'Zijn we d'r al?'
Boekomslag
Zijn we d'r al?
Auteur Axel van der Ende
Vormgeving Robert-Jaap Jansen
Taal Nederlands / Engels
Onderwerp geschiedenis van de Efteling
Uitgever Spectrum
Uitgavedatum 2012
Pagina's 208
Grootte 28×28 cm
Uitvoering gebonden
ISBN 978 90 003 0570 4
Prijs € 34,99 zonder cadeaubox, € 39,99 met cadeaubox
Koop bij bol.com
Boeken

'Zijn we d'r al?' is het jubileumboek dat uitgebracht werd ter gelegenheid van het zestig jarig bestaan van de Efteling op 31 mei 2012. Het koffietafelboek bestaat uit veel foto's en originele tekeningen, versterkt door enkele anekdotes en wetenswaardigheden. Het bevat tevens uitneembare items als stickers, ansichtkaarten, posters, een puzzel naar origineel ontwerp van Anton Pieck en nog veel meer. Het boek is zowel verkrijgbaar in een stevige kartonnen cadeaubox als zonder en ook in het Engels verkrijgbaar, met de titel 'Are we there yet?'.

Opzet

De titel verwijst naar een veel gehoorde zin op de achterbank van de auto, onderweg naar de Efteling. Op de kaft van het boek staat ook een foto van twee kinderen op de achterbank, terwijl de Efteling weerspiegelt in de ruit. De titel verwijst tevens naar de 'reis' die de Efteling zelf ondergaat, vanuit een roemrijk verleden op weg naar de toekomst. De ondertitel luidt 60 jaar in woord en beeld.

Het boek met de inserts

Er is gekozen voor een koffietafel-/fotoboek, waarbij de nadruk dus ligt op sfeer, beleving, herkenning en herinnering, niet op informatieoverdracht. Op de flaptekst duidt het zichzelf aan als 'bladerboek'. Het boek bestaat dan ook voor het overgrote deel uit afbeeldingen, soms bekend maar vaak ook niet eerder gepubliceerd, echter vaak zonder enig nadere omschrijving of datering. De teksten dienen slechts ter ondersteuning van het beeldmateriaal, en zijn erg algemeen gesteld, zonder veel nieuwe informatie. Het boek leest dan ook meer als een reclamefolder. Het lijkt hierin op de bijbehorende documentaire, en staat haaks op de aanpak van zijn voorganger, de zeer informatieve Kroniek van een Sprookje.

Bijzonder zijn de diverse bijgevoegde inlegsels. Zo zijn er een fraai vormgegeven tijdlijn, en reproducties van ansichten, reclameposters en parkeerstickers, en ook nog een door Anton Pieck getekende puzzel van Holle Bolle Gijs.

Uitvoering

Grietje bij het snoephuisje door Maartje Roos

Zijn we d'r al? is een groot vierkant boek van 28 bij 28 cm dat met zijn ruim 2 kilo met recht lijvig te noemen is. Voor extra volume heeft het een gevulde omslag zodat het dik aanvoelt en is er (optioneel) een kartonnen cassette om het boek in te bewaren. Het is voorzien van een goudkleurig leeslint.

De centrale vorm in het grafisch ontwerp is het vierkant: niet alleen het boek zelf is vierkant, maar ook de pagina's binnenin zijn grotendeels gevuld met rasters van vierkante, hier en daar rechthoekige afbeeldingen. Sommige zijn paginavullend. Aan het begin van elk groot hoofdstuk wordt steeds een oude foto tegenover een moderne geplaatst: bijvoorbeeld een oude foto van een glijbaan naast een moderne van de Python bij het hoofdstuk over thrillrides. Ook zijn speciaal voor dit boek zestien paginagrote kunstzinnige foto's gemaakt door Maartje Roos, die ook de coverfoto maakte.

Van het boek is, in tegenstelling tot van eerdere jubileumboeken, ook een Engelstalige editie verschenen; wellicht was het vertalen gezien de beperkte hoeveelheid tekst niet een al te grote investering.

Het boek is vormgegeven door Eftelings eigen vormgever Robert-Jaap Jansen en de illustraties op de tijdlijn zijn van Jeroen Verheij. In de redactie zaten Eftelingliefhebber en schrijver Axel van der Ende, communicatiemedewerkster Karin Koppelmans en bedrijfsarchivaris Gerrie van Dongen.

