Het logo van de serie

De Magische Wereld van Pardoes is een televisieserie van 13 afleveringen gesitueerd in de Wereld van Pardoes zoals bedacht door Henny Knoet en volgt de belevenissen van Pardoes in zijn strijd tegen de slechterik Pantagor op Symbolica. Het is de eerste fantasy-serie van Nederlandse bodem en ze was van 12 tot en met 29 december 2011 te zien op Nickelodeon.

Opzet en verhaal

Leader van de serie (vroege versie)

De serie bestaat uit dertien afleveringen van elk 20 minuten. Na een eventuele recap volgt de leader. Onder de leadermuziek, een bewerking van de Pardoes Promenade-muziek van Merkelbach, worden de wereld van Symbolica alsmede het conflict van de serie kort uiteengezet door verteller Fred Meijer:

Symbolica - het rijk der fantasie. Het leven is er als een sprookje. Niets is onmogelijk - mits je je fantasie gebruikt. Maar wat als iemand de fantasie probeert te stelen? Iemand moet hem tegenhouden! Want zonder sprookjes en fantasie is Symbolica verloren...

Terwijl de aflevering begint verschijnt nog de tekst "Naar een idee van de Efteling" in beeld.

In de serie wordt verteld hoe het rustige leventje van tovernar Pardoes en prinses Pardijn in Symbolica, het rijk der fantasie, plotseling ruw wordt verstoord. De boze tovenaar Pantagor is teruggekeerd. Hij wil de macht grijpen in Symbolica. Iedereen in Hartenstad is in rep en roer, want er gebeuren telkens heel vreemde dingen. De enige die Pantagor kan tegenhouden is Pardoes. Maar dan moet hij wel eerst de Elf Toetsen volbrengen.

Alex Hendricx is Pardoes

Van de in totaal dertien afleveringen is de eerste een introductie tot het verhaal, vervolgens staan er elf afleveringen elk in het teken van één toets. Daarin wordt Hartenstad steeds getroffen door een nieuwe narigheid, die Pardoes kan verhelpen door een avontuurlijke Toets te volbrengen. Hij wordt hierbij meestal ondersteund door Prinses Pardijn, op wie hij heimelijk verliefd is. De belangrijkste tegenstrever is veelal Rattar, die vele gedaanten kan aannemen, omdat Pantagor zich veilig in zijn grot in de Nevelbergen ophoudt. Aan het eind van elke aflevering is het directe gevaar weer afgewend, maar de macht van Pantagor over Symbolica blijft gestaag groeien.

Ondertussen probeert Pardoes ook nog Prinses Pardijn voor zich te winnen en uit te vinden waarom hij nu de enige is die de toetsen kan uitvoeren. De laatste aflevering is de confrontatie tussen Pardoes en Pantagor en het eind van deze serie.

