Vuurprins en Sneeuwprinses

De Vuurprins en Sneeuwprinses is een regelmatig terugkerend koninklijk entertainmentduo tijdens de Winter Efteling.

Vuurprins Kendrik en Sneeuwprinses Jelka waren voor het eerst te zien tijdens editie 2014-2015, toen in het kader van de reeks Wonderlijke ontmoeting met...-acts (gericht op ontmoetingen in het park met Efteling-figuren) die sinds het voorgaande zomerseizoen in het park te zien waren. In tegenstelling tot de andere Ontmoeting-acts van 2014 waren Kendrik en Jelka een blijvertje, en werden ze een vast onderdeel van het winterprogramma.

Figuren en verhaallijn

...zingen live hun liedjes

Kendrik is als Vuurprins te herkennen aan zijn rode mantel en rode hoedpluim, gedragen op een kostuum in donkerblauw op basis van een wambuis. Jelka's Sneeuwprinsessenkledij heeft accenten in lichtblauw en wit borduursel, glinsters en wit bont, en ze draagt een stervormig haarstukje in zilver op haar opgestoken rode vlechten. De basis van haar kostuum is een lange blauwe maar stevig ogende jurk.

De twee tortelen doorgaans volop rond, waarbij de flinterdunne verhaallijn die ze uitdragen in monoloog en lied gebaseerd is op hun onwaarschijnlijke samenzijn, gezien beider genealogie: Jelka's vader de Winterkoning beweerde altijd dat de 'Wereld van Vuur' de vijand was: ze zou er van smelten. Maar, het is alleen haar hart dat smelt voor Kendrik. Kendriks moeder de Vuurkoningin zei altijd dat de 'Wereld van Sneeuw' zijn vuur snel zou doen doven, maar zijn hart staat door Jelka juist hevig in vuur en vlam.

2014-2015

De eerste Kendrik-en-Jelka-Wonderlijke onmoeting met...-act bestond uit de twee royals, twee (meedansende) bedienden en een koetsier op de reeds langer gebruikte arrenslee. De groep trok van vreugdevuur naar vreugdevuur door de Efteling. De vuren hadden dit jaar ook voor het eerst een koninklijke bekroning middels een zware ijzeren kroon gekregen.

Na een korte introductie op het hoe en waarom van de ontmoeting bij de vuren en de bijzondere relatie tussen vuur en sneeuw volgt een lied over de liefde en het geluk tussen de prins en prinses ("Jij en ik / een leven lang gelukkig / ons eigen sprookje") en sluit men (optioneel) af met een rondedans met het publiek rond het vuur. Kendrik werpt vanuit een kistje wat vuurwerkpoeder in het kampvuur dat daarop knetterend tot leven komt. Uiteraard is er, zoals bij alle Wonderlijke Ontmoetingen, ook aan een fotomoment gedacht.

Het lied "Jij en ik" is gebaseerd op de melodie van Fairytales all around you van Eftelings eigen wintergospelkoor De Lichtpuntjes, maar dan trager en zonder beat. Het wordt steeds live gezonden.

Liedtekst Jij en Ik

Het liedje ''Jij en Ik''

Ik weet waar ik het liefst wil zijn
In een Wondere Wereld voor groot en klein
Waar fantasie geen einde kent
Je genieten kunt van elk moment

Jij en ik, wij horen daar
Samen maak je dromen waar
Kijk eens om je heen
Dit is ons sprookje want: wij zijn één

[Refrein:]
Jij en ik een leven lang
Een leven lang gelukkig
Jij en ik een leven lang
Een leven lang gelukkig
Ons eigen sprookje
Sprookje van jou en mij
Ons eigen sprookje
Lang en gelukkig is: dichtbij

Dit voelt geweldig aan
Ik laat je nooit meer gaan
Voel de verwondering
Hier in de Efteling

[Refrein]

2015-2016

Een jaar later keren Kendrik en Jelka terug, en trekken weer van vuur naar vuur met hun liefde en liedjes. Deze act is vergelijkbaar met het voorgaande jaar.

Nieuw is dit jaar het Winterorakel, een kleine act met het tweetal in de kiosk op het Dwarrelplein. Met het Winterorakel, een lichtgevende ijssokkel die rood en blauw kan oplichten, helpen Kendrik en Jelka kinderen om te bepalen of ze een Vuur- of een Sneeuwlakei zijn. Kinderen nemen plaats op de sokkel, er is kort wat muziek en handengezwaai, en dan rood of blauw licht.

Op oudejaarsavond 2015 zongen Kendrik en Jelka onder begeleiding van een live band en in aanwezigheid van Sprookjesfiguren, Pardoes en entertainer Jelle Amersfoort Fairytales all around you.

2016-2017

Het Winterfeest

Voor de Winter Efteling 2016-2017 werd het Vuurprins en Sneeuwprinses-geheel verder uitgediept met de toevoeging van het Winterfeest in schaatstent het IJspaleis. Het tweetal verwijst ook specifiek naar hét IJspaleis als hún IJspaleis. Op een lichtgevende discovloer (steeds wisselend tussen rood, en blauw-wit natuurlijk) komen de royals samen om hun onwaarschijnlijke samenzijn te bezingen, waarbij de aanwezige kinderen van harte worden uitgenodigd om mee te doen met dansjes. Zo kunnen deze als 'winterlakeien' betitelde kinderen helpen om sneeuw te maken door de juiste armbewegingen te maken, beloond met wit licht uit de vloer.

Kendrik en Jelka zingen hier weer hun liedje Jij en ik, doen de Keltische/riverdance-achtige rondedans die we kennen van hun kampvuuract, maar hebben ook een extra slotnummer: Samen, dat ook weer live wordt gezongen.

Liedtekst Samen

Het liedje ''Samen''

Ik open beide ogen
En zie jouw twinkeling
Ik voel nu mededogen,
Je bent een sprookje, lieveling

Ik mocht niet dicht bij jou zijn
Je was slecht en je was fout
Het is mijn hart dat ik vertrouw
Jij bent waar ik echt van houd

[refrein:]
Samen zijn we samen
Samen zijn we één
Samen zijn we met elkaar
Heel lief voor iedereen

Samen zijn we samen
Samen zijn we één
Samen zijn we met elkaar
Heel lief voor iedereen

Het was mijn onvermogen
Jouw wereld niet te zien
Mijn angst is nu gevlogen
En mijn twijfel bovendien

Het was mij altijd aangeleerd
Niet te kijken, niet te zien
Ik heb het eerlijk geprobeerd
En mijn mening herzien

[refrein]

Jullie allen samen
Een ware schittering
Het Winterfeest is met elkaar
Hier in de Efteling

[refrein]

Naast dit overdekte Winterfeest blijft de kampvuuract ook gewoon bestaan waardoor er legio mogelijkheden zijn om de Vuurprins en Sneeuwprinses te ontmoeten.

2017-2018

Tijdens Winter Efteling 2017-2018 keert het Winterfeest in het dan vernieuwde en vergrote IJspaleis terug; her en der is in de monologen een Engelstalig zinnetje toegevoegd om de show wat toegankelijker te maken voor internationale gasten.

Vanaf deze winter openen Kendrik en Jelka ook dagelijks de Winter Efteling bij de poort op het voorplein van het Huis van de Vijf Zintuigen. Hierbij klinkt een korte instrumentale interpretatie van Jij en Ik als een soort jingle. De Vuurprins en Sneeuwprinses worden hiermee steeds meer dé vaste entertainmentvertegenwoordigers van de Winter Efteling.