Boodschap 73x73.png

Dit artikel gaat over de huidige kleuterspeeltuin naast het Café Restaurant. Voor de oude, gelijknamige speeltuin uit het toenmalige Westerpark, zie Kleuterhof (1960).


Kleuterhof
Clownswip in de Kleuterhof
Clownswip in de Kleuterhof
Locatie Reizenrijk
Type speeltuin
Ontwerp Henny Knoet
Bouwer o.a. Joop van den Heuvel BV
Geopend 1994
Kosten ƒ 1,2 miljoen[1]
Opvolger van Station Noord
Attracties

De Kleuterhof (ook vaak Speelland genoemd) is een speeltuin in de schaduw van het restaurantcomplex Panorama in Reizenrijk. Hij werd gebouwd in 1994 en was aan het einde van dat seizoen al toegankelijk, maar werd pas officieel geopend in 1995, samen met de Kinder Avonturendoolhof. De speeltuin bestaat voornamelijk uit kunststof toestellen in felle, primaire kleuren, hetgeen erg aansprekend is voor de kleuterdoelgroep. Bij oudere Efteling-liefhebbers krijgt het hierdoor juist minder waardering.

Geschiedenis

De speeltuin is uit nood geboren. Door de komst van het Volk van Laaf in 1990 verdween een groot deel van de oorspronkelijke speeltuin in Marerijk. De meeste molens bleven behouden en schoven op richting het Speeltuinplein, maar daarmee verdween de oorspronkelijke Kleuterhof, een speeltuin voor peuters en kleuters die bestond uit verschillende kleine toestellen. Hier was tevens het Kinderbad te vinden, dat van 1990 tot 2003 in een kleinere vorm nog in de overgebleven speeltuin te vinden was.

Kleuterhof als 'Speelland' op een bord in 1999
Knoet in zijn nieuw geopende Kleuterhof

Omdat het aanbod voor de allerkleinsten door het verdwijnen van deze attracties slonk, wilde de Efteling nieuwe speellocaties creëren. Henny Knoet kwam met het idee van de Kinder Avonturendoolhof en de nieuwe Kleuterhof en ontwierp een veilige speeltuin met felle kleuren en ronde vormen die perfect aansluit bij andere attracties die al in het Reizenrijk te vinden waren, Carnaval Festival en Monsieur Cannibale, en bij de belevingswereld van peuters en kleuters. De weinig gedetailleerde speeltoestellen zijn echter een enorme stijlbreuk in vergelijking met de vroegere speeltuin, waar veel toestellen een ontwerp van Anton Pieck betroffen. Dit leidde ook intern tot veel kritiek.

De speeltuin werd gebouwd op een stukje terrein dat een kleine tien jaar eerder voor het laatst in gebruik was geweest: hier stond Station Noord. De aanleg van de nieuwe speeltuin en de bouw en aankoop van de speeltoestellen kostte ƒ 1,2 miljoen.

Om onduidelijke redenen wordt de Kleuterhof door de Efteling ook regelmatig aangeduid met de naam "Speelland". Deze naam verscheen bijvoorbeeld op het welkomstbord voor de eerste Winter Efteling, op de plattegrond op het Dwarrelplein in 2001 en op de Efteling-website in 2015.

De toestellen

Een overzicht

Er zijn twintig speeltoestellen in de Kleuterhof te vinden, waarvan zes door Henny Knoet ontworpen:

  • De Tuimelbeer

Een enorme gele liggende teddybeer die rond kan draaien.

  • De Klokhuiswip

Een klokhuis op een paal waar een rupsje uit komt. Uit de onderkant van het klokhuis steken twee staven waar een zitting in de vorm van een aardbei aan zit. Het wippen op de aardbeien laat de wijzers op de klok op de appel bewegen.

De rups in de Klokhuiswip
  • De Clownwip

Hiervan zijn er twee te vinden in de Kleuterhof. Het zijn wippen met aan beide zijden een breed lachend gelaat van een clown. De pupillen in de ogen en het feesthoedje bovenop de wip bewegen wanneer er gewipt wordt.

  • De vierdubbele Rupsglijbaan

Vier glijbanen die samen een rups voorstellen die zich door de grond heeft gegraven. De voorste glijbaan heeft een gezicht, de achterste een staart.

De Tuimelbeer
  • De Treinmolen

Een handdraaimolen in de vorm van twee locomotieven op een spoor. In het midden staat een conducteur, met een fluit in de mond en een spiegelei in de hand.

De Stappiano
  • De Stappiano

Een enorme piano waarop je kunt spelen door op de toetsen te stappen. Kleuters kunnen aan de hand van een reuzegroot muziekboek bekende kinderliedjes als Schipper mag ik overvaren, Altijd is Kortjakje ziek en 'k Zag twee beren broodjes smeren al stappend naspelen. Het geluid van de piano verandert wanneer de pagina's van het muziekboek worden omgedraaid.

  • Verdere toestellen

Een aantal van de speeltoestellen zijn aangekocht, voornamelijk de klauter- en glijelementen en de bakken op springveren waar een balspel mee te spelen valt. De illustraties die hierin te vinden zijn zijn waarschijnlijk wel van de hand van Henny Knoet. Op het terras van Panorama zijn nog drie eilandjes met ieder drie wipkippen te vinden in de vorm van insecten. In 2002 werd een zevende Knoet-ontwerp aan de speeltuin toegevoegd: de bijzondere Holle Bolle Gijs Nijltje in het Teiltje.

Horeca en hotelingang

't Korfje

Aan de noordzijde van de Kleuterhof is sinds 2002 horecapuntje 't Korfje gevestigd, waar ouders diverse versnaperingen kunnen kopen zoals koffie, fris en ijsjes. Een mobiel bordje bij Panorama verwijst klanten voor speeltuinconsumpties hiernaar door. 't Korfje doet tevens dienst als parkingang voor hotelgasten, die dus hun Eftelingdag beginnen door tussen de kleurrijke speeltoestellen door te manoeuvreren.

Verwijzingen
  1. "Morgen gaat De Efteling weer open", Nieuwsblad van de Langstraat, 12-04-1995