Het Anton Pieck Museum is het in Hattem gevestigde museum dat helemaal in het teken staat van het werk van Anton Pieck.

Het museum opende in 1984, toen Anton Pieck 89 jaar was. De eerste bezoekers konden terecht op 4 augustus van dat jaar, de officiële opening werd op 6 september verricht door Prinses Margriet.

Anton-Pieck-Museum-logo.png
Uithangbord bij de ingang
Binnenplaats
Steen ter herinnering aan de opening in 1984

Collectie

Het museum heeft een flinke collectie. Behalve een grote hoeveelheid tekeningen en etsen en een aantal olieverfschilderijen, heeft het museum ook de werkhoek en etspers van Pieck in bezit. Vanwege de beperkte oppervlakte kunnen niet alle werken tegelijk tentoongesteld worden, en worden de werken aan de muur met enige regelmaat gewisseld.

Behalve de eigen collectie van het museum worden ook regelmatig werken tentoongesteld die het museum van particulieren in bruikleen heeft.

Exposities

Het museum heeft drie verdiepingen. Op de begane grond is een permanente expositie van het teken- en schilderwerk van Anton Piek. Ook wordt hier zijn werkhoek tentoongesteld. De kelder is voor de helft gewijd aan Efteling-ontwerpen en voor de andere helft aan het grafische werk, zoals houtsnedes, etsen en lithografieën. De bovenverdieping wordt gebruikt voor wisselende exposities, vaak met een specifiek thema.

Enkele tijdelijke exposities:

  • Sprookjeswereld: het werk van Anton Pieck voor de Efteling. (1999, 2000)[1]
  • De Efteling, Anton Pieck's fantasie (2005), een grote expositie van Efteling-ontwerpen, waarvoor het museum veel tekeningen te leen kreeg van de Efteling.[2]
  • Dromen met geleende hand (2010), een tentoonstelling van de ontwerpen van Ton van de Ven.
  • Sprookjes van Grimm. (2012)

Geschiedenis

Al voor het openen van het museum waren er regelmatig tentoonstellingen van het werk van Pieck en kwam het openen van een aan Piecks werk gewijd museum al eens ter sprake. Pieck zelf wilde er niets van weten.

Ter gelegenheid van de 85e verjaardag van Anton Pieck, organiseerde het Singer Museum in Laren een grote expositie die meer dan 60.000 mensen trok. Dat succes heeft Antons zoon, Max Pieck, en Jan Weggemans, uitgever, er toe doen besluiten om alsnog een museum te openen. Ondanks de protesten van Pieck begonnen de plannen 2 jaar later vaste vorm te krijgen, en werd het museum nog iets later, in 1984 geopend.

In 1991 werd het museum na een verbouwing heropend. De vloeroppervlakte was na de verbouwing toegenomen van 170 m2 tot 545 m2.[3]

Organisatie

Het museum is gevestigd aan de Achterstraat 46-48 te Hattem. Het deelt dit adres met het Voerman-museum. De twee musea delen alleen de voordeur: de organisaties zijn gescheiden in verschillende stichtingen en de musea worden gescheiden door een binnenplaatsje.

Het dagelijks bestuur van het Anton Pieck Museum is in handen van de vrijwilligers van de Stichting Anton Pieck Museum.

De collectie word beheerd, behouden en aangevuld door de Stichting Collectie Anton Pieck Museum.

De museumwinkel wordt geëxploiteerd door de Stichting Winkel Anton Pieck Museum.

Donateurs kunnen geld storten in het Aankoopfonds Stichting Anton Pieck Museum. Met deze donaties wordt de museumcollectie uitgebreid.

Wetenswaardigheden

  • Anton Pieck heeft in zijn leven weinig met Hattem te maken gehad. Hattem werd vooral gekozen wegens het succes van een eerdere expositie. Anton Pieck vond het wel best: hij wilde het museum liever niet te dicht in de buurt van zijn huis hebben, zodat hij niet gestoord zou worden door museumbezoekers die hem nog even persoonlijk wilden ontmoeten.

Zie ook

Verwijzingen
  1. WWW-Nieuws, 5 september 1999
  2. Grote Efteling-expositie in Anton Pieck Museum , Eftelist, Jaap Meeldijk, 28 februari 2005.
  3. Geschiedenis van de collectie, op de website van het museum