Putje van Assisi

Het Putje van Assisi is een houtsnede van Anton Pieck, gemaakt van een veertien/vijftiende eeuwse waterput in het Italiaanse stadje Assisi in 1930.

Bij het ontwerpen van zijn eigen Anton Pieckmuseum maakte Pieck ook schetsen voor de binnenplaats die toen voor de ingang van het museum kwam te liggen. Hierop plaatste hij ook deze put die daar ook werkelijk gemetseld werd. Pieck vond het aanvankelijke resultaat niets maar na insmeren met koeienmest was het voldoende verweerd om zijn goedkeuring te kunnen wegdragen. Het museum deelde dit pleintje met het achtergelegen Voerman-museum. Bij een verbouwing in 2019 kreeg het Anton Pieckmuseum een eigen ingang aan de andere kant van het gebouw, de Noordwal, en is het pleintje niet meer toegankelijk vanuit dit museum. Het Voermanmuseum wil hier een beeldentuin gaan vestigen, wat de noodzaak opwierp om de put te verwijderen. Sindsdien is het Anton Pieckmuseum op zoek naar een nieuwe plek, in Hattem of erbuiten.

Put op de binnenplaats van het Anton Pieck Museum

De Efteling sprak in het voorjaar van 2023 de intentie uit deze put wel te willen plaatsen op het Anton Pieckplein in het park, dat op dat moment verfraaid werd. Het museum zou dit ook wel willen, de mogelijke verplaatsing ligt nu bij de gemeente Hattem die hiervoor de nodige procedures doorloopt. Het is dus nog niet zeker dat de put naar de Efteling komt.

In de tentoonstelling Anton Pieck, een verrassend veelzijdige kunstenaar die in april dat jaar opende, was een reproductie van de houtsnede één van de tentoongestelde werken en volgens de conservator 'het verbindend element'.

Vooruitlopend hierop werd eerder dat jaar in de serie Efteling-miniaturen van Luville ook al het Putje te Assisi uitgebracht, met daarop een "Efteling"-labeltje.