Pomp met Drinkebroer

De Drinkebroer is een beeldje van een man in kennelijke toestand dat zich bovenop de waterpomp bevindt op het originele Anton Pieckplein.

Het mannetje zit op een kist, gekleed in een hoed, een lange blauwe jas, een rode broek en een overhemd met een paisley-achtig patroon.

Het beeldje is ontworpen door Anton Pieck en zit al sinds de opening van het oorspronkelijke plein in 1954 op dezelfde plek. In de film De Efteling - In 't hart van Brabant is te zien dat het beeldje in de eerste jaren met zijn arm kon bewegen om zo een drinkende beweging te maken. Dit fragment is te zien op de televisie in het nabijgelegen Efteling Museum. Dit heeft echter lange tijd niet meer zo gefunctioneerd; hij was bevroren in de tijd op het moment dat hij een pul aan zijn lippen zet.

In 2017 werd van het beeldje ook een winterversie gemaakt, waarbij hij een rode sjaal draagt en mantel, hoed en laarzen (in plaats van instappers) zijn afgezet met bontrandjes.

Bij de verbeteringen aan het Anton Pieckplein in het voorjaar van 2023 werd het effect van de bewegende arm weer teruggebracht. Als je aan de pomp zwengelt, heft de man zijn arm om nog een slok te nemen.