In den Ouden Marskramer
Sprookjesboek in In den Oude Marskramer, 2009

In den Ouden Marskramer is een souvenirwinkel in het Marerijk, gelegen tussen de in- en uitgang van het Sprookjesbos. Het gebouw werd in 1977 in gebruik genomen als een binnenplaats met loketten voor informatie en souvenirverkoop en is oorspronkelijk een ontwerp van Ton van de Ven. Tegenwoordig is de Marskramer een gethematiseerde winkel waar voornamelijk merchandise wordt verkocht van het Sprookjesbos en Sprookjesboom, maar ook Pardoes-artikelen en algemenere souvenirs als ansichtkaarten, fotoboekjes en dvd's.

Omschrijving

De binnenzijde is naar ontwerp van Jeroen Verheij en draagt het thema sprookjesboeken; schappen bestaan uit opgestapelde sprookjesboeken en deuren en muren zijn bedrukt met sprookjesverhalen. Ieder schap in de winkel ligt op een aantal Sprookjesboeken met Eftelingse opmaak. Middenin de winkel staat een pop-up Sprookjesboek met het sprookje van Doornroosje.

Het assortiment van de Marskramer bestaat uit allerhande souvenirs als knuffels, kleding, ansichtkaarten, speelgoed en multimedia.

Geschiedenis

Binnenplaats (1977-1992)

Bouwtekening noordzijde

In den Ouden Marskramer werd onder de werknaam 'arcade' gebouwd en opende in 1977 als een ommuurde binnenplaats met toegangen aan drie kanten. Binnenin tegen de achtergevel waren twee loketten, een voor souvenirverkoop en de ander als informatiebalie. Op de binnenplaats waren, behalve de twee balies, ook enkele bankjes en prullenmanden te vinden. Bij de souvenirverkoop waren allerlei verschillende souvenirs als kleding, ansichtkaarten, aardewerk en knuffels te koop; buiten stond een rek met posters waar doorgaans vooral reclameposters van Partners in Kwaliteit te vinden waren.

In de beginjaren

Bij de informatiebalie kon men terecht voor vragen, algemene informatie en alle soorten folders van de Efteling en de omgeving en voor het huren van videocamera's om een dagje Efteling te kunnen filmen. Het interieur bestond uit een lage balie met daaronder alle soorten folders en tegen de achterwand stond een grote rode Pieckse kast. Samen met de gastenservice bij Ingang West waren het de plekken waar men terecht kon voor informatie.

De bouw kostte ƒ 300.000,-.

Overdekte winkel (1993-2007)

In den Oude Marskramer in 1993
Rommelig interieur In den Oude Marskramer in 2002

In 1993 werd de binnenplaats overdekt en kwam het loket van de gastenservice in het gebouw aan de zijde van de uitgang van het Sprookjesbos te liggen in een aparte ruimte. De rest van het gebouw werd gebruikt als winkel en magazijn. De grove tegels werden vervangen voor donkerrode plavuizen en het glazen dak wat boven de vroegere binnenplaats was geplaatst, werd aangekleed met klimop. Verder bestond het interieur uit losse meubels en schappen. Na enkele jaren werd het glazen dak afgeschermd met riet en werd het interieur steeds verder volgestopt met Eftelings decoratiemateriaal.

Nadat in 1996 de gastenservice was verplaatst naar een ruimte onder het Huis van de Vijf Zintuigen, verdween in 1999 het loket van de Gastenservice en werd de balie vervangen door twee vitrines. In 2000 wordt het gedeelte van de vroegere informatiebalie bij de winkel getrokken.

De winkel krijgt dat jaar een nieuw thema, geïnspireerd op de marskramer uit de naam. Door heel de winkel zijn oude Eftelingatributen te vinden als een Holle Bolle Gijs-mal en de vitrine uit het Sprookjesmuseum. De winkel doet met haar donkerrode tegelvloer, gestucte muren en houten plafondconstructie verder erg knus en donker, maar ook wel rommelig en onoverzichtelijk aan. Vanaf mei 2000 staat er een Maxifoto in de Marskramer waar je je in een middeleeuws decor verkleed kunt laten fotograferen.

Sprookjesboekenthema (2008-heden)

In 2008, nadat eerder al de winkels Efteldingen en Dromerijen een make-over hebben gehad, wordt ook de Marskramer verbouwd. Op 3 april 2009 opent de winkel in een Sprookjesboekenthema van Jeroen Verheij. Aanvankelijk kwam er veel kritiek op het ontwerp omdat het te weinig met de authentieke Eftelingstijl te maken zou hebben.

In de zomer van 2009 hield de Efteling in samenwerking met haar fansites een actie waarbij je je kon inschrijven om een miniatuur-beeldje van de Ganzenhoedster te kopen in de Marskramer. Het beeldje was naar ontwerp van Anton Pieck door Hans Pulles gemodelleerd, in China vervaardigd en kostte 200 euro. Een deel van de beeldjes was bedoeld als relatiegeschenk voor Eftelingrelaties, het andere deel werd in genummerde oplage verkocht. De actie was een verkoopsucces, ondanks dat veel beeldjes kapot waren en omgeruild moesten worden.

Eind 2017 kreeg het exterieur van het gebouw een stevige schilderbeurt, waarbij de muren veel lichter van kleur werden en het inschaduwwerk nog maar heel subtiel aanwezig is. De gevelsteen boven de hoofdentree is voorzien van witte belettering. De belettering boven de noordelijke poort is over gedaan, waarbij verschillende en andere lettertypes zijn gebruikt dan de oorspronkelijke handgeschilderde letters.

Op 10 maart 2018 werd aan de zuidkant een derde ingang toegevoegd. Tevens kreeg de Marskramer, in navolging van De Gulden Gaarde en De Bazaar, een hoek met Efteling Bestsellers (de populairste Efteling-souvenirs bij elkaar).