Botanicum
Botanicum.jpg
Omschrijving Plantenkas met uitzicht op de Fabelvis
Tours De tours gaan het vertrek binnen in de volgorde Helden, Schatten, Muziek
Personages Fabelvis en Pardoes
Ontwerp Sander de Bruijn
Vorige Panorama Salon
Volgende Poorten Passage
Symbolica plattegrond Bo.png
Symbolica

Het Botanicum is de derde scène in de attractie Symbolica. Het is een plantenkas, maar is niet gelegen in de buitenlucht maar in een waterpartij waarin de Fabelvis huist.

De scène

Na het uitzicht vanuit de Panorama Salon rijden de Fantasievaarders het Botanicum binnen, een grote Victoriaanse plantenkas die zich bevindt tussen de rotsen die ook doen vermoeden dat we intussen diep in de krochten van het paleis zijn doorgedrongen. De kas heeft een gewelfd dak van 160 glazen panelen en sierlijke spanten, zoals je die wel ziet in in de 19e eeuw uit gietijzer opgetrokken kassen in botanische tuinen. Op een wandposter vlak voor de ingang vinden we tekeningen van twee plantsoorten, met de omschrijvingen Flos Reijnders en Flora Magica.

In de kas staan diverse bijzondere planten in potten opgesteld, waaronder de Flos Reijnders; een grote bloem die opent en sluit. Ook zit er nog één van de reuzenvlinders te genieten van de flora. Er staat een grote boom in de ruimte, maar er is ook een hele kleine versie van diezelfde boom te vinden. Andere planten zijn ook ontsproten aan de fantasie, zoals een soort brugmansia met de wortels van een mangrove. Er staan (in het schemerdonker lastig leesbare) bordjes bij met de soortnaam, meestal een naam met Magica erin, zoals de Davida Magica.

De Fabelvis
Barsten in het glas en het water stroomt binnen

De tovertwinkels doen hun werk en achter het glas wordt een groot fabeldier zichtbaar, dat wel wat van een baleinwalvis weg heeft. Hij oogt vriendelijk, maakt walvisgeluiden en zwemt naar ons toe. Zijn staart veroorzaakt (per ongeluk) echter barsten in de hogere ruiten, en water begint naar binnen te sijpelen en al snel te stromen. Luchtbellen stijgen op in het "water" achter de barsten en door kortsluiting met het water valt de bolverlichting in de kas uit. De Fantasievaarders rijden snel achterwaarts terwijl er intussen ook druppels op de passagiers vallen; Pardoes roept ons vanuit de verre kant van de kas toe om snel naar hem te komen:

Hé, jullie daar! Kom, snel! Stuur zelf de Fantasievaarder in de goede richting. Hier is het veilig. Jullie ook, snel deze kant op. Wow, dat ging maar net goed! Vlug, we gaan verder. Stuur zelf de Fantasievaarder de goede kant op.

Passagiers kunnen de richting van hun voertuig zelf bepalen met behulp van het dashboard op de eerste rij.

Tot december 2017 had Pardoes andere tekst:

Hé, hallo! Kom! Ja, ja, jullie daar! Snel, schiet op, hiernaartoe! Hier is het veilig. Illumina fantasia!

Rijdend langs Pardoes komen we aan bij de Poorten Passage met het Schatten Boudoir, de Muziek Salon en het Helden Kabinet.

Latere aanpassingen

  • 13 april 2018 werd de programmering van de scène verfraaid middels het kortsluitingseffect in het licht en de luchtbubbels in de projecties. Ook de 'barsten in het glas' werden opnieuw (en uitbundiger) geanimeerd, nadat die eerder in 2017 al iets aangepast waren.
  • Eind juni 2018 werd het effect van de op het publiek vallende waterdruppels toegevoegd, hoewel het nog enkele maanden zou duren voor het stabiel zou werken.
  • Op 12 december 2019 werd tegelijk met de update van Boudoir, Salon en Kabinet een nieuwe animatie voor het touchscreen op de Fantasievaarder in deze scène in gebruik genomen, met waterdruppeltjes op het paneel.

Achtergrond

Ontwerp voor het Botanicum

De vis is een grote (eenvoudige) animatronic, maar zijn staart en de barsten die hij daarmee veroorzaakt zijn projecties op het glas. Tijdens de ontwikkeling is overwogen van de hele vis een projectie te maken, maar een fysieke vis kreeg de voorkeur. Officieel heeft de vis geen naam, maar personeelsleden van de attractie noemen hem liefkozend Wilbert. De Fabelvis werd geproduceerd door het bedrijf P&P Projects.

De Flos Reijnders is een verwijzing naar de oorspronkelijke Chinese Nachtegaal uit 1952, waar door Peter Reijnders bedachte vergelijkbaar uitziende bloemen zich openden en sloten.

De scène werd ontworpen door Sander de Bruijn.

Sinds 2022 is in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch een klein stukje Botanicum te zien: in de vaste tentoonstelling Het verhaal van Brabant is een plankje gewijd aan de Efteling, met een model van de Fabelvis, een ontwerp van het Botanicum van De Bruijn, en een modelletje van een Fantasievaarder.