Lonkhuys
Het Lonkhuys in 2012
Functie uitkijktoren
Monorail eerste huys, doorheen
Laven 0
Locatie in het Lavenlaar
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes

Het Lonkhuys, ook wel het Vleugelhelmhuys genoemd, is het gebouw dat tegen de officiële entreepoort van het Lavenlaar leunt. Het is te herkennen als een soort toren met een opmerkelijke dakconstructie. Net als de rest van het Lavenlaar is het gebouw ontworpen door Ton van de Ven. De inspiratie lijkt vooral te komen uit een combinatie van Aziatische (Minangkabau uit West-Sumatra) en Duitse bouwstijlen.

Omschrijving

Volgens de LaafLoop doet het dak van het gebouw nog het meest denken aan een Chinese soldatenhelm. Deze helm bestaat uit vier uitbouwsels met spitse daken, vergelijkbaar met een schaaldak. Op de nok van ieder dak bevindt zich een decoratieve gevelmakelaar. Hierboven bevindt zich een torentje met een koepel met vier spitse ramen met loden dakjes. Op het dak van de toren staat een lange loden spits met een bloemvormig uiteinde met bol. Er zijn doorheen het ontwerpproces veel verschillende versies geweest van de toren op het dak. Zo is er een variant met twee ronde daken boven elkaar en een versie met een eerste dak met vier spitse pagode-achtige punten en daarboven een rond dak.

Te voet

Het gebouw is via twee kanten te betreden. Via de voorkant leidt een stenen trap met lastig begaanbare, smalle treden naar binnen. Aan de achterkant is een houten trap met ijzeren leuning te vinden. Beide komen uit op een houten zolderkamer met een groot vierkant raam. Als extra borstwering in de open raampartij is een opmerkelijke metalen staaf, gevouwen in een knoop in het midden, geplaatst. De knoop in de massieve staaf verwijst naar een knap bouwkunstje van Nico Rasenberg, die dit eerder als 'truc' in de werkplaats van het park voor elkaar kreeg. Vanuit het raam heb je een overzicht over het dorpje.

Per monorail

Monorail doorsnijdt het Lonkhuys

Het is het eerste gebouw waar de Slakkenmonorail doorheen rijdt, maar er is voor de bezoekers die via dit transport door het huis gaan niets binnen te zien.

Functie

Het gebouw doet vooral dienst als uitkijktoren. Op de plattegrond die bij aankoop van een Laafs miniatuurhuysje van Laaf Products zat valt over dit gebouw te lezen:

Een bezoek aan het Lavenlaar begint met een kijkje vanuit het Lonkhuys. Vanaf de zolder kun je het hele Lavendorp prachtig overzien. De Laven zelf komen in het Lonkhuys bijeen als ze iets te bespreken of te vieren hebben. En vooral dat laatste wil nog wel 's voorkomen!

De naam

In tegenstelling tot alle andere gebouwen in het Lavenlaar heeft dit huis geen naam op de gevel. Op de oorspronkelijke tekeningen van Ton van de Ven en in de LaafLoop wordt er gesproken over het Vleugelhelmhuys, maar in de serie miniatuurhuysjes van Laaf Products werd het gebouw uitgegeven als het Lonkhuys, vermoedelijk om de naam met een L te laten beginnen en zo beter te laten aansluiten bij andere namen als Lavelhuys en Lachhuys. Hierbij kan het "lonken" verwijzen naar de mogelijkheid tot loeren vanuit het bovenraam, maar ook de "lokfunctie" die het opvallende huys heeft om bezoekers naar het Laar te trekken.

Renovatie

Van eind 2021 tot mei 2022 werd, als onderdeel van een hele reeks aan Lavenlaar-onderhoud, het Lonkhuys grondig gerenoveerd. De muren van de bovenverdieping werden vervangen, de constructie werd verstevigd, en er werd een nieuwe houten balkentrap geplaatst richting Lot's Kraamhuys.

Tekeningen door Ton van de Ven

Galerij