Een nieuw bakkertje opende aan het Max & Moritz Plein

Winter Efteling 2021-2022 was de drieëntwintigste Winter Efteling en werd gehouden van 15 november tot en met 18 december 2021. Deze editie was goeddeels een kopie van de nog kortere tweeëntwintigste Winter Efteling. Vanwege de omikron-variant van COVID-19 werd per 19 december een lockdown ingesteld waardoor ook dit evenement al na 33 dagen ten einde kwam.

Nieuwigheden

Pinguïn Pret op de weide

De Warme Winter Weide keerde weer terug als piece de resistance van het evenement. Nieuw dit jaar waren twee Game Gallery-achtige betaalde spellen die centraal op de weide staan opgesteld: balspel 'D'n Gladde Gooi' en het eendjeshengelen 'Pinguïn Pret'; deze spellen werden door het Britse bedrijf HB Leisure geleverd en bemand. Door de weeks was op het centrale podium de act van De Vuurprins en Sneeuwprinses en in het weekend De Lichtpuntjes. Even verderop werd vanwege kostenbesparingen Langlaufbaan 't Hijgend Hert voor het tweede jaar op rij niet opgebouwd; de traptreintjes waren gewoon open.

Potkachelpin

Van de extra aankleding in de vorm van potkachels, nu voor het derde jaar op rij present, werd bij de start van de Winter Efteling een pin uitgegeven.

Goudenbalkoffie

Naast veel terugkerende specials in de horeca stonden dit jaar nieuw op het menu: zoete popcorn met kaneel bij het Seylend Fregat, een wafel met peer bij Den Suykerbuyk en de Klaroen Koffiespecial gebaseerd op De Kikkerkoning: koffie met slagroom, karamelsiroop, groene hagelslag en een gouden bal.

Sneeuwpoppen Max & Moritz voor het stationsgebouw

Aan het Max & Moritz Plein opende na een bouwperiode van een jaar op 4 december Bäckerei Krümel; de sneeuwpopfiguren van de twee bengels verhuisden daarom naar nabij het stationsgebouw. Op dit plein waren vanaf dan Bakker Krümel en Frau Schmetterling dagelijks aanwezig als entertainment-act. In het Ruigrijk speelden de Efteling Muzikanten.

Vanaf 17 december was Aquanura, met een zachte G te zien, een voorproefje op het kerstconcert The Streamers Kerst Special vanuit de Winter Efteling op 26 december, maar door de vervroegde sluiting is dit dus maar twee dagen het geval geweest (de special zelf werd wel uitgezonden, vanuit een gesloten Efteling).

Coronaperikelen

Oorspronkelijk zou de Winter Efteling lopen tot en met 6 februari 2022. Na een jaar aan corona-schermutselingen, was vanaf de start bij de entree een Coronatoegangsbewijs verplicht (getest op, gevaccineerd tegen of hersteld van corona) waardoor binnenin het park aanvankelijk verder geen maatregelen van kracht waren. Wel was er enkele dagen daarvoor al een 'gedeeltelijke lockdown' ingesteld wat voor de Efteling inhield dat het park om 18.00 gesloten diende te zijn.

De kuchschermen keerden terug op geïmproviseerde wijze bij Carnaval Festival

Na de start volgden aangescherpte maatregelen van overheidswege. De zogeheten 'avondlockdown' per 28 november betekende een sluitingstijd die vervroegd werd tot 17.00 uur. De Efteling opende daarom een uur eerder: om 10 uur doordeweeks en zelfs al om 9 uur in de weekends. Het verplicht houden van 1,5 meter afstand werd weer ingevoerd evenals de mondkapjesplicht in binnenruimtes. Om mensenmassa's te voorkomen werd het live-entertainment op de Warme Winter Weide per die datum tijdelijk geschrapt, maar dit keerde per 15 december terug waarbij voorzien was in verplichte zitplaatsen.

Op 18 december werd een landelijke lockdown aangekondigd tot in elk geval 14 januari 2022, waardoor ook de Efteling per de volgende dag moest sluiten. Aanvankelijk brak men de Winter Efteling nog niet af, maar besloot dit alsnog wel te doen toen de maatregelen verlengd werden tot en met 25 januari. Bij de heropening van het park op 26 januari was er dus geen sprake meer van een vervolg van deze Winter Efteling.