Boodschap 73x73.png

Dit lemma gaat over de uitbeelding van de figuren van het Sprookjesbos door acteurs. Voor andere verschijningsvormen, zie onder andere: taferelen, handpoppen, cartoons.

Vrouw Holle en de oma van Roodkapje op een bankje

De Sprookjesfiguren, Sprookjesvriendjes of Eftelingbewoners zijn de figuren uit het Sprookjesbos. Een groot aantal hiervan wordt ingezet als entertainment een daarbij vertolkt door acteurs en actrices.

Karen en Sneeuwwitje in een show
Repelsteeltje en Stiefmoeder in het Sprookjesfeest

Van veel, maar lang niet alle sprookjes die zijn uitgebeeld in het Sprookjesbos zijn ook live-entertainmentversies. Je kunt ze gewoon tegenkomen langs de Sprookjesbosroute, maar ook op andere plekken in en rond het Marerijk. Ook worden de figuren ingezet in shows, zoals bijvoorbeeld het Sprookjespopconcert op Zomeravonden en voor het opleuken van evenementen. Sommige personages worden heel vaak ingezet, terwijl andere alleen bij speciale gelegenheden opgetrommeld worden.

Fakir en Roodkapje in de Keukenhof

De meer prominente figuren, zoals Roodkapje, worden ook ingezet als mascotte van het park bij allerlei gelegenheden en persmomenten binnen en buiten de Efteling. Roodkapje is in die hoedanigheid tegenwoordig vaker te zien dan Pardoes.

In het park kom je ze vanaf begin jaren negentig tegen.[1] Tussen 2002 en 2006 waren ze in wisselende samenstelling onderdeel van de voorstelling Sprookjesfeest in het Openluchttheater. Ze werden daar aangeduid als Sprookjesvriendjes. In het Openluchttheater zijn ze tegenwoordig vervangen door de Sprookjesboom-handpoppen.