De Pomme d'Or

De Pomme d'Or (Frans voor gouden appel) is een prijs voor excellentie in de tourismeindustrie, die wordt uitgereikt door de Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains de Tourisme (FIJET), de internationale organisatie van reisjournalisten. De prijs wordt toegekend aan een locatie, organisatie of persoon die zich uitmuntend heeft ingezet op toeristisch gebied.

De prijs is in 1971 toegekend aan de Efteling, en werd op 30 maart 1972 uitgereikt in het Victoriaans Theater in het bijzijn van Peter Reijnders, Anton Pieck en staatssecretaris Oostenbrink. Het park is hier altijd heel trots op geweest: de appel is zelfs onderdeel van het Wapenschild van de Efteling en vanaf het eerste fotoboekje stond de prijs prominent voorin afgebeeld, voorzien van de volgende tekst:

In 1972 rolde 'n gouden appel de Efteling binnen zonder toverkunsten of geheimzinnige hekserij. Integendeel, de 'pomme d'or' huist in de werkelijkheid. Hij bezegelt de hoogste europese onderscheiding op toeristisch of rekreatief gebied.

Deze traditie is voortgezet tot en met het jaarboekje van 2013, zij het dat de appel in latere jaren op de laatste pagina stond, geflankeerd door de Applause Award en THEA Classic Award.