Het Ballonnenvrouwtje (zonder ballonnen).

Het Ballonnenvrouwtje is een verplaatsbaar beeld ontworpen door Anton Pieck van een oude, kromme vrouw van ongeveer anderhalve meter hoog, bedoeld om ballonnen aan op te hangen. Ze draagt een 'kanten' zwarte muts, een zwarte jurk met een wit schort en heeft een deken omgeslagen met bruin/gele Schotse ruit. Ze heeft twee buizen vast waaraan de ballonnen kunnen worden vastgemaakt. Het beeld is helemaal van polyester gemaakt, inclusief een voet van 'keien' waarop het beeld stevig staat.

Het beeld heeft op verschillende locaties in het park gestaan, voornamelijk in de Speeltuin en op het Anton Pieckplein, waar ze ook jarenlang ingetekend stond op de plattegrond. Het is onbekend hoe lang het beeld al in de Efteling staat, vermoedelijk dateert het uit de jaren vijftig of zestig.

Oorsprong

Ontwerpschets van Anton Pieck

Het motief van een ballonnenverkoper met een tros ballonnen vinden we al terug in het werk van Anton Pieck op de bekende droge naald 'Vlaamse Kermis' uit 1924. Aan de onderrand van deze tekening is een vrouw op de rug gezien die een tros ballonnen vasthoudt. Voor de Efteling ontwierp Pieck decennia later het vrouwtje zoals we het kennen, onderdeel van een schets die de titel Fruitverkoop-suggestie draagt en waarop ook nog een blauw tafeltje met een parasol te zien is.

Pieck was wellicht gehecht aan het ballonnenvrouwtje, want ze keert ook weer terug op de prent 'Feestochtend Antwerpen', door Pieck gemaakt voor de kalender van 1989; de laatste kalender waaraan hij zelf nog werkte tot zijn overlijden in november 1987. Ook hier zien we haar weer op de rug zoals op de Vlaamse Kermis, en ze draagt dezelfde kleding als haar beeltenis in de Efteling.

Ballonnenverkoop

Vele jaren was het Ballonnenvrouwtje het enige ballonnenverkooppunt van de Efteling. Tegenwoordig zijn er meer punten waar de met helium gevulde ballonnen worden verkocht; op het Reizenrijkplein en het Dwarrelplein, maar hier worden de ballonnen gebonden aan een simpele standaard.

Heden

Bij de Marskramer in 2004

Het Ballonnenvrouwtje staat tegenwoordig in de buurt van In den Ouden Marskramer, waar ze voornamelijk als decoratief element is opgesteld. Op drukke dagen wil men haar tegen sluitingstijd nog wel inzetten als ballonnenstandaard. Bezoekers in het Marerijk die dan op weg gaan naar de uitgang komen haar tegen. Vaak staat het vrouwtje echter zonder ballonnen langs de weg, en draagt de verkopende medewerker de bos zelf.

Sinds 2007 is ze in miniatuur te vinden in het Diorama en in augustus 2011 kwam er een pin met haar beeltenis uit.