Meandering bij Droomvlucht
Wachten bij Lavenmonorail
Wachten bij Carnaval Festival
Uitleg dat meanderingen Villa Volta even lang zijn

Een meandering is een specifiek soort wachtrij, waarbij bezoekers door evenwijdige lussen geleid worden, gevormd door hekjes. Met dit zigzagpatroon kan op een gegeven oppervlakte een grote hoeveelheid mensen efficiënt wachten, waarbij tegelijkertijd de breedte van de wachtrij zelf beperkt gehouden wordt, zodat wel duidelijk blijft wie er achter wie stond.

Je vindt in de Efteling een meandering bij de volgende attracties:

De hekjes bevatten op strategische plaatsen beweegbare delen, waarmee een deel van de meandering afgesneden kan worden. Zo kan het aantal in gebruik zijnde zigzaglussen aangepast worden aan de lengte van de wachtrij, met andere woorden, hoeft de bezoeker op een rustige dag niet de totale meandering te doorlopen.

Alhoewel een effectieve en kostenefficiënte manier om grote drukte op te vangen, heeft de meandering zeker tegenwoordig geen hoge status als het op wachtrijen aankomt. Het wachten wordt snel als druk, veestal-achtig ervaren, en de mogelijkheden tot thematisering zijn beperkt.

De Efteling kiest tegenwoordig vaker voor door de attractie slingerende, volledig gethematiseerde wachtrijen. Een nieuwe attractie als Joris en de Draak heeft in het geheel geen traditionele meandering meer. Bij Vogel Rok of De Vliegende Hollander is er wel nog een meandering te vinden, die alleen ingezet wordt als de drukte de capaciteit van de gethematiseerde wachtrij overschrijdt. Baron 1898 biedt afwisseling tussen een klein stukje industrieel ogende meandering naast het gebouw en een kronkelroute door het productiebos.

Etymologie

Het woord meandering is rechtstreeks overgenomen van het stroomgedrag van rivieren, dat meanderen wordt genoemd. Doordat het water in een buitenbocht sneller stroomt dan in een binnenbocht, wordt aan de buitenkant zand weggespoeld en aan de binnenkant aangezet. Daardoor ontstaat een steeds langere lus. Op zijn beurt is dit verschijnsel weer genoemd naar de rivier de Meander in Turkije, die naar verluidt behoorlijk bochtig is.

Meestal staat een wachtrij (bijna) stil, maar
gelukkig is dat niet altijd het geval
Droomvlucht: meandering in actie
Fata Morgana: feest in de wachtrij