Leerhuys
Leerhuys.jpg
Functie Educatie
Monorail na Lavelhuys, aan drie zijden eromheen
Laven 5
Leerhuysmap.png
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes
Ontwerp voor het Leerhuys

Het Leerhuys is de school van meester Lavi in het Lavenlaar en is gelegen achter het Glijhuys, rechts van het Lavelhuys.

Een stukje tekst van een Laaf Products-plattegrond:

In dit domein van meester Lavi leren alle Laven en Larfjes hun lesje. Door de grote ramen kun je goed naar binnen loeren, want Lavi wil graag dat zoveel mogelijk mensen iets opsteken van zijn Laafse wijsheid.

Het gebouw

De school heeft een rechthoekige basisvorm met daarop een bijzonder hoog dak bedekt met leien dat meer organische vormen heeft. Het gebouw staat op een veel smallere balk, waardoor het wat lijkt te zweven en de begane grond zich voor mensen ongeveer op borsthoogte bevindt. Hierom zijn er aan weerszijden drie bakstenen opstapjes van drie treden met ijzeren leuningen aangelegd om zo naar binnen te kijken door de grote ramen. Aan drie zijden zijn de hoge ramen geplaatst, zoals we dat ook kennen van de menselijke schoolarchitectuur. De in totaal acht ramen zijn met roeden elk opgedeeld in zestien delen.

Deuruil van dichtbij

Het dak is aan de voorzijde afgewerkt met pleister en heeft een kenmerkende schoorsteen die uit het dak steekt als een hoorn van een neushoorn. Hieronder een zolderraampje en daaronder een met lood bedekt afdakje waaronder een grote beeld van een uil huist, het symbool voor wijsheid. Naast de uil hangt de schoolbel, en aan weerszijden is te zien dat meester Lavi heeft geëxperimenteerd met twee manieren van hemelwaterafvoer.

In de school

Binnen is een les aan de gang. Als we de school zouden betreden door de voordeur zien we een stijgende trap richting een kansel-achtig bureau van meester Lavi, zijn naam prijkt in het houtsnijwerk. Zijn leerlingen zitten in twee rijen van twee aan weerszijden hiervan. Over de trap hangt nog een wankel bruggetje.

De vier studenten zitten achter hun bureau waarop een grote rol papier is gemonteerd, die ze kunnen volschrijven en die daarna in hun bureau verdwijnt. Dat betekent wel dat ze steeds van beneden naar boven moeten schrijven. Ze schrijven allen iets anders: Lavi lust liters lurk. Lebber, leut, lariekoek, lekkernijen der Laven., Ik leer de luimige levenslessen van leraar Lavi., Lal leerde loetje lopen langs de lange lanen van het levendige Lavenlaar., en het baldadige Lang leve de lol van Laaf. De baldadige lummel heeft meer streken: elke 33 seconden trekt hij aan het koord van de schoolbel. Het geluid draagt ver en is tot in Kaatsheuvel goed te horen. Maar ook twee medescholieren zijn niet helemaal bij de les: een is flink aan het snotteren, de ander drinkt stiekem met een slangetje uit een limonadeflesje.

Leerstof

In de school hangen diverse wijze teksten en ander leermateriaal. Er is een plattegrond met wat ooit het Laafs Thuysland was. Ook vinden we er de Laafse leefregels: Leef met lol, doch... leedvermaak laat lijden. Laven draaien nooit een loer.. Ook hangt er een plakkaat met de tekst Quod licet Lavi, non licet Lovi, Latijn voor "Wat aan Lavi is toegestaan, mag Lovi (?) nog niet", een variant op de bekende spreuk van Terentius, Quod licet Iovi, non licet bovi: wat Jupiter (de oppergod) mag, mag daarom een os nog niet. Dat Laven vegetariërs zijn lezen we op een plakkaat van een huilende big met de tekst Mensen eten vlees. Laven nooit.... Op de big zijn stukjes ham geplakt; wellicht afkomstig van een gevonden boterham?