Fotoboekje 2019
Cover fotoboekje 2019: Indische Waterlelie
Elfje Indische Waterlelies (blauw met gouden lijst)
Boekje nr. 43
Aantal pagina's 60
Aantal foto's 118
Nieuwe foto's Kniesoor
Uitklappagina's ja
Werd verkocht sinds 11 mei 2019
Vorige fotoboekje 2018
Fotoboekje

Fotoboekje 2019 is het drieënveertigste boekje dat in de serie fotoboekjes werd uitgebracht. Het is sinds 11 mei 2019 te koop in de souvenirwinkels van de Efteling en kost € 3,50. Inclusief uitsneden telt het boekje 118 foto's.

De Efteling kondigde zelf de uitgave van het boekje aan via de officiële blog. Daarin wordt vermeld dat dit het eerste souvenirboekje is waarbij de rug nu in dezelfde kleur is als de cover, zodat het makkelijker te onderscheiden is van andere boekjes voor wie het souvenir verzamelt. In het hart van het boekje vinden we nieuwe foto's van Symbolica op de uitklappagina's, de nieuwe baan van de Python staat erin en de recente Kniesoor heeft een plek in het aandenken gekregen.

Op de cover prijkt een foto van één van de elfjes/feeën uit het sprookje De Indische Waterlelies. De opmaak is weer gelijk aan vorig jaar, waarbij de kleur van de kapitalen in onderschriften en omlijsting van foto's nu blauw is. Op de laatste binnenpagina vinden we de copyrightmelding met het jaartal 2019.

Foto's

De foto's van Raponsje en Hans en Grietje zijn vernieuwd. Bij de toren van Raponsje is het perspectief op het tafereel veranderd naar beneden. De foto van het snoephuisje is van recente datum, met de vernieuwde figuren, toren en kooi voor Hans. Ook de recente update aan de scène met Sneeuwwitje is niet aan de samensteller van de foto's ontsnapt. We zien de prinses in haar glazen kist liggen met de nieuwe, meer paarse verlichting en de opgeknapte achtergrond. Verderop is de foto van het interieur van de Marskramer verdwenen, Geeuwende Gijs van boven naar beneden verplaatst en op de vrijgekomen plek staat een foto van de prilste inwoner van het Sprookjesbos: de babbelboom Kniezende Kniesoor.

Het Paleis der Fantasie mag nog steeds het midden van het boekje tooien, het derde jaar op rij nu. De twee foto's van het Observatorium zijn vervangen door één brede plaat van Grootmagister Almar. Als we de pagina's uitklappen treffen we daar nieuwe foto's van Pardoes en Pardulfus in de Koningszaal en een grote foto van de zaal zelf. Deze foto toont in vergelijking met die van vorig jaar Fantasievaarders met bezoekers en de nieuwe slingers met lampjes aan het plafond.

Op de volgende bladzijde is de foto van het Wonder Depot vernieuwd. Het pin-bord en de tijdlijn onder het podium zijn erop te zien. De foto van een blauwe T-Ford van Mack presenteert nog de attractie De Oude Tufferbaan, ondanks dat deze enkele weken voor het uitkomen van dit boekje een grote renovatie heeft gehad met nieuwe wagens van Metallbau Emmeln. De foto van de kurkentrekkers van de Python die we hier op de rechterpagina treffen is echter wel van recente datum. Voor het eerst prijkt de vernieuwde baan in het boekje.

Een opvallende aanpassing zien we aan de toren van De Vliegende Hollander. Het is dezelfde afbeelding die we in het vorige souvenirboekje konden vinden, maar om de illusie te geven dat de foto van recentere datum is is de schachttoren van Baron 1898 in de achtergrond gefotoshopt. De foto van de schattoren zelf, te vinden als we de pagina omslaan, is trouwens wel ververst. We zien de dive coaster vanuit een andere hoek, waarbij een Gondoletta-bootje in de rechter onderhoek passeert. Hiervoor is de uitsnede van Gustave Hooghmoed gespiegeld en verplaatst naar linksonder.

Hoewel er niets is veranderd aan het kiekje van de Bob, is het zeer waarschijnlijk dat we deze attractie voor het laatst in het souvenir zullen treffen. De bobsleebaan zal volgens plan in 2020 zijn vervangen door Max & Moritz. Fata Morgana heeft een nieuwe foto van het exterieur, genomen vanuit de westhoek van de Vonderplas. De foto van het IJspaleis is aangepast. De twee smalle foto's van de huisjes in het Loonsche Land zijn veranderd naar één brede foto. De laatste afbeelding in het boekje is niet meer het logo van de theaterproductie CARO, maar een foto van de show zelf.