Afleveringen

Afl. Titel Uitzenddatum Plot
1 Pardoes en de vele Veranderingen 12 dec 2011 In de eerste aflevering maken we kort kennis met de personages. Al snel wordt duidelijk dat de slechterik Pantagor terug is op Symbolica, en hij wil de macht overnemen. Hij heeft het Boek der Voorbestemming gestolen. Grootmagister Almar legt Pardoes uit dat de tovernar als uitverkorene de enige is die Pantagor kan stoppen. Waarom precies maakt hij niet duidelijk, en dat zit Pardoes voortdurend dwars. Pardoes moet de Elf Toetsen volbrengen: elk herstelt een deel van de beschadigde Zonnesmaragd. Het lukt Pardoes wel om het Boek der Voorbestemming terug te halen, maar dat is niet genoeg om Pantagor te stoppen.
2 Pardoes en Het Temperen van de Temperaturen 13 dec 2011 Pantagor heeft de kou weggenomen uit Hartenstad zodat iedereen oververhit raakt. Als Pardoes een kool van de Vurige Vlakte en een ijsblok van de Blauwe IJsgrot bij elkaar brengt, wordt het weer koeler.
3 Pardoes en De Zucht van het Zweven 14 dec 2011 Pantagor heeft alle letters uit de boeken weggetoverd. Pardoes moet een veer van de Gouden Librissander verkrijgen; dit kan hij doen door met een toverspreuk naar het nest te zweven. Met de veer kan de toverspreuk ongedaan gemaakt worden.
4 Pardoes en Het Groene Gehoor 15 dec 2011 Het voedsel in Hartenstad maakt iedereen ziek. Pardoes moet een Elixer uit het Verloren Doolbos in het Sagenwoud zien te halen. Dit kan hij vinden door met de planten te praten.
5 Pardoes en het Bijzondere Bezweringsbrouwsel 19 dec 2011 Pantagor heeft de muziek gestolen, zodat Prinses Pardijn het Zonnewendelied niet kan zingen. Zonder dit lied zal Symbolica voor altijd duister zijn. Pardoes kan dit herstellen door het stuifmeel van het Eendagsviooltje te halen in het Sagenwoud. (De plot is ongerelateerd aan de titel van deze aflevering.)
6 Pardoes en De Grijper der Geheugen (sic) 20 dec 2011 Koning Pardulfus ontvangt een brief die hem doet vergeten wie hij is. Almar heeft voor Pardoes het Memoriënmasker waarmee hij door gedachten kan dwalen. Hij moet hiermee een herinnering van Pardulfus als koning terughalen, maar raakt steeds afgeleid door zijn gedachten aan Pardijn. Hij raakt bijna verstrikt in de gedachten van Pantagor. Uiteindelijk vindt hij een passende herinnering.
7 Pardoes en Het Weerbeheer leren 21 dec 2011 Koningin Helleveeg en Prins Dagonaut zijn van Legendaria naar Symbolica gekomen. Pardijn vindt Dagonaut niet onaantrekkelijk. Het is (wederom) loeiheet in Hartenstad. De Eeuwige Vlam van de temperatuurbeheersende Magische Kaars is uit. Pardoes, Dagonaut en Pardijn gaan naar het Winterwoud om dit op te lossen. Daar moeten ze strijd leveren met de Weer Wolf; Dagonaut blijkt geen knip voor de neus waard te zijn.
8 Pardoes en De Mist der Herinnering 22 dec 2011 Pantagor heeft wederom geheugen gestolen, ditmaal van álle Symbolicanen behalve Almar en Pardoes. Pardoes moet Nirvana de Nevelnimf vinden in de Mist van Herinnering. Pardoes heeft een mistfobie omdat hij op een mistige dag te vondeling werd gelegd. Rattar wordt aan het eind gevangen genomen.
9 Pardoes en Het Verhalen van Verhalen 26 dec 2011 Eens per jaar vertelt de koning een bijzonder mooi verhaal aan het volk, maar hij is zijn stem kwijt. Pardoes moet het Elixer der Inspiratie uit het Sagenwoud halen. Dat kan alleen door eerlijkheid. Een pratende boom stelt Pardoes drie confronterende vragen, die hij uiteindelijk toch naar waarheid beantwoordt.
10 Pardoes en Het Vlammende Vuur 27 dec 2011 Pantagor heeft het Vlammende Vuur gedoofd, waardoor iedereen in Symbolica kil en harteloos wordt. Pardoes moet de Vlampier vinden in het ijskoude water van de Verborgen Grot, waarna het Vlammende Vuur weer ontstoken kan worden.
11 Pardoes en Het Zuiverende Water 28 dec 2011 Pantagor heeft het Zwarte Gruis over Symbolica uitgestrooid, zodat iedereen blind wordt, behalve Pardoes als Uitverkorene. Pardoes moet het Zuiverende Water vinden in de Put der Puurheid. Dit kan hij doen door goed te luisteren, ruiken en voelen. Rattar probeert ondertussen de Zonnesmaragd te stelen van de blinde Almar. Pardoes keert terug met het water dat Almar omtovert in een wolk die over heel Symbolica iedereen weer ziend regent.
12 Pardoes en De Van Vorm Veranderaar 29 dec 2011 Pantagor heeft zowel de Zonnesmaragd als Aliciana ontvoerd. Pardoes moet leren om van vorm te veranderen. Op weg naar de Nevelbergen weet Pardoes Rattar gevangen te nemen én zelf de vorm van Rattar aan te nemen. Hiermee heeft hij de Elfde Toets voltooid, de Zonnesmaragd wordt heel en de Twinkeltoorts verschijnt. Met de toorts kan hij Aliciana bevrijden. Pantagor doet niets en laat ze gaan.
13 Pardoes en de Dag van het Duistere Duel 29 dec 2011 In de laatste aflevering wil Almar dan eindelijk Pardoes meer uitleggen. Pantagor is net als Pardoes een Uitverkorene en leerling van Almar. Pantagor werd echter gevangen door de kracht van de Zwarte Magie. Helaas is de macht van Pantagor nog steeds groeiende; hij heeft nu iedereen slaperig gemaakt. Uiteindelijk lukt het Pardoes om met zijn Twinkeltoorts Pantagor te verslaan. Pantagor en Rattar worden in de gevangenis van Hartenhof opgesloten. Het volk viert feest - Pardijn en Pardoes dansen. Het seizoen eindigt met vuurwerk boven Hartenhof.

