Paul Beck
Paulbeck.jpg
Beck aan zijn bureau in 1991
Volledige naam Paulus Marinus Robert Beck
Geboren 24 februari 1949
In dienst 1 feb 1989
Uit dienst 1 jun 1996
Beroep algemeen directeur
Nationaliteit Nederlands
Bekend als Directeur van Laaf tot Volta
Personen

Paulus Marinus Robert (Paul) Beck (Semarang, 24 februari 1949) was directievoorzitter en algemeen directeur van de Efteling van 1 februari 1989 tot 1 juni 1996.

Na een opleiding aan de hotelschool van Lausanne maakte hij carrière in de horeca. Hij maakte een overstap naar de zorg en werd directeur van een verpleeghuis in Nijmegen. Beck werd in 1989 gevraagd voor de functie van algemeen directeur van de Efteling. Hij had in zijn leven tot dat moment nog nooit een attractiepark bezocht.[1]

Bij zijn aantreden nam hij vanuit zijn netwerk in Nijmegen verschillende collega's mee naar de Efteling, waaronder Antoine van Daele, Reinoud van Assendelft de Coningh, hoofd beveiliging Jan Kraakman en als externe architect ook Theo Spies.

Beck zorgde voor veel grote investeringen in het park, maar maakte ook een begin aan het realiseren van De Wereld van de Efteling. Projecten die onder zijn bewind werden uitgevoerd waren onder andere het Volk van Laaf, het Efteling Hotel, Droomvlucht, het Huis van de Vijf Zintuigen, het Efteling Golfpark en Villa Volta.

Hij zorgde ook voor een commerciëlere bedrijfsstructuur waarin met twee directeurs werd gewerkt: één voor de exploitatie van het park en een voor commerciële zaken. Verder benoemde hij Ton van de Ven, eerder 'creative director', tot creatief directeur, een functie waarin hij nu ook directievergaderingen bijwoonde terwijl hij geen personeel onder zijn hoede had.

Beck had meer plannen voor ogen, zo zegt hij in de Kroniek van een Sprookje:[2]

Er moest naar mijn idee weer wat gebeuren en ik heb daarvoor een aantal opties voor de verdere toekomst uitgewerkt. Daarbij zaten opties als het consolideren van wat wij hadden, het aangaan van strategische allianties met andere partijen en groeien door bijvoorbeeld strategische overnamen. Geen van die voorstellen haalden het. Ik vond dat best jammer, ja.

Een bijzondere connectie heeft hij met het Volk van Laaf. Niet alleen was hij lid van het Convent der Grootlurkers, de oplettende bezoeker zal bemerken dat de drie bakkers in het Lariekoekhuys wel meer dan een toevallige gelijkenis met de directeur vertonen.

In 1996 werd hij directeur bij Endemol en in 1999 volgde een plaats in de hoofddirectie van Volkswagen. In 2006 benoemde de Tuinbouwraad hem als directeur van de Floriade 2012. Daarna vertrok hij naar Rusland om een pretpark uit de grond te stampen nabij Sotsji, locatie van de Olympische Winterspelen 2014. Tegenwoordig runt hij een Bed & Breakfast in Kaatsheuvel.

  1. De Gelderlander (Marco van Kampen) - De stempel van de expo-directeur, 13 oktober 2012
  2. Henk vanden Diepstraten: De Efteling/Kroniek van een Sprookje. Baarn: Tirion (2002), p. 200