Alessio Castellani
Alessio Castellani bij Pinokkio in 2016
Alessio Castellani bij Pinokkio in 2016
Geboren 5 augustus 1976
In dienst september 2008
Uit dienst oktober 2019
Beroep illustrator
Nationaliteit Italiaans
Personen

Alessio Castellani (Turijn, 5 augustus 1976) werkte als illustrator en 'character designer' bij de Efteling; vanaf 2008 op de afdeling Media & Brand Development en tussen 2015 en 2019 bij Design & Development. Hij ontwikkelde figuren voor Efteling-merken, illustreerde diverse boeken en ontwierp mee aan het sprookje Pinokkio.

Komst naar de Efteling

Castellani is geboren en getogen in Italië, waar hij studeerde voor accountant maar later ook een illustratorsopleiding volgde. In 2003 kwam hij om persoonlijke redenen naar Nederland. Hij was al eens in het Sprookjesbos geweest, en wist dat hij voor de Efteling wilde werken, dus stuurde zijn CV op. Omdat er toen geen open posities waren, werd hij niet aangenomen. Hij ging aan de slag als helpdeskmedewerker en freelance illustrator in Amsterdam. In 2008 nam Eefje van Hombergh van de Efteling weer contact op, omdat ze een ontwerper zochten voor een nieuwe afdeling: Media & Brand Development.[1][2]

Efteling-portfolio

Figuren

Bij de afdeling Brand Development had hij de verantwoordelijkheid over het ontwerp van de personages van verschillende Efteling-mediamerken. Zo was hij art-director van de Sprookjesboom, TiTaTovenaar en het geplande Eftelingmerk Lummels, en ontwierp alle figuren die nodig waren voor tekenfilmseries als ook op bijvoorbeeld merchanidise. Ook maakte hij de illustraties rondom de nieuwe Jokie die werd geïntroduceerd in 2012.. Hij tekende ook figuren uit Droomvlucht om te gebruiken op diverse souvenirs. Droomvlucht is naar eigen zeggen zijn favoriete attractie.[3] Hij maakte meer cartoony versies van de Sprookjesboom-personages (en ook enkele niet eerder geziene figuren) die als basis dienden voor een spaaractie bij EMTÉ.

Boekillustrator

Volgens Castellani zelf zijn boekillustraties binnen zijn werk voor de Efteling hetgeen waar hij het meest trots op is. Hij illustreerde de volgende uitgaven:

Ontwerper

Dieren bij de Sprookjesboom

Zijn eerste bijdrage als ontwerper in het Efteling-park was al meteen in het Sprookjesbos. Hij was verantwoordelijk voor de figuren van de dieren-sidekicks bij de Sprookjesboom die in 2010 het bos met zijn komst verblijdde, als ook voor de gezichtsuitdrukkingen en de organische elementen zoals takken en wortels.

Hij maakte ook diverse bebording voor in het park, zoals de ansichtkaarten in de wachtrij van Carnaval Festival, de Jokie-borden voor in verschoonruimtes en de 'schattige dieren'-borden in de wachtrij van Fata Morgana. Castellani ontwierp kleding van enkele personages en ook het Jokie-podiumpje op het Carnaval Festivalplein.

Ontwerp Pinokkio

In 2015 kon hij zijn Italiaanse achtergrond inzetten bij het ontwerp van het sprookje Pinokkio in het Sprookjesbos, waar hij samen met Robert-Jaap Jansen aan werkte. Op basis van het idee van Jansen werkte hij de scènes uit. Hij legde hier veel van zichzelf in: naast al zijn kennis over de achtergronden van het sprookje, zijn er ook persoonlijke touches: een Pieckmuis heeft een kop van de marionetfiguur van de plaats waar hij opgroeide, de Kat is gemodelleerd naar zijn eigen huisdier en Geppetto naar zijn opa. Alessio is ook zelf te horen als de stem van Pinokkio.

In oktober 2019 vertrok hij bij de Efteling. Zijn laatste tekening met als thema afvalscheiding hangt in het personeelsrestaurant. Ze is gebaseerd op een tekening van Ton van de Ven voor de Holle Bolle Ballentent.

Zie ook

Portfoliowebsite van Alessio Castellani

  1. Eftelist: Een blik op Pinokkio en Alessio (23 maart 2016)
  2. Persoonlijke correspondentie A. Castellani
  3. Bericht op Instagram (11 februari 2021)