De Magische Wereld van Pardoes
Cover van het boek
Auteur Reggie Naus
Illustraties Efteling
Vormgeving Efteling
Taal Nederlands
Genre fantasie
Uitgever Efteling
Uitgavedatum 30 nov 2012
Pagina's 144
Grootte 151x223x20 mm
Uitvoering hardcover
ISBN 9-789080-322
Prijs € 14,99
Koop bij bol.com
Boeken

De Magische Wereld van Pardoes is een boek over de belevenissen van Pardoes en werd geschreven door Reggie Naus die zich gebaseerde op het scenario van de gelijknamige televisieserie.

Het boek

Het boek is het eerste boek dat de Efteling geheel in eigen beheer uitgeeft en is vanaf 30 november 2012 te verkrijgen in de Efteling Webshop en in souvenirwinkels in het park. Pas in het voorjaar van 2013 brengt de Efteling het verhaal uit in Nederlandse en Vlaamse boekwinkels. Het is enkele jaren verkrijgbaar geweest in de souvenirwinkels, later voor een gereduceerde prijs van € 9,99. Op de cover zit een sticker met de tekst "bekend van Nickelodeon". Achterin staat nog een reclame voor de dvd van de tv-serie, die verkrijgbaar zou zijn bij de Efteling Webshop.

De tekst werd door Reggie Naus (wiens naam niet in het boek genoemd wordt) gebaseerd op de scripts voor de televisieserie, die op hun beurt werden geschreven door Anjali Taneja. Het boek richt zich op lezers tussen de 7 en 9 jaar oud.

De illustraties zijn deels stills uit de tv-serie, deels tekeningen die al eerder gebruikt waren voor het stijlboek over de wereld van Pardoes en een aantal nieuwe tekeningen. Op de titelpagina staat de spreuk Imaginatio iter infinite atque sine tempore facit.

Verhaal

Naus werkte het bestaande scenario van de televisieserie om tot een boek, een zogeheten verboeking of novelisering. Hij volgt de serie hierbij niet letterlijk, maar over het algemeen trouw. Het verloop van het verhaal en de meeste teksten komen overeen. Er is hier en daar wat ingekort.

Het boek begint met een korte proloog die de belangrijkste karakters in één pagina introduceert. Daarna volgen dertien hoofdstukken, die elk corresponderen met een aflevering van de serie: één inleidend hoofdstuk, dan één voor elk van de Elf Toetsen die Pardoes moet volbrengen, en een afsluiter. De hoofdstuktitels zijn hetzelfde als de afleveringstitels (waar "Pardoes en" steeds weggelaten is), behalve hoofdstuk 5: dat heet nu "De Zang der Zuiverheid" omdat de titel van de aflevering, "Pardoes en het Bijzondere Bezweringsbrouwsel" niets te maken had met de inhoud daarvan.

 1. De Vele Veranderingen
 2. Het Temperen van de Temperaturen
 3. De Zucht van het Zweven
 4. Het Groene Gehoor
 5. De Zang der Zuiverheid
 6. De Grijper der Gedachten
 7. Het Weerbeheer Leren
 8. De Mist der Herinnering
 9. Het Verhalen van Verhalen
 10. Het Vlammende Vuur
 11. Het Zuiverende Water
 12. De Van Vorm Veranderaar
 13. De Dag van het Duistere Duel

Omdat de serie zo trouw gevolgd wordt, kunnen we voor de inhoud van elk hoofdstuk verwijzen naar De Magische Wereld van Pardoes (televisieserie).