Leerhuys
Het Leerhuys
Functie Educatie
Monorail na Lavelhuys, aan drie zijden eromheen
Laven 5
Locatie in het Lavenlaar
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes

Het Leerhuys is de school van meester Lavi in het Lavenlaar en is gelegen achter het Glijhuys, rechts van het Lavelhuys.

Een stukje tekst van een Laaf Products-plattegrond:

In dit domein van meester Lavi leren alle Laven en Larfjes hun lesje. Door de grote ramen kun je goed naar binnen loeren, want Lavi wil graag dat zoveel mogelijk mensen iets opsteken van zijn Laafse wijsheid.

Het gebouw

De school heeft een rechthoekige basisvorm met daarop een bijzonder hoog dak bedekt met rode leien, dat meer organische vormen heeft. Het gebouw staat op een veel smallere balk, waardoor het wat lijkt te zweven en de begane grond zich voor mensen ongeveer op borsthoogte bevindt. Hierom zijn er aan weerszijden drie bakstenen opstapjes van drie treden met ijzeren leuningen aangebracht: zo kun je naar binnen kijken door de hoge ramen zoals we die ook wel kennen uit de traditionele schoolarchitectuur. De in totaal acht ramen van de school (drie aan elke zijkant en twee aan de voorkant) zijn met roeden elk opgedeeld in zestien segmenten.

Deuruil van dichtbij

Het dak is aan de voorzijde afgewerkt met pleisterwerk en heeft een kenmerkende schoorsteen die uit het dak steekt als een hoorn van een neushoorn. Hieronder vinden we onder elkaar een zolderraampje en een met lood bedekt afdakje. Dit afdakje beschut een groot beeld van een uil met opengesperde ogen: het symbool voor wijsheid. Naast de uil hangt de schoolbel. Aan beide kanten van de uil is een hemelwaterafvoer aangebracht, op typisch Laafse wijze op twee heel verschillende manieren uitgevoerd (goot en opvangpotten).

In de school

In de les van Lavi

Binnen is een les aan de gang. Als we de school zouden betreden door de voordeur zien we recht voor ons een stijgende trap richting een kansel-achtig bureau van meester Lavi; zijn naam prijkt in het houtsnijwerk. Hij kijkt heen en weer naar zijn pupillen. Zijn gezicht wordt vanuit zijn lessenaar aangelicht. Zijn leerlingen zitten in twee rijen van twee aan weerszijden hiervan. Over de trap hangt nog een wankel bruggetje. Links van meester Lavi staat een fraaie potkachel.

De vier studenten zitten achter hun bureau waarop een grote rol papier is gemonteerd, die ze kunnen volschrijven en die daarna in hun bureau verdwijnt. Dat betekent wel dat ze steeds van beneden naar boven moeten schrijven. Ze schrijven allen iets anders: Lavi lust liters lurk. Lebber, leut, lariekoek, lekkernijen der Laven., Ik leer de luimige levenslessen van leraar Lavi., Lal leerde loetje lopen langs de lange lanen van het levendige Lavenlaar., en het baldadige Lang leve de lol van Laaf. De baldadige lummel heeft meer streken: elke 33 seconden trekt hij aan het koord van de schoolbel. Het geluid droeg ver en was tot in Kaatsheuvel goed te horen; in 2019 werd de bel na klachten van buurtbewoners gedempt. Maar ook twee medescholieren zijn niet helemaal bij de les: een is flink aan het snotteren, de ander drinkt stiekem met een slangetje uit een limonadeflesje. De studenten beschikken ook over een handige kokervormige draagtas om hun papierrol desgewenst mee naar huis te kunnen nemen.

Leerstof

Ammonieten en trilobieten

In de school hangen diverse wijze teksten en ander leermateriaal. Er is een plattegrond met wat ooit het Laafs Thuysland was. Ook vinden we er de Laafse leefregels: Leef met lol, doch... leedvermaak laat lijden. Laven draaien nooit een loer.. Ook hangt er een plakkaat met de tekst Quod licet Lavi, non licet Lovi, Latijn voor "Wat aan Lavi is toegestaan, mag Lovi (?) nog niet", een variant op de bekende spreuk van Terentius, Quod licet Iovi, non licet bovi: wat Jupiter (de oppergod) mag, mag daarom een os nog niet. Dat Laven vegetariërs zijn lezen we op een plakkaat van een huilende big met de tekst Mensen eten vlees. Laven nooit.... Op de big zijn stukjes ham geplakt; wellicht afkomstig van een gevonden boterham?

In het Leerhuys is te zien dat de laven allerlei zaken uit de natuurhistorie bestuderen: we vinden er fossiele trilobieten, een pot met kastanjes en stenen.

Winterdecoratie

In de winter krijgt het schooltje de gebruikelijke decoratie van dennentakken, en een kerstboom naast Lavi. Daarin vinden we goudkleurige miniatuurtjes van de deuruil, maar dan in drie variaties: met bedekte oren, bedekte ogen, en een bedekte snavel: een verwijzing naar Horen, Zien en Zwijgen, het juiste devies voor Lavenkinderen, aldus Lavi, lijkt het.

Ontwerpen en schetsen

Galerij