Koningszaal
Koningszaal efteling.jpg
Omschrijving Balzaal met feestbanket
Tours De tours gaan binnen in de volgorde Schatten, Helden, Muziek en verlaten het vertrek Helden, Schatten, Muziek
Personages O.J. Punctuel, Pardijn, Pardulfus en Pardoes
Ontwerp Robert-Jaap Jansen en Jeroen Verheij
Vorige Provisie Passage
Volgende Galerij der Fantasievollen
Symbolica plattegrond Ko.png
Symbolica

De Koningszaal is een scène in Symbolica en de grande finale van deze attractie. Hier komen we eindelijk op audiëntie bij Koning Pardulfus, waar het oorspronkelijk allemaal om te doen was.

De scène

Het grote banket in de Koningszaal

Nadat we koksmaatje Polle met zijn provisie passeerden in de Provisie Passage zien we waar hij heen op weg was: de grote balzaal. Hier is een groot buffet aangericht.

Fantasievaarders en dansparen op de dansvloer
Spiegels aan de wanden en een taart in de hoek
Dame met appel uit de taart
Ontwerptekening Koningszaal

De Koningszaal is een grote, barok aangeklede balzaal met rondom manshoge spiegels in pompeuze gouden lijsten, draperieën en een forse feesttafel, opgesteld voor een glas-in-loodraam met Symbolicaanse zwanen. Het plafond is gedecoreerd met houten cassetten met daaraan een aantal kroonluchters en snoeren vol feestlampjes; de vloer is van marmer met een blokpatroon. In het geblokte tegelpatroon zijn vervreemdende vervormingen te zien die bijdragen aan de uitbundige sfeer van de zaal.

Bij het binnenkomen worden we direct gadegeslagen door lakei O.J. Punctuel, die ons toevoegt:

Ah, daar bent u! There you are! Helaas, te laat, too late, voor de audiëntie.

U bent punctueel op tijd voor het koninklijk dessert.

De gasten zijn gearriveerd!

We komen direct langs de enorme tafel, waar het dessertbuffet is uitgestald. De poten van de tafel hebben leeuwenklauwen. Ernaast staan stapels pannenkoeken (die Polle dus nog verder wilde aanvullen), en op tafel staat allerlei zoetigheid. Al dit lekkers lijkt afkomstig uit een gigantische Hoorn des Overvloeds aan het eind van de tafel. Er is ook allerlei betoverd eten: zo schenkt een kannetje vanzelf wijn (gedragen door de straal), zweeft er een taart boven een tafeltje (magnetisch) en stuiteren snoepjes in een glazen pot (op lucht). Uit een flinke porseleinen pot komt een groen kikkerachtig wezentje tevoorschijn. Er is een taart van salami en droge worsten, en in een stapel fruit is soms een gezicht te zien.

Achter de tafel staan tronen. Prinses Pardijn zien we hier voor het eerst, ze giechelt wat.

Koning Pardulfus zit in vol koninklijk ornaat, compleet met hermelijnen mantel, prominent in het midden van de tafel, en zwaait vervaarlijk met een grote bokaal wijn in zijn hand. In zijn andere hand heeft hij een vork waar een appel op geprikt is, en voor hem ligt een grote hartvormige pannenkoek.

Punctuel bij het banket, met daarachter Pardoes, Pardulfus en Pardijn

Op de tafel, naast de Hoorn des Overvloeds staat Pardoes. Hij roept:

Illumina Fantasia Symbolica! Koester je fantasie, de bron van alle magie.

en de balzaal komt tot leven. De feestlampjes gloeien op en beginnen te knipperen en de muziek zwelt flink aan.

Twee dansparen maken hun rondjes, uitgedost alsof het een Venetiaans bal masqué is. Eén van de vrouwen danst met twee mannetjes die boven op elkaar staan. De gezette vrouw van het andere paar heeft een jurk vol zeesterren. In een hoek komt een ballerina tevoorschijn uit een grote taart, haar armen verfraaid met henna-tatoeages en in haar handen heeft ze een grote rode appel. En aan weerszijden van de ruimte staan twee Nikkelen Nelissen, bijzondere mechanische muzikanten die na Pardoes' uitspraak ook in beweging komen en vrolijk musiceren.

Op een gegeven moment verlaten de Fantasievaarders de ruimte en daarmee het feest weer, naar de slotscène Galerij der Fantasievollen.

Latere aanpassingen

  • Tot december 2017 was het mogelijk je Fantasievaarder qua rotatie te sturen tijdens het walsen. Deze interactie werd verwijderd waarna de Vaarders gewoon een mooie vast geprogrammeerde route door het feest rijden.
  • De zwevende taart boven het ronde tafeltje op het dessertbuffet werd in april 2018 toegevoegd. Middels een magnetisch effect draait de taart enkele centimeters boven het tafeltje rondjes. De taart raakte al snel defect en werd tijdelijk weer verwijderd, maar eind augustus betrouwbaarder terug in werking gesteld.
  • De snoeren met feestlampjes werden in het voorjaar van 2018 toegevoegd en op 13 juni werden deze ook daadwerkelijk in gebruik genomen bij een herprogrammering van de effecten van de zaal.
  • Vanaf Winter Efteling 2022-2023 worden bij de taart waar de dame met de appel uit tevoorschijn komt extra winterse taarten neergezet.

Achtergrond

De Koningszaal werd in eerder stadium van de bouw 'Paleiszaal' genoemd. Hij werd gezamenlijk ontworpen door Robert-Jaap Jansen en Jeroen Verheij.

De stemmen van Pardoes en O.J. Punctuel zijn net als elders in de attractie ingesproken door Joey van der Velden en Jeroen Verheij. Prinses Pardijn werd ingegiecheld door Amy Galatá en de stem van Pardulfus is die van Robert-Jaap Jansen.

De Koningszaal was de eerste darkride-scène van de Efteling waar 'moving heads' werden ingezet als dynamische bewegende feestverlichting. Voor de afdeling engineering en lichtontwerper Eric Brekelmans was dit een bijzondere en ook wel risicovolle stap die speciale afstemming met de leverancier van de showverlichting vergde in verband met de 365-dagen-per-jaar-operatie van de attractie.

De sierlijke zuilen achter Pardulfus zijn niet speciaal voor Symbolica gemaakt: ze waren oorspronkelijk aangeschaft voor het Efteling Theater maar ongebruikt in het rekwisietenmagazijn beland.