Potkachel met pudding in tableau met kerstbomen en pakjes

Tijdens de Winter Efteling functioneren diverse decoratieve potkachels als extra fotopunt en ook puur ter winterse versiering langs de paden. De in totaal tien kachels werden voor het eerst geplaatst tijdens de Winter Efteling 2019-2020 en ontworpen door Jeroen Verheij.

Het klassieke Efteling-logo werd hergebruikt
Pannetje snert staat 'te pruttelen'

De potkachels zijn vormgegeven als klassieke zwart-met-gouden kachels met een schoorsteenpijpje, gedecoreerd met barokke krullen en acanthusblad, en voorzien van een goudkleurig paneeltje met 'Efteling' als in het oude zwierige Pieck-logo van de jaren zestig en zeventig. Hoewel de potkachels een vrij realistisch lichtgevend houtvuureffect hebben door middel van een LED-lichtbron met matrix-animatie, geven ze hooguit figuurlijk warmte. De bovenkant van de kachels varieert: sommige hebben een fraai goudkleurig spits deksel, andere missen die deksel en zijn vlak. Drie van de kachels houden een (winters) gerecht warm (pudding(?), snert, boerenkool met worst); één draagt een lekke ketel. Op één van de schoorstenen prijkt een schilderijtje van Koukleum, gebaseerd op het bord van Anton Pieck in de galerij der Zes Dienaren.

De kachels zijn bijna allemaal opgesteld in een zelfde tableau, namelijk tussen enkele met kunstsneeuw bespoten dennen en wat blauwe winterse (blow-up) pakjes gedecoreerd met ijskristallen.

De kachels zijn voornamelijk te vinden op plaatsen waar in de zomer ook losse handkarren als extra horeca worden geplaatst, en waar dus toch al een handig hoekje met een stroomaansluiting aanwezig is. Een uitzondering vormt de kachel op het podiumpje van het Winter Efteling Kinderkoor op het Ton van de Venplein. Hier functioneert de kachel meer als decorstuk van de optredens aldaar.

Overigens zijn deze tien winterse fotopunten natuurlijk lang niet de enige potkachels in het park; het hele jaar door zijn dit soort warmtebronnen ook te vinden in onder andere het Grote Kabouterhuis, het Leerhuys en in de huiskamer van Toon en Bets van het Efteling Museum.