Interieur van de vernieuwde tent van het IJspaleis

Winter Efteling 2017-2018 was de negentiende Winter Efteling die werd gehouden van 13 november 2017 tot en met 31 januari 2018. De openingstijden waren dagelijks van 11.00 tot 18.00 uur (in weekenden tot 19.00 uur); tussen 23 december en 7 januari tot 20.00 uur en op 31 december tot 18.00 en van 19.00 tot 01.00 uur (attracties tot middernacht). De entreeprijs bedroeg € 37,50.

Tijdens deze Winter Efteling was in het Efteling Theater Sprookjessprokkelaar de musical te zien.

Attracties

De nieuwe grotere tent van het IJspaleis

Het IJspaleis is grotendeels vernieuwd. Er is een nieuwe grotere tent, een nieuw decor, nieuwe terrassen en de horeca, sneeuwglijbaan en discovloer voor het entertainment zijn verplaatst. De Efteling heeft aangegeven dat het hier een meerjarenplan betreft en dat we dus in de toekomst nog meer upgrades mogen verwachten.

Behoorlijk wat wensen in de Wensboom, en meer worden geschreven

Op het nieuwe plein Hartenhof is een grote kerstboom geplaatst: de Wensboom. Bezoekers kunnen hun wensen op een kaartje schrijven, deze worden in de boom gehangen. Een selectie van de wensen laat de Efteling uitkomen.

Langlaufbaan 't Hijgend Hert is weer van de partij alsook de Winterse Illusies bij Villa Volta. Tussen de extra horeca van het Steenbokplein is de Ski Karusell vervangen door een andere attractie: de Rodeo Eland. Het is een zogenaamde rodeostier, een ingehuurde attractie van Moonen uit Waalwijk. Het geheel bestaat uit een mechanische stier te midden van een groot luchtkussen en een medewerker aan een bedieningspaneel die de duur en heftigheid van de attractie kan bepalen.

De Bob was bijna de gehele winter gesloten door problemen met de remsectie en ook de Vliegende Fakir en de Anton Pieckcarrousel werden voor het grootste deel gemist deze maanden wegens groot onderhoud aan beide attracties. De Python maakte, zoals al eerder was aangekondigd, op 7 januari zijn laatste rondjes op het originele staal. Maandag 8 januari was er nog een afscheidsmomentje voor enkele prijswinnaars, waarna de baan zelf geheel afgebroken werd (het station en de lifthill bleven wel staan) om vervangen te worden door geheel nieuw gefabriceerde baandelen.

Horeca

Het bord boven de counter van Glad IJs

Het softijs-verkooppunt aan de Pardoes Promenade, "Glad IJs" is deze winter omgebouwd tot een verkooppunt van de Duitse specialiteit flammkuchen, die ter plekke belegd en gebakken worden.

Op het Steenbokplein verkoopt één van de koekoeksklokhuisjes nu schnitzels.

Entertainment

Cornelis en Louisa van taveerne d'Ouwe Liefde

Het entertainmentaanbod is grotendeels gelijk aan vorig jaar. Dit betekent dat de Wervelende Wintermirakels, Het Winterlicht, De Lichtpuntjes, Zang en Gelukkig en de Efteling Muzikanten weer te zien zijn.

De Zingende Eskimo's moesten het veld ruimen, in plaats daarvan is nu een andere muzikale kampvuuract geprogrammeerd: d'Ouwe Liefde. O.J. Punctuel is net als afgelopen zomer te ontmoeten voor Symbolica, maar hij wordt nu wel ook gespeeld door andere acteurs dan Jeroen Verheij.

Decoratie en verlichting

Winterversie van de muzikanten op hun poort
Na jaren heeft Vogel Rok een nieuwe collectie winterkledij, ditmaal in het blauw

Aan de reeks beeldjes die een winterversie hebben zijn nu ook de twee muzikanten van de Muzikantenpoort en de Drinkebroer op het Anton Pieckplein toegevoegd. Ook heeft de kabouter van Speeltuin Gijs nu een winterversie.

De opvallende kerstmannenmuts die Vogel Rok op het Reizenrijkplein sinds de allereerste Winter Efteling droeg, is nu vervangen door een blauwe muts.

Zie ook