Een setje wintertextiel
Wintertextiel in gebruik

Wintertextiel omvat kleding en accessoires die gedragen worden om warm te blijven in koude seizoenen, vaak gemaakt van isolerende materialen zoals wol of acrylvezels. Sinds 2018 heeft de Efteling een jaarlijks terugkerende souvenirlijn van winterkleding met truien, sokken, sloffen en/of fleecedekens.

Ontwikkeling

Als antwoord op de groeiende populariteit van kersttruien begint de Efteling in 2017 met de ontwikkeling van een eigen winterkleding-lijn en vanaf 2018 worden de eerste truien in het park verkocht. De eerste jaren zijn de truien alleen verkrijgbaar in volwassenenmaten, vanaf 2022 zijn ze er ook voor kinderen. In 2020 wordt de lijn permanent uitgebreid met huissokken met anti-slip-Eftelinglogo in one-size-fits-all-volwassenenmaat, en er zijn dat jaar zachte sloffen te koop in kinder- en volwassenenmaten. Vanaf 2021 is er 's winters ook een fleecedeken/plaid te koop met paddenstoelenmotief in een oppervlakte van 1,8 vierkante meter.

Verkoop

Efteling-kantoorpersoneel in allerhande kersttruien

De artikelen worden ieder jaar verkocht in souvenirwinkels Efteldingen en In den Ouden Marskramer (behalve in 2023), in 2018 ook in Jokies Wereld, vanaf 2020 ook op de Warme Winter Weide, en in 2023 ook bij een chalet op het Ton van de Venplein en in Dromerijen. Het textiel blijkt niet bestand tegen inflatie. De truien gaan aanvankelijk over de toonbank voor € 30,-, in 2020 stijgt de prijs naar € 35,-, en de kindermaat kost € 25,-. Een paar sokken kost aan het begin € 8,-, vanaf 2021 € 9,-, en vanaf 2023 € 12,50. De sloffen en de fleecedeken worden ook voor € 12,50 verkocht.

Ontwerpen

De ontwerpen van de kledingstukken bevatten sneeuwvlokken, sterretjes en Efteling-emblemen. Verder zijn de ontwerpen per jaar verschillend:

  • 2018: gedempte rode en blauwe truien met witte vlakken, details en schaatsende sprookjesfiguren
  • 2019: overwegend felrood, met een donker groen bos en kleurrijke Langnek op de voorgrond, zonder hoofd waardoor "jouw hoofd dus optisch op zijn nek geplaatst wordt"
  • 2020: petrol/bordeaux/wit met Pieckmuizen, harten, Paddenstoelen en dennenbomen
  • 2021: fel- en bordeauxrood met in warm oranje en wit figuren van kikkers uit De Indische Waterlelies en eekhoorns met muziekinstrumenten
  • 2022: trui in vale groentinten, sokken diep blauw, met gouden, rode en witte accenten, kabouters en dennenbomen
  • 2023: Hemelburchten in blauwtinten, met glow-in-the-dark effect