Fles en glas Laafse Lurk
Paul Beck met flessen Laafse Lurk
Certificaat ondertekend door P.J.M. van Stekelenburg

Laafse Lurk is de ludieke naam voor het speciaal voor de Efteling gebrouwen bier dat als souvenir verkocht werd. Voorheen werd dit bier ook uit de tap verkocht in het Lurk en Limoenhuys, maar dit horecapunt is sinds eind jaren negentig gesloten en was tot 2003 daarna enkel op Zomeravonden geopend.

Omschrijving

Lurk is vrij donker ('dubbel') bier, heeft een alcoholpercentage van 6,9% of 7%[1] en was in de Loetiek verkrijgbaar in rondbuikige en rechte flessen van 75 cl met een kurk erop. Op het etiket staat te lezen: "Laafse Lurk is de trots van het Volk van Laaf. Naar recept van Brouwer Lal gebrouwen uit enkel gerstenmout, natuurhop, biergist en zuiver bronwater. Laafse Lurk is een bier van hoge gisting."

Bij het bier horen speciale kelkvormige glazen zonder steel, die daardoor niet los neer te zetten waren zonder om te vallen. In het Lurk en Limoenhuys waren daarom voorgeboorde gaten in het meubilair te vinden waarin de glazen geplaatst konden worden, voor thuisgebruik werd er een houten voetje bij de glazen geleverd.

Herkomst

Het bier was volgens de Eftelingse overlevering afkomstig uit Lal's Brouwhuys, maar werd in werkelijkheid gebrouwen door de Arcener Stoombierbouwerij (in 1998 hernoemd naar Hertog Jan Stoombierbrouwerij) in Arcen. Hertog Jan is onderdeel van de Belgische Biermoloch InBev, de vaste bierleverancier van de Efteling.

Oud Bruin?

Er leeft een hardnekkige veronderstelling dat Lurk eigenlijk een bestaand bier van Hertog Jan zou zijn. Meestal wordt gedacht aan Oud Bruin of Karakter. Dit is echter niet waar, wat alleen al blijkt uit de andere alcolholpercentages van die bieren (resp. 2% en 7,5%). Veel brouwerijen brouwen verschillende bieren, en kunnen indien gewenst op verzoek een nieuw bier ontwikkelen. Dit is ook het geval bij de Laafse Lurk.

Wetenswaardigheid

  • In 2016 is er opnieuw een Efteling-eigen bier te koop, dit maal in het Kleyn WaerenHuys in Bosrijk. Deze Bosrijkse Brouw komt in driekwartliterflessen en is gemaakt door brouwerij "De 3 Horne" uit Kaatsheuvel.


Verwijzingen
  1. Verschillende etiketten laten verschillende percentages zien.