Monsieur Cannibale
Monsieur Cannibale te midden van de kookpotten
Monsieur Cannibale te midden van de potten
Locatie Reizenrijk
Type Theekopjesmolen
Ontwerp attractie Henny Knoet, dak Michel den Dulk
Bouwer MACK Rides
Geopend 3 mei 1988
Thema Afrikaanse kannibaal
Muziek Gérard Gustin, zang Sacha Distel
Figuren 2
Kosten ƒ 1,5 miljoen
Ritduur 2:20 of 3 minuten
Aantal treinen 12 kookpotten
Capaciteit 1200 per uur
Opvolger van Kikkerfontein
Attracties

Monsieur Cannibale is een theekopjesmolen in Reizenrijk. De attractie is vooral bekend door het gelijknamige nummer van Gérard Gustin.

Omschrijving

Op het plein van Reizenrijk, vlakbij de ingang van Carnaval Festival, is Monsieur Cannibale te vinden. Op een plateau van 14 meter doorsnede staan 12 blauwe, rode en gele ketels die per drie stuks op een kleiner draaiend plateau staan. Drie van de ketels staan niet op een kleiner plateau en draaien dus rustiger. Door middel van tandwielen draaien de plateaus met de kookpotten tegen de draairichting van het grote plateau in. De ketels zelf zijn met de hand te draaien, waardoor er met wisselende snelheden in verschillende richtingen over het grote plateau kan worden bewogen, naar gelang men de ketel draait en welke ketel men op het plateau gekozen heeft.

In het midden van het grote plateau staat het drie meter hoge beeld van meneer de kannibaal zelf. Gezeten op een tamtam, omringd door lekkernijen en in de aanwezigheid van een kleiner blank mannetje dat eveneens een koksmuts draagt, volgt de kannibaal de bezoekers door in rustig tempo mee te draaien om z'n eigen as. Tijdens de rit is de 1985-versie van het nummer "Monsieur Cannibale", gezongen door Sacha Distel, te horen.

Per rit kunnen tot 60 bezoekers plaatsnemen in de kookpotten. Op drukke dagen draait de attractie steeds 2 minuten en 20 seconden, waarna het liedje ook wordt afgekapt. Wanneer het wat rustiger is draait de molen wat langer, en maakt de attractie het hele liedje af. De capaciteit is op drukke dagen ongeveer 1200 bezoekers per uur.

Tijdens de Winter Efteling krijgen de kannibaal en zijn maatje winterkleding aan.

Geschiedenis

Ontwerp, bouw en opening

Monsieur Cannibale, vlak na de opening in mei 1988. Door problemen met het Meldpunt Discriminatie werd de Cannibale later toegevoegd.
Monsieur Cannibale zonder dak

Het attractietype van Monsieur Cannibale (dat over het algemeen 'de theekopjes' wordt genoemd, omdat de meeste varianten worden gethematiseerd als zodanig) is afkomstig van het Duitse Mack. De aankleding komt van de Efteling zelf en is ontworpen door Henny Knoet. Hij ontwierp drie varianten, waaronder ook een Franse politieagent die te midden van ronddraaiende autootjes stond. De voorkeur bij de directie ging uit naar de versie met de kannibaal en de kookpotten. Dat leverde een discussie op, omdat de neger op de zuil discriminerend zou zijn volgens actiegroepen. Als tegenhanger werd daarom een blank figuur er bijgeplaatst.[1]

Over het ontwerp zegt Henny Knoet in een personeelsuitgave in 1988:[2]

Direct vanaf de ingang wordt de bezoeker opgenomen in de exotische sfeer. Op de totempalen is de naam Monsieur Cannibale aangebracht, dit alles met materialen die bij het thema passen, zoals riet, bamboe en en tropische houtsoorten. De waterpartij wordt omzoomd met keien en planten. Dienst Buitenobjekten zal zelfs voor echte palmen zorgen.

Monsieur Cannibale werd op 3 mei 1988 geopend door de toenmalige burgemeester van Loon op Zand, die tegelijk het vernieuwde Café-Restaurant opende. Naar aanleiding van de opening van Monsieur Cannibale was dat een jaar lang gedecoreerd in Afrikaanse stijl met de naam Mr. Bongo & Co.. De opening was oorspronkelijk gepland voor 31 maart, de eerste dag van het seizoen, maar deze dag werd niet gehaald omdat tijdens de bouw van de attractie alle bouwactiviteiten tijdelijk waren stil komen te liggen op last van de gemeente. De bouw van de attractie en de verbouwing van het Café-Restaurant waren namelijk begonnen zonder de vereiste vergunningen. De Efteling had dit bewust gedaan om 'concurrentie niet wakker te maken'.[3] De attractie heeft ƒ 1,5 miljoen gekost.

Latere aanpassingen

 • Tijdens seizoen 1988 heeft de molen maanden zonder kannibaal gedraaid. In de leader van het tv-programma Way of Life, dat in de zomer van dat jaar werd opgenomen in de Efteling, is de splinternieuwe attractie te zien zonder beeld in het midden van de molen.
 • In 2002 werd de attractie overkapt met een rieten dak, naar ontwerp van Michel den Dulk. Sindsdien draait de figuur van de kannibaal om zijn eigen as.
 • Vanaf 2005 wordt de muziek onderbroken door een trommelgeluid bij het starten en stoppen van de rit.[4]
 • In mei 2012 kreeg de attractie een grote renovatie en werd de rieten dakbedekking vernieuwd.
 • In 2016 werden er waarschuwingen in de attractie aangebracht, waaronder een grote sticker over de draaischijf in het midden van iedere pot.

Wetenswaardigheden

Monsieur Cannibale
 • De pelikaanfontein die nu op het Carrouselplein in Marerijk staat, stond tot 1984 ongeveer op de plaats waar nu Monsieur Cannibale zijn kookpotten heeft. Van 1984 tot 1987 stond hier de Kikkerfontein.
 • De machineruimte van Monsieur Cannibale ligt onder de attractie. In de bedieningscabine is een luik dat toegang geeft tot de kelder en de motoren onder de attractie.
 • De muziek van Monsieur Cannibale was vroeger al van een afstand te horen. Sinds de overkapping in 2002 beperkt de muziek zich tot enkel de attractie en het plein.


Verwijzingen
 1. Henk vanden Diepstraten: 'De Efteling/Kroniek van een Sprookje' (2002), Tirion, pag. 145
 2. 'Monsieur Cannibale', Efteling Nieuws (personeelsuitgave), maart 1988
 3. 'Efteling', Limburgs Dagblad, 23-01-1988
 4. Eftelist: TR 23 juli 2005