Het Valies
Het Valies in 2009
Het Valies in 2009
Locatie Reizenrijk, naast Carnaval Festival
Assortiment gevarieerd
Thema luchtreizen
Ontwerp Robert-Jaap Jansen
Geopend 1998
Gesloten 2012
Kassa's 2
Opvolger van Jokie de Prrretneus Souvenirs
Opgevolgd door Jokies Wereld
Souvenirverkoop

Het Valies was de souvenirwinkel aan het Reizenrijkplein, naast Carnaval Festival, van 1998 tot 2012. Op deze locatie was sinds 1984 al een kleinere winkel aanwezig, Jokie de Prrretneus Souvenirs, die met de komst van Vogel Rok werd afgebroken en nieuw werd opgebouwd als Het Valies. In 2012 werd de winkel omgebouwd tot Jokies Wereld.

Het Valies was één van de grotere winkels van het park en kon zich qua winkelaanbod meten met Efteldingen en de Marskramer. Het assortiment bestond uit algemene souvenirs als cd's, dvd's, boekjes, kinderkleding, knuffels en de merchandise van Pardoes, Carnaval Festival, Vogel Rok, Loeki de Leeuw, TiTaTovenaar en Sprookjesboom.

De winkel was door Robert-Jaap Jansen, in samenwerking met Annette Vishers, eclectisch gethematiseerd naar het thema van het rijk - de naam Reizenrijk werd een jaar na opening aan het rijk gegeven, en vooral de winkel Het Valies en het restaurant De Ballonvaarder moesten dit thema verduidelijken. Het voorste gedeelte van de winkel stelde een vertrekhal voor, het middelste gedeelte een vliegtuig en het achterste gedeelte een open lucht met boven ons wolken en luchtballonnen, maar ook zijn er space shuttles en raketten zichtbaar. Boven de kasten waren onder andere tassen, koffers, landkaarten en globes te zien. Er was ook een samensmelting van Carnaval Festival (o.a. twee Chinese bordendraaiers) en Vogel Rok (het ei op de rots) te zien.

Valies is een woord dat vooral in Vlaanderen en Zuid-Nederland gebruikt wordt voor een reistas of koffer, al spreekt met daar meestal van de valies, niet van het valies.[1]

Omschrijving

Kassa
Achterste ruimte, allegaartje aan stijlen

De winkel was bereikbaar via twee dubbele deuren aan de voorzijde van het gebouw. Tussen de deuren in zat in de binnenzijde van de winkel een groot kassablok met twee kassa's, met daarachter grote schappen vol kleine souvenirs. De winkel is opgebouwd uit drie delen: het voorste deel had een aantal wandschappen met in het midden twee schappen in de vorm van rood wit-gestreepte kegels. In de rechterhoek stond een reusachtige jute zak met grote tandenborstel, alsof de reus zijn toilettas in de winkel had laten staan. Het tweede gedeelte, iets minder breed en een aantal meters lang, lag recht achter het voorstel gedeelte en bestaat uit enkele schappen. Het had een rond houten plafond en wanden en aan weerszijden zitten ronde ramen, alsof men een vliegtuig doorloopt. Het laatste gedeelte was het grootste gedeelte van de winkel. Het plafond en wanden waren geschilderd als een grote sterrenhemel en in het midden van de ruimte stond een plateau met daarop een miniatuur-berglandschap met aan de rand allerlei souvenirs. Aan de rechterzijde stonden wandschappen in het thema van Vogel Rok, met daarbovenop een reusachtig ei. In de linkerhoek was een grote platte cartooneske draak te zien met daarvoor een tweetal Chinese bordendraaiers uit de attractie. Achterin de ruimte was een deur te vinden die leidde naar een groot magazijn dat gevuld kon worden via het Dienstencentrum.

Geschiedenis

Verbouwing van de winkel in het winterseizoen van 1997

Zie ook voorloper Jokie de Prrretneus Souvenirs en opvolger Jokies Wereld.

Rok-ei achterin de winkel

In 1984 werd Jokies de Prrretneus Souvenirs gebouwd als de souvenirwinkel bij Carnaval Festival en was daarmee de eerste winkel die gethematiseerd werd in stijl van de attractie. Het bestond uit een klein verkoopgedeelte, ongeveer even groot als het huidige voorste deel van de winkel en had eenzelfde gevelversiering als we vandaag de dag nog kunnen zien. Het souveniraanbod bestond destijds uit allerlei Jokie de Prrretneus-souvenirs als kleurboeken, prikblokken, mokken en knuffels. Later werd het assortiment van de winkel uitgebreid met meer algemene souvenirs.

Interieur Het Valies met winterdecoratie in 2002

De winkel werd met de komst van Vogel Rok afgebroken en opnieuw opgebouwd en werd daarbij verdriedubbeld, zodat de capaciteit van de winkel kon voldoen aan de vraag naar souvenirs in het uitgebreide parkdeel. Bij de opening bestond het aanbod voornamelijk uit Vogel Rok- en Pardoesmerchandise. Later werden er meer souvenirlijnen geïntroduceerd.

In 2012, met de herintroductie van Jokie in Carnaval Festival, werd de gehele inhoud van de winkel verwijderd en kwam deze terug als Jokies Wereld: een kaarsrechte winkel met daarin vrolijk gekleurde schappen.

Wetenswaardigheden

  • Bij opening van de winkel in 1998 hoorde je muziek en geluidseffecten in de 'vertrekhal', het voorste gedeelte van de winkel. In omroepberichten werd bijvoorbeeld 'de heer H.B. Gijs' gevraagd om met spoed naar de Smulpaap te komen en werd er excuus gemaakt voor vertraging met vliegtuigen van 'Pardoes Airlines'.
  • Ook waren bij de opening van de winkel, achter de raampjes in het middelste gedeelte van het pand, schilderingen van de gekleurde vogeltjes met bolhoedje uit de boerderij-scène van Carnaval Festival te zien die op een rol ronddraaiden. Hiermee werd het idee van een vliegtuig benadrukt. Het mechaniek hiervan ging stuk en was daarna niet meer in gebruik.


  1. Vlaamswoordenboek.be: Valies