Een waterpomp pompt water op uit de grond voor menselijke consumptie. In vroeger tijden, voor de komst van de waterleiding was dit naast een waterput de manier om aan drinkwater te komen. In de Efteling vinden we er een aantal.

Drinkebroer

De oerpomp is wel die op het originele Anton Pieckplein bij de Bonte Harlekeyn. Deze is al sinds 1954 op dezelfde plek in het park aanwezig. Bovenop de pomp staat een door Anton Pieck ontworpen beeldje van een drinkebroer. De pomp is functioneel en kan gebruikt worden voor een verfrissende slok.

Lavenlaar

In het Lavenlaar vinden we een waterpomp waar echt aan gepompt kon worden: de Lebberpomp. Uit elk van de drie monden komt, na het pompen met de zwengel, in een willekeurige volgorde water, zodat het een verrassing is wie van de aanwezigen als eerste zijn dorst kan lessen. De pomp geeft steeds vier golven water per serie. Bovenop een tweede kolom bekleed met hout en pannen staat een grote koperkleurige opvangbak voor regenwater, omdat milieuvriendelijk als de Laven zijn, ze natuurlijk niet onnodig grondwater wilden onttrekken. Deze bak staat met een koperen leiding in verbinding met het pomplichaam.

De pomp is jaren buiten werking geweest, maar werd in juni 2015 gerepareerd.

Raveleijn

De stad Raveleijn heeft ook een waterpomp, waarvan de uitstroomopening de vorm van een ravensnavel heeft. In de shows van 2011-2012 gebruikte Lisa haar kracht om deze ver en hard te laten spuiten, waarmee ze Draconicon beschadigde. Aan het begin van de show pompte ze er water mee, maar het valt te betwijfelen of dit water daadwerkelijk uit de grond werd opgepompt.

Meisje met de Zwavelstokjes

De straat waarin het Meisje met de Zwavelstokjes verkleumt heeft ook een waterpomp. Hierachter verschuilt zich een onverlaat die een van haar sloffen heeft ontvreemd.

Pomp bij DVH in aanbouw

De Vliegende Hollander

Ook op het plein voor de uitgang van de Vliegende Hollander bevindt zich een waterpomp. De pomp is van hout en is voorzien van groteske koppen. De pomp is overduidelijk niet functioneel: de hendel kan niet eens bewegen. Elders op het plein staat echter wel een drinkwatertappunt in de vorm van drie op elkaar gestapelde tonnen men een kraan erin.

Efteling Bosrijk

Op het Dorpsplein van Efteling Bosrijk is ook een waterpomp te vinden. De pomp heeft een vierkante stenen ombouw. Aan een zijde zit de pomparm. Aan elk van de drie andere zijden zit een gedecoreerde kraan in de vorm van een fantasie-vissenkop waarvan de bek omlaag is gedraaid.