Alessio Castellani
Alessio Castellani bij Pinokkio in 2016
Alessio Castellani bij Pinokkio in 2016
Geboren 5 augustus 1976
In dienst september 2008
Beroep illustrator
Nationaliteit Italiaans
Personen

Alessio Castellani (Turijn, 5 augustus 1976) werkt als illustrator en 'character designer' bij de Efteling; vanaf 2008 op de afdeling Media & Brand Development en sinds 2015 bij Design & Development. Hij ontwikkelde de karakters voor Efteling-merken, illustreerde diverse boeken en ontwierp mee aan het sprookje Pinokkio.

Komst naar de Efteling

Castellani is geboren en getogen in Italië, waar hij studeerde voor accountant maar later ook een illustratorsopleiding volgde. In 2003 kwam hij om persoonlijke redenen naar Nederland. Hij was al eens in het Sprookjesbos geweest, en wist dat hij voor de Efteling wilde werken, dus stuurde zijn CV op. Omdat hij nog niet genoeg Nederlands sprak, werd hij niet aangenomen. Hij ging aan de slag als helpdeskmedewerker en freelance illustrator in Amsterdam. In 2008 nam de Efteling weer contact op. Hij had inmiddels Nederlands geleerd (onder andere bij de nonnen in Vught) en kon nu wel terecht. Hij werd aangenomen op de afdeling Media & Brand Development.[1]

Efteling-portfolio

Karakters

Bij de afdeling Brand Development had hij de verantwoordelijkheid over het ontwerp van de karakters van verschillende Efteling-mediamerken. Zo was hij art-director van de Sprookjesboom, TiTaTovenaar en het geplande Eftelingmerk Lummels. Ook maakte hij de illustraties rondom de nieuwe figuur Klaas Vaak die de komst van Bosrijk vergezelde in 2009 en de nieuwe Jokie die werd geïntroduceerd in 2012.

Boekillustrator

Volgens Castellani zelf zijn boekillustraties binnen zijn werk voor de Efteling hetgeen waar hij het meest trots op is. Hij illustreerde de volgende uitgaven:

Ontwerper

Dieren bij de Sprookjesboom

Zijn eerste bijdrage als ontwerper in het Efteling-park was al meteen in het Sprookjesbos. Hij was verantwoordelijk voor de figuren van de dieren-sidekicks bij de Sprookjesboom die in 2010 het bos met zijn komst verblijdde.

In 2015 kon hij zijn Italiaanse achtergrond inzetten bij het ontwerp van het sprookje Pinokkio in het Sprookjesbos, waar hij samen met Robert-Jaap Jansen aan werkte. Op basis van het idee van Jansen werkte hij de scènes uit. Hij legde hier veel van zichzelf in: naast al zijn kennis over de achtergronden van het sprookje, zijn er ook persoonlijke touches: een Pieckmuis heeft een kop van de marionetfiguur van de plaats waar hij opgroeide, de Kat is gemodelleerd naar zijn eigen huisdier en Geppetto naar zijn opa. Alessio is ook zelf te horen als de stem van Pinokkio.

Verwijzingen
  1. Eftelist: Een blik op Pinokkio en Alessio (23 maart 2016)