Reizenrijk met geel aangeduid op een luchtfoto van het park

Reizenrijk is één van de vijf arealen van het Efteling-park. Het ligt in het noordoosten en wordt op plattegronden en wegwijzers aangegeven met de kleur geel. Van 1987 tot 1999 heette dit parkdeel Noorderpark.

De naam Reizenrijk lijkt voornamelijk gebaseerd op de aanwezigheid van Carnaval Festival. Hoewel veel andere attracties een exotisch thema hebben of een middel van transport kennen, had de naam evengoed op het aanbod in Anderrijk kunnen slaan.

Geschiedenis

Plaquette van Reizenrijk op het Sterrenplein

Tot eind jaren zeventig kwamen veel bezoekers via Ingang Noord in het Reizenrijk het park binnen. Via de Dubbele Laan kon men zich gemakkelijk richting de 'drukte' in het Marerijk begeven, terwijl er hier goed gegeten kon worden in het karakteristieke witte gebouw van het Café-Restaurant met uitkijk over de grote Siervijver. Toen begin jaren tachtig de nieuwe attracties als paddenstoelen uit de grond kwamen, openden in dit deel van het park rustieke attracties die zich konden mengen in de ambiance van de Siervijver, terwijl op het plein het vrolijke Carnaval Festival kwam. Deze attractie legde zeer nadrukkelijk een stempel op deze uithoek. Het scala aan kinderattracties steeg vanaf 1988, totdat tien jaar later Vogel Rok als meest recente toevoeging meer balans in het aanbod van Reizenrijk bracht.

Gondoletta, Pagode en het Café-Restaurant in de jaren negentig

De grenzen van Reizenrijk hebben niet altijd gelopen zoals ze nu zijn. Toen het park in vier arealen met namen naar de vier windstreken werden vernoemd, behoorden ook het Carrouselpaleis en het Anton Pieckplein (later ook het Lavenlaar) tot het Noorderpark. Pas ergens begin jaren negentig werd dit gebied betrokken bij het Westerpark. Volgens plattegrondjes in de parkinformatiebrochure midden jaren negentig hoorde het zuidelijk deel van de Gondoletta-track toen bij Ruigrijk. In het openingsjaar van het Kinderspoor, op de nieuwe locatie aan de Siervijver, werd het tot het Reizenrijk gerekend, maar nog geen jaar later stond de attractie aangegeven als onderdeel van Ruigrijk.

Het horecapunt Polles Keuken opende in 2012, maar de bijbehorende attractie liet nog vijf jaar op zich wachten. Daarom werden het restaurant en de bijbehorende verkooppunten jarenlang dan maar gerekend tot het Reizenrijk. Per zomer 2017 zijn die virtueel verhuisd naar het nieuwe Fantasierijk. Het eerste deel van de uitbreiding die op termijn bij het park betrokken wordt, zal onderdeel worden van Reizenrijk. Daarmee zal het rijk met ca. 3 ha worden vergroot. In aanloop daartoe werden in 2021 Monsieur Cannibale en de Kinder Avonturen Doolhof omgebouwd tot Sirocco en Archipel. Hiermee werd gepoogd meer thematische eenheid te creëren binnen dit deel van het rijk door deze te laten aansluiten bij de bestaande 1001-Nacht-sferen van Vogel Rok.

Attracties

Horeca

Souvenirwinkels

Toiletten

  • Kashba - Achter
  • Toiletten Jokies Wereld

Pleinen, wegen en plassen

Holle Bolle Gijs

Verdwenen attracties