nieuwe aanwinsten van dit jaar, het verplaatste Kinderspoor en de Pardoes Promenade, is in dit boekje niets te merken. Achterin staan de partners in kwaliteit: ABN-Amro, M&M's, Kodak, Coca-Cola (met een nieuw logo) en Essent, die op de plek is gekomen van KPN.