Inhoud

Alles over Langnek
Glijbaan tegenover Python
Envelopje met reproducties van entreekaartjes
Souvenirwinkels
Poppenspel vroeger en nu

Het boek is niet chronologisch van opbouw, maar thematisch georganiseerd. Het bestaat uit vijftien hoofdstukken: elf langere onderwerpen en vier korte intermezzo's; plus een voor-, tussen- en nawoord van enkele bobo's. Elk hoofdstuk begint met een paginagrote inleiding met daarna heel veel afbeeldingen en kleine stukken tekst. De hoofdstukken zijn als volgt:

 1. Voorwoord door directievoorzitter Bart de Boer.
 2. En zo is 't gekomen: de voorgeschiedenis van sportpark tot aan de eerste realisatie van het Sprookjesbos.
  Extra: holografische spiegel met stiefmoeder van Sneeuwwitje
 3. Lang, heel lang geleden: het Sprookjesbos in al zijn facetten en perioden.
  Extra: envelopje met vier ansichtkaarten uit verschillende perioden.
 4. Varen, zweven, rijden, lopen, trappen en puffen: intermezzo over verschillende modaliteiten van transport.
 5. Thee, traktaties en toverwater: alle soorten horeca, menu's en dergelijke.
  Extra: envelopje met vier entreekaartjes uit verschillende perioden.
 6. Van glijbaan tot achtbaan: thrillrides zoals de Python, Halve Maen en Joris en de Draak.
  Extra: twee stickervellen met in totaal elf parkeerstickers.
 7. Natuur fier in het vaandel: 'tussenwoord' door Jan Melis, voorzitter Stichting Natuurpark de Efteling.
 8. Genieten in het groen: de flora en fauna van de Efteling als grootste attractie.
 9. Waterwijzer: intermezzo over waterpartijen, fonteinen en watershows.
 10. Een wereld binnen een wereld: binnenattracties zoals darkrides, maar ook Spookslot, PandaDroom en Villa Volta.
 11. Rond en rond en rond: intermezzo over carrousels.
 12. De Efteling blijft altijd bij je: souvenirs en winkels door de jaren heen.
  Extra's: een puzzel van 25 stukjes van Holle Bolle Gijs getekend door Anton Pieck, plus een envelopje met daarin een ander envelopje met opschrift "10 echte foto's", bevat 4 (niet zo heel echte) foto's.
 13. De weelde van de wereld van de Efteling: alles buiten het attractiepark, zoals Hotel, golf en theater.
 14. Sterren stralen in de Efteling: live-entertainment van straattheater tot musicals.
  Extra: een Efteling Courant met oude krantenartikelen.
 15. Van duiven tot draken: intermezzo over dieren als attractie.
 16. Ga met ons naar de Efteling: promotie en reclame, zoals liedjes, filmpjes, posters en advertenties.
  Extra: dubbelzijdige poster van 50×75 cm Efteling doet wonderen, met "Miss Kaatsheuvel" (Roodkapje) aan de ene kant en "Ons huisdier" (Draak Lichtgeraakt) aan de andere zijde.
 17. De Efteling is altijd in de buurt: mediaproducties en online-activiteiten.
  Extra: een uitvouwbare geïllustreerde tijdlijn van 175 cm lang met een Nederlandse en Engelstalige zijde.
 18. Nawoord door Berry Bemelmans, president-commissaris.
Schutblad met alfabet

De schutbladen zijn gevuld met letters van het nieuwe 'Efteling-alfabet' van Job van Gelder. Hierin zijn de voornamen van de auteurs terug te vinden (zie boven). Het boek kent geen colofon.

Diamanten jubileum

Het boek was onderdeel van de festiviteiten rondom het zestig jarig bestaan van de Efteling. Er kwam een documentaire uit met dezelfde titel die in twee delen op RTL 4 werd uitgezonden en later op dvd werd uitgebracht. Aanvullend op het boek en de documentaire was er ook een tentoonstelling in het Efteling Museum, 60 jaar Efteling. De muren van de ruimte waren voorzien van de foto's uit het boek, in dezelfde vierkante formaten, hier nog meer gespeend van toelichting of interpretatie. Twee monitoren in de wand gaven wat flarden informatie over de geschiedenis van het park.