Glijhuys
Het Glijhuys in 2024
Functie Vermaak
Monorail na Leerhuys links
Laven 1 op het dak
Glijhuysmap.png
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes

Het Glijhuys is een hoog huis in het Lavenlaar waaruit drie glijbanen steken. Het is samen met de Lolwippen een Laafs eerbetoon aan de Speeltuin die vele jaren op deze plek stond.

Op een Laaf Products-plattegrond staat over dit huys geschreven:

Laven houden van leut en lol en daarom bouwden ze hun eigen pretpaleis. Glip naar binnen en glibberglij naar beneden, dan begrijp je meteen waarom alle Laven zo'n plezier hebben.

Het huis is lang en smal van vorm. Op de begane grond zijn twee open poortjes waardoor je naar binnen kunt; eenmaal binnen kun je de trappen beklimmen en uitkomen bij het startpunt van twee van de glijgoten. Ga je helemaal naar boven dan neem je de glijbaan aan de kant van het Loof en Eerhuys, die extra spannend is omdat hij overdekt is. Aan de buitenkant heeft deze buis een bruinrode schubstructuur. De andere glijbaan richting het Leerhuys is lager en meer conventioneel. Hiernaast staat evenwijdig eraan een miniglijbaan voor de allerkleinsten, tegen de zijmuur van het huis aan. Rond het huis ligt een rubberen gietvloer om eventuele vallen te breken.

Boven de lagere glijbaan uit steekt een lange schoorsteen recht naar boven. Hier bovenop werd schoorsteenveger Grote Lef in 1991 toegevoegd.

In september 2004 werden de houten glijbanen van het Glijhuys vervangen door stalen versies, om splinterbillen te voorkomen.

Tekeningen

Galerij