De Applause Award

De Applause Award is een prestigieuze prijs die eens per twee jaar door de IAAPA wordt uitgereikt.

De IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions) is een wereldwijde branche-organisatie binnen het segment van attractieparken en overige (thema-)dagattracties. Ieder jaar deelt de IAAPA binnen een grote hoeveelheid catagorieën zogenaamde IAAPA-awards uit aan een even zo grote hoeveelheid attractieparken. Het is dan ook niet lastig om als park zo'n beeldje binnen te slepen.

Niettemin is de Applause Award wél prestigieus; deze wordt elke twee jaar uitgereikt en het park dat deze award wint mag zich dan ook twee jaar lang 'het beste attractiepark ter wereld' noemen.

Op 21 november 1992 wint de Efteling tijdens de jaarlijkse awardceremonie in het Amerikaanse Dallas een Applause Award. Deze uitreiking was in Nederland 's nachts live te volgen op televisie. Dit omdat toenmalig directeur Paul Beck aan de IAAPA had gemeld dat ze alleen zouden komen opdagen als ze zeker konden zijn van het winnen van de Applause Award. Toen hem dit werd toegezegd regelde de Efteling via contacten bij omroep TROS snel een satelietverbinding naar Dallas. De opnametapes van de live-verbinding werden de volgende ochtend ook tactisch doorgespeeld naar NOS en RTL die groots uitpakten. De verrassing op de gezichten van de Efteling-delegatie bij de uitreiking van de prijs in de zaal in Dallas is, zoals duidelijk zal zijn, geheel gefingeerd.

Een afbeelding van de prijs was vanaf 1993 tot en met 2013 te vinden achterin de fotoboekjes, samen met de Pomme d'Or en THEA Classic Award.