Productie

Concept/pilot door Cq uit 2008

Al in 2008 werd er door Tim Bemindt van Cq Creations een pilot gemaakt voor een serie over Pardoes, uitgevoerd als 3D-animatie. De Efteling besloot echter al vrij snel om hier niet mee verder te gaan. Het idee van de serie werd weer van stal gehaald toen de plannen rondom een Pardoes-attractie, Hartenhof, concreet werden in 2010. Bij de start van de bouw van het Rijk der Fantasie in september 2010 werd dan ook aangekondigd dat men druk was met het "laden van het verhaal" middels een Pardoes-serie die in de maak was.[1] Dat was een live-actionserie in samenwerking met Bijker Productions.

Demo/pilot voor visuele effecten

Bijker maakte (vermoedelijk) ook een pilotaflevering waarin de verschillende aspecten van de serie werden verkend, waaronder kostuums en de visuele effecten door het bedrijf Foxmountain. Deze is niet uitgezonden in die vorm. In de definitieve serie werden de visuele effecten door het bedijf Planet X FX gemaakt.

Voor de hoofdrol werd de zeventienjare Alex Hendricx gecast. Omdat in tegenstelling tot eerdere optredens van Pardoes hij ook zijn narrenkap wel eens afzet, krijgen we opeens een heel ander en heel concreet beeld van Pardoes geserveerd. Pardijn wordt gespeeld door de even oude Emilie Pos. De cast:

Montage van visuele effecten


Voor het scenario contracteerde de Efteling Anjali Taneja, bedenkster van onder andere de Studio 100-productie Het Huis Anubis. De kostuums werden ontworpen door Eftelings eigen Carla de Kroon. De serie werd opgenomen in een loods in Waalwijk, die UYI Studios genoemd wordt; meer dan 1200 visual effects shots complementeerden de set.

Productie: De Efteling en Bijker Productions.

  • Regie: Marc Willard, Vincent Schuurman
  • Creative director: Marc Willard
  • Scenario: Anjali Taneja
  • Producent: Olaf Vugts
  • Uitvoerend producent: Michiel Bartels
  • Production supervisor: Eefje van Hombergh

Het valt op dat alle muziek die op Symbolica te horen is, dus ook de diëgetische muziek, een variant is van de Merkelbach-versie van het Pardoes Promenade-thema.

Uitzending en mogelijk vervolg

Duitse trailer

De serie werd uitgezonden op de commerciële kinderzender Nickelodeon, van 12 tot en met 29 december 2011, iedere maandag t/m donderdag om 18.15 uur.

Nickelodeon zond hem in dezelfde periode ook uit op haar Belgische en Duitse kanalen. De Duitse editie, nagesynchroniseerd als Die Magische Welt von Pardoes, werd uitgezonden van 19 december 2011 tot 5 januari 2012. Er was sprake van dat hij ook in Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland op Nickelodeon zou verschijnen.

In mei 2016 zette de Efteling de complete serie op haar YouTube-kanaal. De dvd met alle afleveringen die inmiddels was verschenen bleef niettemin nog een tijdje te koop.

Kort na de eerste uitzending zei de Efteling dat ze aan het werk was aan het script voor een tweede serie van 13 afleveringen.[2] Op de dvd-hoes staat dan ook voor de zekerheid de tekst "seizoen 1" vermeld. Niettemin is van een tweede seizoen verder niets meer vernomen.

Merchandise, boek en dvd

Dvd-hoes

Eind 2011 verscheen in de Marskramer merchandise behorende bij de serie: actiefiguurtjes van Pardoes, Pardijn, Pantagor en Rattar, alsook een sneeuwbol met Pardijntje en een bordspel. Op de verpakking stond het logo van de serie.

De Efteling gaf opdracht aan Reggie Naus om het scenario van de televisieserie te verboeken (noveliseren). In november 2012 verscheen daarop het boek De Magische Wereld van Pardoes, waarvan elk van de dertien hoofdstukken vrij nauwgezet gebaseerd is op het verloop van de corresponderende aflevering. Als illustraties zijn onder andere stills uit de serie gebruikt.

Tegelijk met het boek werd ook de tv-serie op dvd uitgebracht via de Efteling Webshop. Vanaf 13 maart 2013 is hij, uitgegeven door Just Bridge Entertainment, via andere kanalen verkrijgbaar. De dvd-hoes bevat alle dertien afleveringen verdeeld over twee dvd's, totale speelduur 260 minuten.

Externe links

  1. Persbericht Efteling: Efteling bouwt aan Rijk der Fantasie (30 september 2010)
  2. ANP-bericht, 15 december 2011