Polle in de keuken

Polle is een fictief figuur uit de leefwereld van Pardoes. Hij is koksjongen aan Hartenhof en is bevriend met zijn 'grote voorbeeld' Pardoes. In de Efteling is hij de naamgever van Polles Keuken.

Biografie

Polle is afkomstig uit Insulana. Hij was heel jong toen zijn ouders stierven en is dus wees, net als Pardoes. Als visser op een eiland heeft hij een jeugd achter de rug van hard werken en weinig liefde. Uiteindelijk wordt Polle aangenomen aan Hartenhof als koksjongen van kok Ketelbank.

Polle is jonger dan Pardoes en Pardijn, heeft een bijzonder uiterlijk en draagt vrijwel altijd een pollepel bij zich.

Optredens

Polle als live character bij de opening van Polles Keuken

Alhoewel de Efteling de naam Polle registreerde als merk in 2007,[1] is hij lange tijd niet te zien geweest in de diverse Pardoes-gerelateerde uitingen. Pas in 2012 komt zijn naam voor het eerst naar voren: het pannenkoekenrestaurant aan de Pardoes Promenade is naar hem vernoemd: Polles Keuken.

Bij de opening van het restaurant op 30 maart 2012 was hij als live character present. Met uitzondering van een recordpoging pannenkoekenbakken op 16 oktober 2014 is hij niet meer in levende lijve te ontmoeten geweest. In de tv-serie komt hij niet voor.

Vanaf 1 juli 2017 treedt hij echter op in de attractie Symbolica. Bezoekers zien hem met een karretje met drie enorme stapels pannenkoeken uit zijn keuken komen voor de Koningszaal-scène. In het Gouden Boekje Symbolica dat kort na de opening verscheen speelt hij zelfs een hoofdrol.

In 2019 opende op het Hartenhofplein horecapunt De Smaeckmaker, dat is vormgegeven als de cateringwagen waarmee Polle meereist met het koninklijk gezelschap.