Verschillende incarnaties van Frau Schmetterling

Frau Schmetterling is, in de Eftelingse versie van de vertellingen rond Max en Moritz, de moeder van de twee kwajongens. Ze runt de klokkenmakerij waar ze met haar zoontjes woont, en heeft haar handen vol aan de twee deugnieten. De figuur van Frau Schmetterling is door de Efteling bedacht; in het prentenboek van Wilhelm Busch dat ten grondslag ligt aan het hele themagebied, komt ze niet voor.

Frau Schmetterling, wat Duits is voor 'Mevrouw Vlinder', is de eigenaresse van de beroemde koekoeksklokkenmakerij in haar dorp, die ze heeft overgenomen van haar inmiddels overleden vader. Schmetterling is een kordate dame met uiteraard de nodige contacten in het dorp en bij de lokale middenstand, waaronder Frau Bolte en Bäcker Krümel. Te zien aan het aantal patenten op haar naam in de klokkenmakerij (het station van de achtbaan Max & Moritz, waarop haar naam in sierletters prijkt), is ze technisch zeer onderlegd.

Tekening van Frau Schmetterling door Robert-Jaap Jansen
In het schimmenspel (links) staat ze een klagende buurvrouw te woord

In de attractie komen we Frau Schmetterling tegen in het schimmenspel aan de achterkant van het station, te zien vanuit de meandering. Haar stem, met gebrabbel in een komisch soort pseudo-Duits, is ingesproken door cabaretière Brigitte Kaandorp. Ze is in tegenstelling tot haar zoontjes verder niet als animatronic (of anderszins) te zien in de attractie.

Schmetterling en Krümel tijdens Zomer Efteling 2022

Ze duikt wel met enige regelmaat op als personage gespeeld door het parkentertainment in het areaal, sinds de opening van Bäckerei Krümel in december 2021. In de winter heeft ze dan een groen fluwelen jackje aan, en een jurk met kant en blauw-witte blokjes. Op haar ceintuur is een vlinder afgebeeld, als verwijzing naar haar naam. Hoewel Frau Schmetterling door de Efteling getekend is met mattenklopper (ongetwijfeld om haar zoontjes te laten merken dat er wat zwaait), heeft ze in het park dan doorgaans alleen een rieten mandje bij zich.

In de zomer (vanaf Zomer Efteling 2022) is Schmetterling ook van de partij als onderdeel van het bredere entertainment op het Max & Moritz Plein. Ze draagt dan een groene jurk met korte mouwen en een gereedschapskist, en heeft haar mattenklopper gereed. Doorgaans trekt ze samen op met bakker Krümel en begroet bezoekers.

Frau Schmetterling is ook te zien in de tiende en laatste aflevering van de YouTube 'making of'-reeks van de attractie van juni 2020, die handelt over de opening van Max & Moritz. In deze productie heeft Schmetterling een heel ander uiterlijk en kostuum.