Springende Pieckmuis

Een Pieckmuis is een oorspronkelijk door Anton Pieck ontworpen muizensoort die vooral in het Sprookjesbos en het Efteling Hotel voorkomt. Het is een net wat meer dan levensgrote, magere grijze huismuis met olijke snoet en zwarte kraaloogjes. Hoewel lang niet alle sprookjes vergeven zijn van de Pieckmuizen zijn ze toch een iconisch aspect geworden dat de bezoeker met oog voor detail zal voorkomen als een typisch Sprookjesboselement. De Pieckmuis is zelf geen onderdeel van beroemde sprookjes of vertellingen, maar ondersteunt de uitbeelding daarvan in het Sprookjesbos op subtiele wijze.

De Pieckmuis werd in 1972, dus eigenlijk betrekkelijk laat in de geschiedenis van het Sprookjesbos, geïntroduceerd in het Sprookjesbos, met de opening van het grote kabouterhuis in het Kabouterdorp. Drie jaar later, in 1975, werd het aantal muizen drastisch vergroot door de opening van de slaap- en speelkamer bij De Wolf en de Zeven Geitjes, waar Pieckmuizen het vertrek welhaast tot een muizenstad hebben gemaakt.

Ook gewone muizen komen veelvuldig voor in het Sprookjesbos

Het duurde vervolgens bijna drie decennia voor de Pieckmuis zijn habitat wist uit te breiden, maar met de bouw van Het Meisje met de Zwavelstokjes in 2004, Assepoester in 2009 en al helemaal Pinokkio in 2016 is de kolonisering van het Sprookjesbos compleet. In 2008 werd de muis ook geïntroduceerd in het Efteling Hotel, als decoratief element in de Assepoestersuite. Het aantal Pieckmuizen in het hotel nam in 2011 sterk toe doordat ze tot de standaarduitrusting van de toen vernieuwde Comfortkamers zijn gaan horen. Vanaf 2001 zijn er enige tijd wat Pieckmuizen te zien geweest in de etalages van Efteldingen. In 2015 werd ook een Pieckmuis geplaatst op de stoommachine van de Stoomcarrousel, doken ze op in een etalage van het Kleyn Waerenhuys en heeft een griezelige en unieke skelet-Pieckmuis zijn intrek genomen in een vitrine Bij Jonas (weer verdwenen bij de sloop van het Spookslot in 2022). In speeltuin Nest! uit 2021 zijn in het vooronder van het scheepswrak in de Vliegende Hollander-sectie plankjes met gouden munten te vinden met daartussen ook enkele zwarte Pieckmuizen.

Sommige Pieckmuizen zijn uitgevoerd met een eenvoudig bewegingsmechaniek, bijvoorbeeld op basis van een motortje om rondjes te draaien of een veer om te springen. Met de opening van Pinokkio werd de beweeglijkheid van Pieckmuizen naar een hoger plan getild; in de werkplaats van Geppetto wemelt het werkelijk van de dansende, spelende en balancerende muizen.

In december 2018 werden er nieuwe Pieckmuizen toegevoegd in het Kabouterdorp: één komt af en toe uit het luikje boven de ingang van het Grote Kabouterhuis en de ander zien we onder het dakje van een pijp met een schoorsteenveger.

Winter Efteling

Pieckmuizen in winterkleding bij de Zeven Geitjes

Tijdens de Winter Efteling worden de Pieckmuizen niet vergeten, en krijgen de muisjes in het grote kabouterhuis feestelijke kerstkleding aan en extra koekjes om aan te knagen. Van andere muizen is zelfs een speciale winterversie gemaakt, compleet met minimutsjes en -sjaals.

Locaties

Pieckmuizen vinden we bij de volgende sprookjes:


Buiten het Sprookjesbos vinden we Pieckmuizen in:

Souvenir

Pieckmuis als souvenir van het Efteling Hotel

Vanaf januari 2020 wordt de Pieckmuis ook verkocht als souvenir in winkeltje 't Aendencken van het Efteling Hotel. Het beeldje dat aanvankelijk € 10,- kostte, heeft vrijwel exact de maatvoering en kleurstelling van de parkmuizen.[1] De Efteling liet weten dit souvenir vast in het assortiment op te nemen, maar na een eerste stormloop waren de muizen in een mum van tijd uitverkocht. De eerste oplage was naar verluidt 1000 stuks.[2][3] Sinds december 2021 waren de muizen weer verkrijgbaar in het hotel met een beperkte oplage van naar verluidt alweer 1000 stuks.[4] Je mag per persoon maximaal twee muizen aankopen. De prijs steeg net voor de lockdown van 2021 naar € 12,50 per muis. Sinds oktober 2022 is de derde serie muisjes te verkrijgen, deze keer met op iedere muis onderaan een kleine banier met daarop 'Efteling'. Kort nadat de derde serie verkrijgbaar was steeg de prijs naar € 15,- per beeldje.