Vaandel met naam Warme Winter Weide-aankondiging bij de ingang ervan

De Warme Winter Weide was een horeca- en verpoosplaats op de Speelweide tijdens de Winter Efteling.

Voor Winter Efteling 2020-2021, toen de beperkingen vanwege het coronavirus opgeld deden, zocht men een openlucht-alternatief voor het IJspaleis dat tot dan toe altijd ‘s winters op de Speelweide stond.

Dit alternatief werd gevonden in de Warme Winter Weide, een verpoosplek in de openlucht. Het idee doet denken aan de Beierse Markt die in verschillende gedaantes plaats had op wat tot het jaar daarvoor het Steenbokplein heette. Voor de aankleding werd een brede selectie gemaakt aan objecten uit de magazijnen die in eerdere jaren al elders in het park gebruikt waren. Op een met houtsnippers bestrooid terrein dat is aangekleed met van spuitsneeuw voorziene sparren zijn twee grote kampvuren geplaatst (die daarvoor op het Steenbok- en Reizenrijkplein stonden) met bankjes erom heen. Er tussen stond in het begin een podiumpje waarop geregeld entertainmentacts te zien waren: De Lichtpuntjes en Jelka en Kendrik. In een schil hieromheen zijn blokhutten opgesteld voor voor horeca en souvenirverkoop.

Hier loop je de Weide op

Op de weide was er een vaste looproute. Vanaf de Dubbele Laan kon je haar aan de rechterkant betreden en zo tegen de klok in langs de hutjes lopen. Je kwam dan langs een potkachel, een verkooppunt voor koffie en kaneelbroodjes en een voor broodjes worst. Daarna was er een blokhut die miniaturen van Efteling-gebouwtjes voor thuis verkocht, waarvan er ook een opstelling is die je kon bekijken als een soort commerciële versie van het Diorama. Hierna stond aan de binnenkant van het pad een koekkoeksklokhutje (van het voormalige Steenbokplein) genaamd Winterbar en midden op het pad een grote dennenboom versierd met koekharten en een aantal eekhoorntjes. Het pad vervolgend kwam je langs de koffiepot die eerst op het Dwarrelplein stond. Daarna een fotolocatie in een arrenslee waar je afwisselend met Roodkapje of Pardijn op de foto kon; die foto kon je vervolgens bij een blokhut ernaast kopen. Daar was ook een groen scherm waarvoor je een foto kunt laten maken à la Plaetjesmakers. Tot slot nog een set verkooppunten van worst en warme kaneelbroodjes. Als je iets van de versnaperingen kocht kon je die dus in het middengedeelte opeten, of onder de luifels die tussen de blokhutten staan (zonder zitgelegenheid). Ook waren er enkele in sneeuwballen gevangen skiërs van Langlaufbaan 't Hijgend Hert te zien, en een sneeuwbal waar je zelf in plaats kon nemen voor een geinig kiekje.

Op de weide was op de eerste dagen na de opening de winterse versie van de padenmuziek van Marerijk te horen. Enkele dagen later werd dit gewijzigd in de muziek voor Reizenrijk.

Schetsontwerp Warme Winter Weide

Rechts naast de weide was nog een mobiele toiletgelegenheid geplaatst, alleen bereikbaar vanaf de Dubbele Laan.

Op de vrijgegeven schets is te zien dat een aantal details eerst anders gedacht was. Zo zou het podium niet centraal gelegen zijn maar tegen de achterzijde, te weten het Negen Pleinen Festijn-podium uit Ruigrijk, en de toiletgroep zou aan de linkerkant komen.

Vanwege toch de te grote groepsvorming en het opwekken van ongewenste drukte bij de vuren en het entertainment op de Warme Winter Weide, mede naar aanleiding van filmpjes die naar buiten kwamen, werd het live-entertainment op de Weide al per 30 november weer geschrapt. Een week later besloot de Efteling parkbreed de vuren niet meer te ontsteken op de drukkere dagen. Hierdoor bleef er, buiten de fraaie verlichting in de avond, van de Winter Weide weinig meer over dan een plek om geld uit te geven. Op 15 december moest de Efteling vervolgens voor de rest van het jaar sluiten waarmee de Winter Efteling van dat seizoen, en ook deze Weide, uiteindelijk drieënhalve week geopend is geweest.