In het Sprookjesbos (2014)

Sprookjesboom is een entertainmentact met handpoppen, sinds 2006 te zien in onder andere het Openluchttheater, het Sprookjesbos, op het Dwarrelplein en in het Efteling Hotel. De handpoppen hebben ook in diverse musicals gespeeld.

Omschrijving

De act bestaat over het algemeen uit twee acteurs, die elk een handpop van een Sprookjesboomfiguur bedienen en van stem voorzien. De acteur is in groentinten uitgedost om iets meer op de achtergrond te opereren terwijl de aandacht gaat naar het karakter dat hij bespeelt. Zijn mimiek sluit ook aan bij dat wat de pop op dat moment doet of zegt.

Er zijn poppen van Langnek, Wolf, Klein Duimpje, Heks, Kabouter Ko, Draak, Fakir, Roodkapje, Ezel, Geitje Benjamin en Assepoester.

Naast zelfstandige, lopende acts op bijvoorbeeld het Dwarrelplein, zijn de poppen ook sinds april 2007 te zien in hun eigen voorstellingen in het Openluchttheater in het Sprookjesbos. Ze vormen tevens de basis van de diverse musicals in de Sprookjesboomfranchise. Overigens is het figuur de Sprookjesboom zelf geen zichtbaar onderdeel van de acts, alhoewel hij soms wel te horen is.

Ontwikkeling

Avenue Q
Handpoppen in de winkelschappen

Kort na de start van de televisieserie Sprookjesboom vond de Efteling dat deze succesvolle karakters ook in het park te zien zouden moeten zijn. Het idee voor de vorm kreeg de Efteling door filmpjes van de Amerikaanse theatervoorstelling Avenue Q, ook wel aangeduid als 'Sesamstraat voor volwassenen'. Hierin spelen zichtbare acteurs met Sesamstraat-achtige handpoppen. Toen Eftelingers deze figuren tijdens een studiereis in Las Vegas 'live' zagen, wist men dat dit de juiste vorm was. Belangrijke overweging was dat er weinig beperkingen zijn qua productiemogelijkheden, en dat het tijdloze techniek is: hij had vijftig jaar geleden ook zo in het Sprookjesbos kunnen staan, en daarom past hij goed bij de Efteling.

De poppen werden gemaakt door Eric Slabbers. Vanaf 22 november 2006 waren Langnek en Wolf als eerste te zien, als een pilot in de foyer bij de voorstellingen van Annie. In april 2007 werden Klein Duimpje en Heks toegevoegd, in juli Kabouter Ko en Draak en in december van dat jaar Fakir en Roodkapje. Met die laatste, de leidende figuur uit de televisieserie, werd lang gewacht, omdat men haar zijnde een mensfiguur lastiger te modelleren vond in vergelijking met dieren als Wolf of karikaturale figuren zoals Heks. In juli 2008 volgden poppen van Ezel en Geitje Benjamin. Vanaf seizoen 2009 is ook Assepoester present, die dat jaar tevens arriveert als sprookje in het Sprookjesbos.

Opvallend is de serie Sprookjesboom Show die in 2017 gelanceerd werd: dit is ook gebaseerd op poppenspel, maar in plaats van de bestaande handpoppen zijn hiervoor geheel nieuwe muppet-achtige poppen vervaardigd van de verschillende personages. Deze zijn geen vervanging van de handpoppen waarvan de speler wel te zien is, want bijvoorbeeld in het Openluchttheater blijven de oude handpoppen te zien.