Lonkhuys
Lonkhuys2012.jpg
Functie uitkijktoren
Monorail eerste huys, doorheen
Laven 0
Lonkhuysmap.png
Locatie in het Lavenlaar
Laafhuysjes

Het Lonkhuys, ook wel het Vleugelhelmhuys genoemd, is het gebouw dat tegen de officiële entreepoort van het Lavenlaar leunt. Het is te herkennen als een soort toren met een opmerkelijke dakconstructie. Net als de rest van het Lavenlaar is het gebouw ontworpen door Ton van de Ven. De inspiratie lijkt vooral te komen uit een combinatie van Aziatische en Duitse bouwstijlen.

Omschrijving

Volgens de LaafLoop doet het dak van het gebouw nog het meest denken aan een Chinese soldatenhelm. Deze helm bestaat uit vier uitbouwsels met spitse daken, vergelijkbaar met een schaaldak. Op de nok van ieder dak bevindt zich een decoratieve gevelmakelaar. Hierboven bevindt zich een torentje met een koepel met vier spitse ramen met loden dakjes. Op het dak van de toren staat een lange loden spits met een bloemvormig uiteinde met bol.

Te voet

Het gebouw is via twee kanten te betreden. Via de voorkant leidt een stenen trap met vervaarlijke smalle treden naar binnen. Aan de achterkant is een houten trap met ijzeren leuning te vinden. Beide komen uit op een houten zolder met een groot raam, waar zich een opmerkelijke metalen buis met een knoop er in bevindt, die gebruikt kan worden als leuning. Vanuit het raam heb je een overzicht over het dorpje.

Per monorail

Monorail doorsnijdt het Lonkhuys

Het is het eerste gebouw waar de Slakkenmonorail doorheen rijdt, maar er is voor de bezoekers die via dit transport door het huis gaan niets binnen te zien.

Functie

Het gebouw doet vooral dienst als uitkijktoren. Op de plattegrond die bij aankoop van een Laafs miniatuurhuysje van Laaf Products zat valt over dit gebouw te lezen:

Een bezoek aan het Lavenlaar begint met een kijkje vanuit het Lonkhuys. Vanaf de zolder kun je het hele Lavendorp prachtig overzien. De Laven zelf komen in het Lonkhuys bijeen als ze iets te bespreken of te vieren hebben. En vooral dat laatste wil nog wel 's voorkomen!

De naam

In tegenstelling tot alle andere gebouwen in het Lavenlaar heeft dit huis geen naam op de gevel. Op de oorspronkelijke tekeningen van Ton van de Ven en in de LaafLoop wordt er gesproken over het Vleugelhelmhuys, maar in de serie miniatuurhuysjes van Laaf Products werd het gebouw uitgegeven als het Lonkhuys, vermoedelijk om de naam met een L te laten beginnen en zo beter te laten aansluiten bij andere namen als Lavelhuys en Lachhuys.

Galerij