Gerrie van Dongen
Van Dongen bij een archiefkast

Gerrie van Dongen (12 september 1963) is sinds 1 oktober 1991 archivaris van de Efteling.

Archivaris

Ze wordt aangenomen wanneer de voorgaande archivaris, G. van Aken, met pensioen gaat. Aanvankelijk werkt ze onder het directiesecretariaat en is ze verantwoordelijk voor het uitbouwen van het archiveringssysteem, het bedrijfsarchief, het opzetten van een documentatiecentrum en een bedrijfsbibliotheek. Voor de laatste functie had ze al ervaring: eerder werkte ze bij de Keuringsdienst van Waren als documentaliste.[1]

Jubileumboeken en museum

In 1992 helpt ze mee met het samenstellen van het boek Mam, een duppie voor de kip? en het Rariteitenkabinet in het Diorama. Ze werkt ook mee aan verschillende andere publicaties, al dan niet in het onderzoeksstadium waarbij het archief geraadpleegd moet worden. In 2001 hield ze zich een jaar lang intensief bezig met onderzoek naar het park voor het jubileumboek Kroniek van een Sprookje, en werkte mee aan het jubileumboek Zijn we d'r al?. Van Dongen is actief binnen de werkgroep van het Efteling Museum en zit ook in de redactie van personeelsblad JIJ.

Sprookjesboeken

Samen met haar man Ad Grooten is ze actief in het schrijven van sprookjes. Ze zijn samen auteur van hét Efteling-sprookjesboek Sprookjesboek van de Efteling (tevens uitgegeven als Efteling Gouden Boekjes) en diens opvolger Meer Sprookjes van de Efteling.

Ook schreven ze het Bosrijk-voorleesboekje met verhalen over Klaas Vaak en het sprookje van de attractie Joris en de Draak.

Verwijzingen
  1. 'Nieuwe gezichten: archivaris Gerrie van Dongen', Efteldingen, september 1991